analize

CTP, despre manifestantii AUR si anti-masti: „Persoane decerebrate. Sa urli in curtea spitalului ‘Asasinilor!’, asta este protest?”

Cristian Tudor Popescu a declarat, marti, la Digi24 ca protestatarii care striga „Hotii” si”Asasinii” in fata spitalelro sunt „persoane decerebrate”. Sunt „insi lipsiti de orice urma de ratiune, insi fara slogan, fara ideologie, fara motivatie sau solutie pentru iesirea lor in strada”, a subliniat CTP.

„Acesti indivizi nu sunt protestatari. Acesta nu este un protest, sa scoti bordurile si sa le arunci in jandarmi sau sa urli in curtea spitalului ‘Asasinilor!’. La adresa cui? A medicilor, a asistentelor, a bolnavilor din spital? Ca nu se intelege despre cine este vorba – si nici nu sunt preocupati sa se inteleaga ceva din ce urla.

Ei trebuie tratati aidoma unui fenomen natural. Sunt niste persoane decerebrate, sunt asemenea unei caderi de pietre, alunecari de teren, unei furtuni mai puternice care poate sa rupa copaci si sa ii tranteasca peste masini. Au procedat bine fortele de ordine ca nu au intervenit in forta, nu au facut decat sa se apere atunci cand acesti indivizi au atacat.

In tara sunt acum multi oameni care sufera din pricina pandemiei, fie din punct de vedere medical – sunt ei bolnavi, au rude, au apropiati care sunt bolnavi sau care au murit – fie si-au pierdut slujba si traiesc in niste dificultati financiare umilitoare. Dar in strada, aseara, in tara nu s-au aflat acesti oameni. S-au aflat insi lipsiti de orice urma de ratiune, insi fara slogan, fara ideologie, fara motivatie sau solutie pentru iesirea lor in strada.

Nu am vazut pancarte semnficative, asa cum, de pilda, in 2017 ieseau sute de mii de oameni in strada, nu cateva mii. Atunci retineam cu totii lozincile, pancartele foarte inventive si foarte tintite pe ceea ce protestau oamenii, pentru ca acelea erau intr-adevar proteste indreptate impotriva unui abuz strigator la cer al autoritatilor.

Acesti oameni nu sunt in stare sa transmita de ce ies in strada. Si, daca ne uitam cu atentie, vedem un lucru dureros. Marea, covarsitoarea majoritate a celor iesiti in strada sunt tineri si foarte tineri. Sunt oameni nascuti dupa 1989. Cei care striga acum ‘Libertate!’ habar nu au ce e aceea o dictatura, ce e aceea libertate, nu stiu ce e suferinta, ce e moartea. Nu sunt cei care sufera cu adevarat acum din pricina perioadei foarte grele prin care trecem.

Acesti tineri sunt produsul parintilor si al scolii din ultimii 30 de ani din Romania. Asta e rezultatul. Asta au primit – sau nu au primit –, este educatia pe care nu au primit-o. Nu sunt capabili sa gandeasca, sa vorbeasca, nu stiu decat sa urle, sa scoata ragete si sa arunce cu PET-uri si pietre.

Nu reprezinta revolta unor oameni atinsi atat de pandemie, cat si de masurile categoric criticabile ale Guvernului, de multe ori confuze, tardive, care se bat cap in cap, ilogice.

Nu inteleg in continuare, nu a reusit secretarul de stat Raed Arafat, a dat un raspuns dupa parerea mea ininteligibil, ca daca se prelungea programul magazinelor pana la ora 24.00, atunci oamenii tot timpul se duceau la magazin. Nu, pur si simplu oamenii se rasfirau pe parcursul zilei, realizand o densitate mai scazuta in supermarketuri decat se va inregistra la orele 16.00, 17.00, pana in ora 18.00, cand oamenii, iesind de la slujba, se vor duce cu totii la magazin. Nu inteleg. Nu i s-a pus aceasta intrebare nici domnului Arafat – ministrului Sanatatii nu cred ca e cazul sa i se mai puna vreo intrebare in clipa de fata si nici sa se mai astepte vreun raspuns de la el – dar intrebarea este: de ce nu se organizeaza intrarea secventiata in grupuri mici a cumparatorilor in supermarketuri, cu coada organizata cu distantare in afara magazinului, cu un om care sa dirijeze intrarea pe grupuri a cumparatorilor? Pentru ca obiectivul este sa nu se inghesuie pe metrul patrat in magazin prea multi oameni.

Nu ora este obiectivul, acesta este. Si el se poate realiza asa cum s-a mai facut anul trecut, ne amintim acele cozi cu distantare, controlate, in fata magazinului. Ar fi mult mai eficient, indiferent de ora la care sunt organizate, decat aceasta limitare la ora 18.00.

La fel, coborarea stoparii circulatiei de la ora 22.00 la ora 20.00. Eu ma intreb: toti insii pe care i-am vazut cotarcindu-se, bagandu-se unii in altii fara niciun fel de protectie pe partii, prin cluburi, in diversele paranghelii de unde i-au scos jandarmii si care si in clipa asta continua, indiferent de cati vor fi in stare grava la ATI, de cati morti vor fi in fiecare zi, vor continua. Oare ce o sa se intample pentru ca s-a coborat cu cele doua ore? Respectuosi, astia o sa spuna: ‘da, daca Guvernul acum a spus de la 20.00 in loc de 22.00, nu mai facem asa ceva’?

Sunt nemultumiri si nedumeriri justificate ale cetatenilor, dar ele nu se rezolva in felul acesta decerebrat. De fapt, nu incearca sa rezolve nimic. De fapt, acesti oameni au iesit in strada pentru ca au fost manati acolo, ca o turma, de partidul AUR din Parlament si singurul obiectiv a fost cresterea popularitatii, cresterea numarului de votanti pentru acest partid”, a declarat CTP la Digi24.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

8 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

8 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

8 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

8 ore ago