CTP, indignat: „De ce se vara in forta religia pe gatul elevilor prin legile Educatiei? BOR vrea sa-si asigure noi generatii de clienti, fara de care Godporatia ar da faliment”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat indignat intentia autoritatilor de a include Religia printre materiile optionale la examentul de bacalaureat. „Biserica Ortodoxa a fost, dintotdeauna, in Romania, asezata langa scaunul puterii lumesti. Robii lui Dumnezeu sunt, la urma urmei, niste robi”, subliniaza CTP.

„De ce se vara in forta religia pe gatul elevilor prin legile Educatiei? De ce s-a ivit ideea religiei ca materie de examen la bacalaureat? De ce guvernul, prin trimisa lui Iohannis la ministerul Educatiei, vrea ca tinerii sa invete nu despre religie, ci religia ca disciplina cu valoare de adevar, cum e matematica, si care sa fie pusa in practica?

De ce vor asta cultele religioase, in frunte cu BOR, e limpede daca gandesti rational: ca sa-si asigure noi generatii de clienti, fara de care Godporatia ar da faliment, ca orice companie de bauturi carbogazoase. Care este insa interesul puterii laice, reprezentata de guvern, presedinte, si, in ultima instanta, de stat, ca Biserica sa-si mentina influenta asupra populatiei?

Mai intai, pentru ca, aidoma religiei, politicul nu mizeaza pe ratiune pentru a manipula masele. Religia nu presupune nicio demonstratie, este o colectie de ziceri, de propozitii cocotate deasupra logicii, care trebuie luate ca atare, fara posibilitatea de a le pune la indoiala. Este un basm, care, spre deosebire de Basmele Romanilor, ale lui Petre Ispirescu, vrea statutul privilegiat de a fi luat drept real. Asa si politica: alegerile nu se castiga prin rationamente, bazate pe date si fapte, sustinute de dovezi, supuse unor teste si expuse ca atare votantilor. Daca incearca asa ceva, un politician e mort din start. Ca sa reziste si sa castige, el trebuie sa spuna o poveste, sa gaseasca formulari scurte si memorabile, sa aiba carisma si, mai ales, sa identifice si sa transmita cat mai multor oameni exact ce vor sa auda. Adevarul poate fi si el folosit, dar cu masura si numai atunci cand da bine in story.

Religia formeaza gandirea individului uman in a se lasa ghidata de emotii, de impresii, de opiniile altora, de vocea si talentul celui care le emite. Dar si de propriile frustrari, in speranta ca ar putea fi rezolvate. Sentimentul pe care atat predicatorul cat si politicianul urmaresc sa-l creeze unei multimi cat mai mari este acela de apartenenta la o secta privilegiata – noi suntem ai lui Hristos, noi suntem ai lui Trump – situata deasupra celorlalti, care nu mai sunt decat niste pierzatori, fiinte inferioare. Sa inspire omului teama de a nu ramane pe dinafara, ca altfel o sa fie rau de el.

Iata de ce educatia religioasa menita sa produca credinciosi este necesara puterii politice. Cei care fac cruci in serie cand vad o biserica sunt votantii cel mai usor de amagit.

In al doilea rand, Biserica e o structura dictatoriala. Textele sfinte nu pot fi contestate, nici macar discutate de niste simpli enoriasi. Ele se dicteaza de catre popi si sunt insusite ca atare. Supunerea e o calitate esentiala a credinciosului.

Omul cu frica lui Dumnezeu este foarte probabil sa fie docil si in fata autoritatilor, a statului. Mai ales ca nicaieri crestinismul nu indeamna la revolutie impotriva strambatatilor, ci la asteptarea evlavioasa a compensatiei ce se va oferi pe lumea cealalta. Desi democratia garanteaza libertatea de expresie si de opozitie, chiar si intr-un stat democratic puterea politica isi doreste cetateni care sa aiba un respect daca se poate orb fata de ea si sa tina capul la cutie.

Din aceste cauze, Biserica Ortodoxa a fost, dintotdeauna, in Romania, asezata langa scaunul puterii lumesti. Robii lui Dumnezeu sunt, la urma urmei, niste robi”, a scris CTP pe Facebook.

Citeste si: Scriitorul Dan Alexe: „Religia, filatelia, homeopatia si astrologia n-au ce cauta in invatamant”

13 reprezentanti ai cultelor religioase recunoscute de statul roman au trimis o adresa la Ministerul Educatiei in care solicita ca Religia sa devina materie optionala la examenul de bacalaureat.

Potrivit reprezentantilor bisericilor, Religia nu ar trebui discriminata ca disciplina scoala, in raport cu celelalte discipline care pot fi alese pentru examenul de Bacalaureat.

„Nediscriminarea Religiei in raport cu alte discipline scolare din trunchiul comun, prin includerea acesteia in lista disciplinelor scolare, la alegere, in cadrul examenului national de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventeaza orele de religie sa aiba posibilitatea de a-si valorifica si verifica competentele dobandite la aceasta disciplina, una dintre putinele care se studiaza pe tot parcursul invatamantului preuniversitar si singura care a fost validata de majoritatea covarsitoare a parintilor”, se arata in adresa comuna.

Totodata, cultele religioase cer eliminarea din proiectul Legii invatamantului preuniversitar a „precizarii referitoare la stabilirea unei perioade de inscriere la Religie sau de schimbare a optiunii, care poate crea confuzie si noi presiuni asupra elevilor, in vederea retragerii de la ora de Religie”.

In acelasi document cultele au solicitat si ca diversitatea sa nu mai fie definita in proiectul legii invatamantului, iar profesorii sa nu mai fie obligati sa o promoveze. De asemenea, cultele mai solicita ca sintagma „orientare sexuala” sa fie stearsa din document.

Documentul este semnat de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Inaltpreasfintutul Parinte Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti – Biserica Romano-Catolica, Preafericitul Parinte Cardinal Lucian – Biserica Unita cu Roma, Rego-Catolica, Preasfintitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din Romania, Episcopl Bela Kato al Bisericii Reformate din Romania, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din Romania, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariere Maghiare, Viorel Iugam, presedintele Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, Cornel Haures – presedintele Bisericii Crestine dupa Evanghelie din Romania, Pastorul Ioan Filip – presedintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din Romania – Cultul Crestin Penticostal, Aurel Neamtu – presedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Mulfiul Iusuf Muurat – Seful Comunitatii Musulmane din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: