CTP nu crede nimic din ce spune Predoiu: „Isi va desavarsi operatia de juganire a zisei Justitii”

politica

Cristian Tudor Popescu este convins ca adevaratul scop al noului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, nu este de a asigura independenta Justitiei ci, dimpotriva, de a o „jugani”.

„Eternul Catalin, batran copil de casa, pus iarasi la Justitie, rupe un ranjet cu care ne da de veste ca are de gand sa actioneze ‘cu delicatete de chirurg si cu mult umor’. Adica, ministrul Predoiu Cutit Vesel isi va desavarsi operatia de juganire a zisei Justitii”, a scris CTP in Republica.

Viitorul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a evitat sa ofere un raspuns concret, la audierile din Parlament, in legatura cu noua institutie care se va infiinta dupa desfiintarea Sectiei Speciale.

„Nu v-ati referit la SIIJ, dar se refera foarte clar la SIIJ programul de guvernare. Va angajati sa o desfiintati abia anul viitor, dar veti infiinta o noua structura – aceeasi Marie cu alta palarie”, i-a reprosat  Stelian Ion, fostul ministru al Justitiei, lui Predoiu.

„Este un mar al dicordiei, dezbina sistemul judiciar, unii se manifesta cu patima, intr-o directie sau alta, altii cu procese de intentii. Acest dialog, excesiv de patimas, denota o desconsiderare a independentei justitiei, dar si o neincredere in capacitatea procurorilor de a fi independenti. Aceste prejudecati sunt straine de gandirea mea.

Eu voi aborda acest subiect cu echilibru, in dialog cu sistemul judiciar, pentru ca e limpede ca este o vulnerabilitate in acest moment, o piatra de moara. Este si o oportunitate ca magistratura sa isi regaseasca un consens in jurul rezolvarii acestei priobleme.

Solutia nu poate veni decat din discutii cu magistratii, astfel incat fiecare sa gaseasca toate garantiile pe care le cauta. N-as pleca la drum cu prejudecati fata de o parte sau de alta”, a sustinut Predoiu.

Coalitia PNL – PSD – UDMR propune in programul de guvernare adoptarea, pana la data de 31 martie 2022, a unui act normativ care sa prevada incetarea activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), urmand ca aceasta sa fie inlocuita de o noua structura, care se ofere „garantii de independenta a magistratilor”.

„Pana la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care sa prevada incetarea activitatii SIIJ si infiintarea unei institutii/structuri care ofera garantii de independenta a magistratilor si sa asigure, in acelasi timp, mecanisme eficiente pentru o reala si efectiva raspundere a judecatorilor si procurorilor, in conditii de impartialitate si de legalitate a procedurilor, in acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Venetia din iulie 2021 si al Consiliul Superior al Magistraturii”, se arata in programul de guvernare.

Pe de alta parte, documentul subliniaza ca, in domeniul Justitiei, cel mai important obiectiv reprezinta finalizarea monitorizarii Romaniei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare.

„Pentru realizarea obiectivului major al eliminarii MCV, Guvernul Romaniei sustine armonizarea Legilor Justitiei in vederea indeplinirii obiectivelor de referinta stabilite prin Decizia Comisiei din 13 decembrie 2006 (C (2006) 6569). Prin proiectele de lege pentru modificarea Legilor Justitiei pe care Guvernul le va inainta Parlamentului spre adoptare, vom urmari sa garantam respectarea urmatoarelor principii: independenta judecatorilor si procurorilor, admiterea in profesie si promovarea in cariera pe criterii meritocratice, functionarea eficienta, transparenta si raspunderea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in calitatea sa de garant al independentei justitiei, functionarea eficienta a instantelor, a Inspectiei Judiciare si a Ministerului Public, raspunderea efectiva a magistratilor, dar si protectia lor in fata oricaror ingerinte si abuzuri, separatia, echilibrul si cooperarea loiala dintre puterea judecatoreasca si celelalte puteri ale statului, respectarea obligatiilor statului roman care decurg din rapoartele MCV, GRECO, din avizele Comisiei de la Venetia si, mai nou, din Mecanismul statului de drept, la care se adauga jurisprudenta recenta a CJUE si CEDO, precum si cea a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)”, se explica in programul de guvernare.

Coalitia PNL – PSD – UDMR propune o procedura noua de selectare a procurorilor de rang inalt, cu diminuarea rolului politic „excesiv” al ministrului Justitiei si cu asigurarea echilibrului si a dialogului decizional functional, in limitele atributiilor constitutionale, intre initiatorul procedurii (ministrul Justitiei), avizatorul selectiei realizate de Ministrul Justitiei (Sectia de procurori a CSM) si emitentul actului administrativ de numire in functie (presedintele Romaniei).

Guvernul isi asuma ca prioritate combaterea infractiunilor de mediu, precum si lupta impotriva criminalitatii de mediu, prin adoptarea unor solutii legislative de clarificare a competentelor materiale, precum si extinderea retelei nationale a procurorilor specializati si specializarea procurorilor la nivelul Parchetelor teritoriale pentru investigarea cu celeritate a tuturor acestor infractiuni.

Mai mult despre: ,

Comentarii: