CTP pune punctul pe i in privinta dosarului Colectiv: „Responsabilii de nivel inalt din dosar sunt neatinsi. Arafat si Banicioiu nu au raspuns cu nimic”

politica

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu amaraciune sentintele date luni in procesul Colectiv. El a remarcat ca „in ce-i priveste pe domnii Banicioiu si Arafat care ii au pe constiinta dupa incendiu pe cei care au murit din pricina infectiilor din spitale, acesti insi nu au raspuns inca cu nimic pentru ce au facut”.

CTP a declarat ca Digi24 ca sentintele „sunt departe de a fi suficiente”.

„Nu stiu daca vor fi mentinute aceste pedepse, care sunt departe de a fi suficiente. Sa vedem la apel ce judecator o sa judece, pentru ca domnii judecatori ne rezerva tot felul de solutii care pe mine ma deconcerteaza. De pilda, la Arad, cei opt insi acuzati grav de comiterea unui lant infractional cu tot felul de stenograme nici macar nu sunt cu totii judecati sub stare de control judiciar. Cei mai multi au fost pusi in libertate, pot acum sa distruga probe, sa influenteze martori, pentru ca un judecator a considerat ca asa e corect, juridic si democratic, ca ei sa fie judecati in libertate.

In ultima vreme sunt niste hotarari revoltatoare, tot felul de ucigasi, violatori care, lasand la o parte recursul compensatoriu, au fost pusi in libertate nu stim pe ce considerente. Ce s-a intamplat acum, oricat de spectaculos ar arata nu e sigur deloc. O sa vedem ce se intampla in continuare, se va veni cu alte chichite avocatesti…

In ce-i priveste pe domnii Banicioiu si Arafat care ii au pe constiinta dupa incendiu pe cei care au murit din pricina infectiilor din spitale, acesti insi nu au raspuns inca cu nimic pentru ce au facut.

Nu e dupa parerea mea azi un moment de usurare, nu cred ca acest dosar a fost solutionat in acest moment.

Decizia de azi reprezinta o incercare de a da satisfactie prin aceste pedepse aproape de maximul legal, este o incercare de a inchide gura celor care cer dreptate in continuare.

In schimb, responsabilii de nivel inalt din dosar sunt neatinsi, cumva aceste pedepse maxime sunt pentru executanti, Piedone nu e executant, dar ceilalti sunt doar niste executanti.

Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv si la ce s-a intamplat apoi in sistemul medical cu cei raniti, pentru asta nu a raspuns nimeni. Cumva, asta se doreste sa treaca in planul doi”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Intrebat daca, in opinia sa, decizia de azi va aduce o schimbare in sistem, in sensul diminuarii fenomenului coruptiei, gazetarul a raspuns: „Nu ma astept sa se schimbe ceva, stiu ca fenomenul coruptiei nu va inceta. Sunt insi care au comis fapte penale, iar in vreme ce se faceau arestari si se dadeau pedepse cu executarea, chiar in acele zile, altii, unii apropiati celor care au fost condamnati, la randul lor comiteau linistiti acte de coruptie.

Am sperat la un moment dat, cand au fost condamnati ministri, politicieni influenti, oameni de afaceri, am spus ca poate li se va face totusi frica, ca vor ezita cand iau spaga ca sa treaca cu vederea acea bomba numita Colectiv.

In continuare, vor face asta si pompierii, si altii. Cand spaga e suficient de tentanta, or sa o ia. Singura solutie e ca acesti oameni sa fie prinsi in timp util, judecati, condamnati, bagati in puscarie si impiedicati sa mai faca ce au facut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu vad”, a declarat CTP la Digi24.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat luni sentinta in dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone fiind condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru club.

Totodata, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – la cate 11 ani si 8 luni inchisoare, pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu (sef al Serviciului autorizari comerciale din Primarie) a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Motoc (referent superior) – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, au fost condamnate la 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 de lei amenda pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscata si suma de 62.298 lei.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

*** In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai arata ca patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL”.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infractiunea de abuz in serviciu consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.

Potrivit DNA, in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiteri ISU – Antonina Radu si George Matei -, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat ca acel club din Bucuresti (care pana la data de 6 octombrie 2014 a functionat ca persoana juridica SC Music Hall SRL Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica SC Colectiv Club SRL Bucuresti) desfasura activitati specifice fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

Procurorii au retinut ca cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzata vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a acestora si a angajatilor care s-au aflat in incinta clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Anchetatorii arata ca, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, Antonina Radu si George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej, si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: