CTP aduce aminte cine este PNL: „A mimat opozitia vreme de 30 de ani. Intesat de la varf in jos de turnatori la Securitate. Se spunea ca ofiterii sunt la PSD si la PRM, iar turnatorii la PNL si la PNTCD”

analize

Analiza dura a lui Cristian Tudor Popescu privind evolutia PNL. Jurnalistul aduce aminte ca PNL a fost „intesat de la varf in jos de turnatori la Securitate”. „Daca acest partid va impartasi soarta PNTCD nu este o pierdere pentru politica romaneasca. Ba, dimpotriva! Poate abia atunci se va forma o opozitie adevarata la PSD in Romania”, subliniaza CTP.

„Ce cuvant e potrivit pentru Partidul National Liberal… Un singur cuvant li s-ar potrivi – tejghetari. Partid de tejghetari, deoarece acesti insi nu fac de 30 de ani decat sa precupeteasca la tejghea functii, posturi, bani, influenta, putere fara sa conteze vreodata, cu adevarat, ca opozitie in Romania, pe principiile si valorile fundamentale ale liberalismului.

Asta a facut si face un lucru foarte rau in politica romaneasca. De ce? Pentru ca falsa opozitie, pseudoopozitia pe care a facut-o PNL a blocat tot timpul inchegarea unei opozitii autentice impotriva PSD.

PSD e o permanenta a acestor plaiuri. Un vechi pesedist, in anii 90 spunea: ‘Dumnezeu e pesedist!’. Va spun cine – Vasile Vacaru. Fost senator, chiar presedinte al Senatului, cred.

Partidul asta nu poate fi scos din prim-planul politicii romanesti. Eu am renuntat la ideea asta. Nu se poate. E in fibra acestui popor, e bagat acolo in ADN-ul lui, n-ai ce sa-i faci.

Insa PNL-ul a mimat opozitia vreme de 30 de ani. Singura sansa e sa se constituie o opozitie autentica, valabila, o opozitie doctrinara la PSD.

Or, ce opozitie avem noi aici?, unde acordul politic s-a incheiat, ne-a anuntat domnul Ciuca.

Vasazica, nicio problema sa ne intelegem PSD-ul, urmasul PCR, cu Partidul National Liberal, urmasii Bratienilor.

La acordul politic, deci la valori, la principii n-a fost nicio problema. ‘Ne-am inteles!’. Unde-i problema? La tejghea! Acum, la tejghea… ministerele. Na-ti-o tie, da-mi-o mie! Bani, putere, influenta… Tejgheaua! Atat! Asta este Partidul National Liberal.

Si face foarte mult rau acestei tari. De aceea, daca acest partid va impartasi soarta PNTCD nu este o pierdere pentru politica romaneasca. Ba, dimpotriva! Poate abia atunci se va forma o opozitie adevarata la PSD in Romania.

Uitati-va ce a facut de-a lungul vremii. Ca argumente la ceea ce spun.

Lasand la o parte faptul ca in anii 90 PNL era intesat de la varf in jos de turnatori la Securitate. Se spunea ca ofiterii sunt la PSD si la PRM, iar turnatorii la PNL si la PNTCD. Au fost si la PNTCD, dar mai putini. Cei mai multi erau la PNL, incepand cu presedintele partidului, domnul Mircea Ionescu Quintus. Turnator deosebit de activ, dovedit, la Securitate. Continuand cu domnul Alexandru Paleologu, senator, turnator dovedit la Securitate. Continuand cu domnul Dan Amedeo Lazarescu, senator, turnator dovedit la Securitate. Si va pot insira aici o lista lunga.

Iar cei care au condus acest partid au trait de fapt prin cardasia cu PSD. Sau cu PDSR, sau cu FDSN si asa mai departe. De la bun inceput din asta a trait Partidul National Liberal. Din tejgheaua unde s-a tocmit cu PSD.

Mai e nevoie sa dau exemple? Calin Popescu Tariceanu pana in 2008, sau Crin Antonescu in 2012… Deci, in clipa asta, negocierile pe care le vedem, in mod evident nociv, in clipa de fata, aberant, idiot este Partidul National Liberal!

Uitati-va la toate actiunile lor. Cum poti sa vii, acest Citu, vine si spune ca ‘domne, noi trebuie sa negociem de pe pozitii de forta’. Ce pozitii de forta cu PSD-ul? Ei au venit la usa PSD-ului. Ei au venit sa ceara.

PSD ar trebui sa fie cazuti in cap sa le accepte pretentiile absurde. ‘Noi vrem si Finante, vrem si Transporturi, vrem premierul, vrem tot’. Nu! Pe bune? Cum sa le accepte asa ceva?

Dimpotriva, PSD-ul e pe pozitie de forta, are mult mai multi parlamentari.

PNL-ul isi negociaza cumva ramanerea la guvernare. Sa ramana cumva la tejghea. Ca sa imparta bani, sa ia bani, putere in continuare. PSD-ul, fireste ca atras si el de mirosul banilor, ca de aia vine PSD acum la guvernare. Ii e tarsa sa astepte pana in 2024. Pana atunci se pot raslui bani multi. Si sunt multi in clipa de fata. De aceea vine acum PSD la guvernare. Altfel, nici nu statea de vorba cu PNL. N-avea niciun interes. Ii lasa sa se erodeze si asteptau alegerile anticipate”, a declarat CTP la Digi24.

Mai mult despre:

Comentarii: