CTP anunta ca Sosoaca se va dezumfla din 15 mai: „Ce-o sa mai faca de pilda senatoarea Cascada Urlatoarea, biata de ea?”

analize

Cristian Tudor Popescu i-a ironizat, vineri seara, la Digi24 pe Diana Sosoaca si pe conspirationistii anti-masca dupa ce guvernul a anuntat ca din 15 mai masca nu mai este obligatorie in spatiile deschise. „Ce-o sa mai faca de pilda senatoarea Cascada Urlatoarea, biata de ea?”, a spus CTP.

„Si atunci, gandul meu se indreapta in aceste momente catre cine? Eu nu sunt crestin, dar probabil sentimentul este crestinesc. Catre toti antivacsii, catre toti antimasca, toti conspirationistii covidului, care un an si ceva au avut un sens in viata. Oamenii astia au fost si ei cineva vreme de un an si ceva. S-au simtit importanti. Au fost mai destepti decat noi, astia, botnitarii, astia care s-au intepat, ei au fost destepti, dom’le – nu ma prostiti voi pe mine! Si acum? Acum cred ca vor cadea intr-un soi de depresie, cum s-a intamplat cu indivizii aia, QAnon, din America, organizatia de conspirationisti frizand dementa, in clipa in care Trump nu a reusit sa intoarca rezultatul alegerilor, in care nu a venit cu armata sa-i aresteze pe congresmeni. Nu. Si atunci, intrebau pe net: Si noi ce facem acum? What we gonna do now? Acu’ ce facem? Nu mai avem niciun scop in viata”, a comentat CTP.

„Ei, cam asta se va intampla acum cu toti cei pe care i-ati vazut si i-ati auzit in anul acesta, purtatorii de goarne. Ce-o sa mai faca de pilda senatoarea Cascada Urlatoarea, biata de ea? Ce mai spune, ce mai face, ce cladire mai asediaza acum din Capitala?”, a adaugat CTP.

„Cred ca ar trebui – ca asa este normal, este vorba despre drepturile omului, trebuie sa avem grija de semenii nostri – ar trebui sa se puna la cale un program national de terapie, de psihoterapie pentru toti astia cu antimasca, anticonspirationistii si asa mai departe. Ar trebui sa avem grija de ei, pentru ca este un moment greu din punct de vedere psihologic pentru dansii. Ce sa mai vrea acum? Poate masca inapoi…”, a mai spus ironic CTP.

Guvernul a adoptat vineri modificarea hotararii de prelungire a starii de alerta prin care se renunta la mai multe restrictii incepand cu 15 mai, printre care eliminarea portului mastii in spatii deschise neaglomerate si a restrictiilor de circulatie pe timpul noptii, a anuntat premierul Florin Citu.

„In aceasta seara, in sedinta de guvern am adoptat modificarea si completarea anexelor 2, 3 la HG 531 din 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 mai 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotarare se propun o serie de masuri incepand cu 15 mai 2021. Se elimina restrictiile referitoare la portul mastii in spatii deschise neaglomerate, urmand ca restrictia sa fie aplicata in continuare in spatii publice – piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatii comerciale, mijloace de transport in comun”, a declarat Citu, dupa sedinta de guvern.

El a mai spus ca se elimina restrictiile de circulatie pe timpul noptii a persoanelor si restrictia privind programul operatorilor economici pana la ora 21,00.

„Se stabileste programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor si teraselor in intervalul orar 5-24. Se creeaza posibilitatea ca in spatiile deschise competitiile sportive sa se poata desfasura pe teritoriul Romaniei cu participarea spectatorilor pana la 25% din capacitatea maxima a spatiului. Participarea va fi permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat premierul.

De asemenea, organizarea spectacolelor de tip drive este permisa numai daca ocupatii autovehiculelor sunt membri ai aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la patru persoane.

„Organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafete de 2 metri patrati pentru fiecare persoana, precum si cu purtarea mastii de protectie. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore”, a afirmat Citu.

Premierul a mai anuntat ca se va permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 50 de persoane in interior si de maximum 200 in exterior, cu asigurarea unei suprafete de 2 metri patrati pentru fiecare persoana, cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite, daca incidenta cumulata la 14 zile din judet sau localitate este mai mica sau egala cu 3 la mia de locuitori.

El a aratat ca se va permite si activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness, mentionand ca nu se va depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele sau localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 metri patrati pentru fiecare persoana.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness va fi deschisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului in judete/ localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafete de minimum 4 metri patrati pentru fiecare persoana, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, daca persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane in spatiu”, a precizat premierul.

Citu a mentionat ca este primul act normativ adoptat pentru revenirea la normalitate, valabil de la 15 mai, adaugand ca de la 1 iunie o parte din aceste masuri vor fi relaxate, dar vor fi si altele prezentate in Hotararea CNSU.

Mai mult despre: ,

Comentarii: