CTP, analiza fidela a prestatiei lui Kovesi: „A venit plina de cicatrici. Cu o sabie goala in mana si fara armura”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a subliniat plastic, marti seara, diferenta dintre Laura Codruta Kovesi si candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, din timpul audierii in Comisia LIBE.

„Dl. Bohnert s-a prezentat ca un cavaler calare, cu o armura stralucitoare, un un panas stufos si viu colorat, in vreme ce aceasta doamna Kovesi a venit ca o pedestrasa. Cu pamantul sub picioare, plina de cicatrici. Cu o sabie goala in mana si fara armura”, a spus CTP.

Iata principalele declaratii ale jurnalistului, facute la Digi24:

O sa fac si eu asa cum, luand exemplul doamnei Kovesi, o sa fac o analiza la rece, cu toate cu n-am putut sa fiu neimplicat emotional, vazand o romanca in aceasta situatie, care ma reprezenta si pe mine.

Nu cunosc suficient de bine limba germana ca sa-mi asum o opinie despre dl. Andres Ritter, candidatul german, deci nu ma pronunt. In ce-l priveste pe candidatul francez, intre doamna Kovesi si dl. Bohnert este diferenta dintre meserie si reprezentare. Si el are un trecut ca procuror, are experienta insa procentele sunt inverse. El are mai degraba experinta de reprezentare, o experienta mai degraba diplomatica. Unul dintre cei care i-au pus intrebari a fost chiar pitoresc, daca poate sa fie un pitbull. Daca poate sa-si urmareasca obiectivele functiei indiferent de presiunile la care va fi supus de catre statele membre, cum va rezolva astfel de probleme practice. Raspunsurile lui au fost raspunsuri generale, intr-o superba franceza atat de fluenta incat pe mine ma pune pe ganduri. Nu a avut niciun fele de ezitari.

Daca este sa creez o imagine, dl. Bohnert s-a prezentat ca un cavaler calare, cu o armura stralucitoare, un un panas stufos si viu colorat, in vreme ce aceasta doamna Kovesi a venit ca o pedestrasa. Cu pamantul sub picioare, plina de cicatrici. Cu o sabie goala in mana si fara armura.

Asta este diferenta dintre cei doi. Dl. Bohnert era impecabil. Dna Kovesi este o meseriasa care a suportat zeci, sute de lovituri.

Un criteriu important mi se pare acela al rezistentei la presiune in conditii de mare dificultate. Ea nu a facut decat sa probeze capacitatea de a rezista la presiune.

Un moment dificil a fost cand doamna Grapini, care a comis o eroare in directia in care dorea sa actioneze, punand intrebari evident tendentioase si neinformate insa din spatiul romanesc. Nimeni nu i-a pus intrebari, dintre neromani, in legatura cu problemele ei din tara. Au intrebat-o sa vada daca e capabila pentru functie.

Momentul cel mai greu a fost cand a fost solicitata sa vorbeasca in limba engleza. Ce vroia sa spuna doamna din Spania: Ati vorbit romaneste dar, daca veti fi procuror sef european, va trebui sa va intelegeti cu ceilalti procurori si doamna Kovesi s-a descurcat admirabil. Nu vorbeste o engleza de Oxford dar a raspuns intr-o engleza functionala, europeana, care este cat se poate de inteligibila.

De asemenea, precizarea finala ca e emotionata si nu are cum sa nu fie in aceasta situatie si ca i s-a cerut un lucru dificil, sa se exprime in alta limba decat cea materna a fost foarte buna si primita ca atare de membrii LIBE.

Cum ati simtit ca fost primita?

A fost tratata diferit, atitudinea fata de ea a fost diferita fata de ceilalti doi candidati. Voi sunteti de-ai nostri, germanul, frantuzul. Doamna Kovesi venea dintr-o zona ca acelea marcata pe hartile din Evul Mediu: sub „HIC SVNT LEONES”, adica „aici sunt lei”. De acolo vine ea. Si au sesizat ce se intampla in raport cu propria ei tara, cu guvernantii. Modul ticalos in care este atacata. Ea nu a cerut sustinerea nimanui, dar macar sa nu fie atacata in felul asta. Ce cred ca s-a intamplat este exact contrariul fata de ce au urmarit doamna Grapini si acolitii ei de la Bucuresti.

Problema principala cu fondurile europene nu este nici in Franta, nici in Germania, pericolul cu un candidat venit din Est este ca el sa actioneze de convienta cu guvernele sau anumite persoane sau anumite grupari mai mult sau mai putin infractionale din aceste tari estice.

Tot ce s-a intamplat n-a facut decat sa-i convinga pe europeni ca doamna Kovesi este ultimul om care sa cada la pace cu guvernul Romaniei, sau cu indivizi din Ungaria, Polonia sau alte tari din est. Iata ce efect.

Are sansa sa fie numit procuror-sef european?

Nu pot sa fac o asemenea predictie. Pentru mine este evident ca este meseriasul trecut prin lupte, care poarta urmele ranilor, este o veterana. A dovedit ca poate face fata condtiilor de lupta la nivel inalt, este in mod evident cea mai potrivita pentru functie. Dl. Bohnert ar fi foarte potrivit ca purtator de cuvant. Despre candidatul german nu ma pronunt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: