CTP a gasit solutia de a scapa tara de analfabetii PSD. Cere ca numai romanii care si-au luat bacalaureatul sa aiba drept de vot

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a propus, intr-o dezbatere pe tema proiectului de tara, ca numai romanii care si-au luat bacalaureatul sa aiba drept de vot.

El a explicat ca bacalaureatul ar trebui sa certifice nu numai cunostintele unui cetatean, ci si maturitatea lui. CTP a insistat ca aceasta propunere nu inseamna o negare a votului universal, ci doar o responsabilizare mai mare la vot.

„Votul universal e foarte bun, cata vreme intelegem sensul cuvantului universal. Universal inseamna sa dea dreptul oricarui om capabil sa voteze, sa fie echipat, sa fie in masura sa voteze, sa-i dea dreptul sa voteze. Nu e vorba de un vot cenzitar, pe baza averii.

Propun ca, odata cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetatean sa mai aiba o obligatie: sa-si ia bacalaureatul. Daca nu prezinta bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problema. Ramane cetatean al acestei tari, cu aceleasi drepturi, isi poate vedea linistit de viata lui, beneficiaza de ce-i poate oferi statul, dar nu voteaza, daca nu are bacalaureatul.

De ce? Pentru ca este examenul de maturitate. Asa se numea cu niste decenii in urma. Acest examen certifica – si asa ar trebui facut si modificat – incat sa certifice nu numai cunostinele de matematica, romana, istorie, biologie ale elevului, ci si maturitatea lui. Asta nu inseamna o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalitatii. Au toti dreptul sa dea bacalaureatul, sa invete.

In Romania, invatamantul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu esti in situatia de discriminare, in care niste oameni saraci nu pot sa-si permita sa-si dea copiii la scoala. Comunistii au facut si niste lucruri bune atunci. Alfabetizarea unei mari parti din populatie nu a realizat-o regalitatea, ci comunistii. Oamenii au egalitati de sanse, pot sa invete. Daca n-ai bani sa-ti cumperi o carte, ai BCU, ai bibliotecile in care poti intra fara bani. Isi iei un abonament si citesti.

Nu e o discriminare daca ai dreptul sa votezi numai dupa ce ti-ai dat examentul de maturitate. Daca nu vrei sa faci uz de aceste sanse, nu vrei sa inveti, sa te maturizezi nu inseamna ca te-am discriminat eu! Inseamna ca, din anumite motive, esti pe cale de a deveni un ins cu probleme cu societatea. (…) Votul nu trebuie sa fie universal in acest sens. Trebuie sa fie universal in sensul egalitatii de sanse a tuturor cetatenilor, sa poata vota, sa aiba toti acces la vot. Dar in aceasta conditie, pe care o poate indeplini oricine”, a declarat CTO la Digi24.

Cristian Tudor Popescu a adaugat ca in acest scenariu, examenul de bacalaureat ar trebui regandit, restructurat, ar trebui sa probeze altfel si multe alte lucruri decat cum se face o integrare prin parti. De aceea, crede el, sistemul de invatamant e singura sansa de viitor pentru Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: