CTP pune punctul pe i: „N-ar fi bine sa fuzioneze, domnule, PSD cu PNL? Mi se pare o solutie naturala”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu afirma ca PSD intra la guvernare pentru ca este „atras de mirosul banilor” si ii indeamna pe liderii PSD si PNL sa fuzioneze. „Mi se pare o solutie naturala. Prin absorbtie, fireste, adica sa fie absorbit PNL-ul in PSD si se face un mare partid peste tara asta, care sa conduca Romania asa cum a condus-o PCR-ul”, subliniaza CTP.

„PSD, atras de mirosul banilor – ca de-aia vine PSD acum la guvernare – ii e tarsa sa astepte pana in 2024. Pana in 2024, se pot raslui bani multi si sunt multi in clipa de fata, de aceea vine PSD acum la guvernare, altfel nici nu statea de vorba cu PNL, n-avea niciun interes. Ii lasa sa se erodeze in continuare si astepta alegerile anticipate.

Se vor intelege PNL cu PSD? Da, pana la urma se vor intelege, desi din cate am vazut eu acum, problema e cine conduce negocierile la PNL. In continuare problema este asta.

Daca negocierile sunt conduse de Citu in continuare, care vrea sa le conduca – ati vazut cu cat alean in glas, a fost o coada de declaratie astazi: ‘Acum este altcineva la conducerea negocierilor…’ si era o durere in sufletul lui, acolo, o melancolie , e altcineva la conducerea negocierilor, dar asta nu-l impiedica la partid, acolo, in continuare sa sara de trei coti cu pretentiile lui imbecile de negociere de pe pozitii de forta; daca domnul Ciuca – asa cum a spus dl. Citu, dar fireste ca nu face asta – ar fi lasat sa negocieze, sa-si negocieze guvernul, mai ales ca asa e si logic acum, s-a trecut de faza acordului politic, cum ne spunea…

(Apropo, am o mica idee aici: pai, daca s-a facut asa de repede acordul politic intre PSD si PNL, n-ar fi bine, domnule, dupa 30 de ani, dupa razboiul de 30 de ani – razboiul de opereta de 30 de ani – n-ar fi bine sa fuzioneze, domnule, PSD cu PNL? Mi se pare o solutie naturala. Prin absorbtie, fireste, adica sa fie absorbit PNL-ul in PSD si se face un mare partid peste tara asta, care sa conduca Romania asa cum a condus-o PCR-ul. Asta mi s-ar parea solutia cea mai logica in momentul de fata.)

Ciuca are o alta pozitie decat Citu. Stiti cum i-am spus domnului Ciuca, cand a fost numit pentru a face acel guvern minoritar? I-am spus ‘generalul Flexiglas’. Asta este domnia sa. Are o coloana vertebrala deosebit de flexibila, executa ce-i spune dl. Iohannis si din punctul acesta de vedere, negocierile conduse de el se vor duce la bun sfarsit foarte repede, dupa parerea mea.

Gasca lui Citu e disperata. E creier pane din nou. Deci, au fost nemultumiti la ministerele cedate in negociere de Orban USR-ului si acum se bat ca sa obtina mai putin decat au avut in combinatia cu USR-ul.

Interesant este ca in acest timp, profesorii si medicii nu stiu daca isi vor mai lua salariile, preturile cresc – preturile la alimente, nu mai vorbesc de preturile la gaze, la electricitate – cresc salbatic. Ma gandesc ce-o fi in mintea, in sufletul si la gura oamenilor, a simplilor cetateni cand se uita la ei.

Nu vorbesc de votantii PSD. Votantii PSD spun ‘da, domnule, PSD vrea sa intre la guvernare, nu l-a acceptat pe Citu’. N-au o problema. ‘Intra sa salveze tara de bezmeticii aia, de tembelii aia de la PNL. E-n regula’. In schimb, PNL-ul… Se aud cum cad procentele din PNL in clipa de fata. Se va duce in mod matematic acest partid sub limita lui istorica de 15 la suta. A avut si mai putin in anii ’90. Si continua. N-au niciun fel de apasare sa continue aceasta stare zi dupa zi.

Iar UDMR nu se aliaza cu PSD acum. Nu. Pozitia lui Kelemen Hunor nu este cea de aliat cu PSD-ul. E pozitia UDMR-ului, pentru ca domnii liberali comit acum si o magarie de la tejgheaua lor: vasazica, UDMR a fost alaturi de ei in toate situatiile de pana acum in criza, acele ministere erau ale UDMR-ului prin precedenta negociere, cum poti sa le iei, de ce sa le iei? De ce, pentru ca ‘putem si fara ei’?

Intre altele, in aceasta guvernare care a fost pana in septembrie, UDMR a fost elementul cel mai pozitiv in guvernarea asta, incepand cu Kelemen Hunor si continuand cu dl. Cseke Attila, continuand cu dl. Tanczos Barna – niste oameni seriosi, niste oameni care isi vad de treaba lor, de ce sa-i dai afara din guvern? Pentru ca ai tu nevoie sa-ti faci troacele la tejghea!

Este dezgustator in anumite momente ce face, dincolo de politica, ce face PNL!

PNL va conduce acest guvern. Este acceptata ideea de catre PSD in clipa de fata, de fapt, ei asta o stiau de la inceput, dar au pastrat-o ca o carte de negociere. Va fi premier PNL, Ciuca. Ciuca – Klaus Iohannis. Evident Klaus Iohannis va conduce in realitate. Dl. Ciuca cred ca se va intelege pana la urma cu PSD, are bune date pentru a se intelege cu PSD-ul. Am spus, e generalul Flexiglas, se va intelege cu ei.

Problema e una singura acum: Florin Citu. Cum, de altfel, a si fost de atata vreme. Ma rog, la un moment dat era cuplata cu problema Orban, astea au fost cele doua probleme ale partidului. Acum a ramas problema Citu. Asta este acum de rezolvat. Nu e vorba acum de problema cu ministerele – cu astea se poate cadea la pace. Problema e cum poate fi oprit dl. Citu sa se mai amestece, pentru ca interesul dlui Citu acum este ca aceste negocieri sa se blocheze, sa nu reuseasca si sa ramana cine premier in continuare? Dl. Citu, cum spuneam.

A si amenintat la un moment dat PSD-ul – ma rog, sunt declaratii de fatada, agresive politic, de negociere – dar a spus ca pleaca, daca UDMR este scos din combinatie. Nu mai poate fi lasat acest Citu sa torpileze aceste negocieri. Pentru ca el nu are interesul ca ele sa reuseasca. Si nu inteleg de ce nu poate sa-l stopeze Klaus Iohannis. Iata ca nici Klaus Iohannis nu are suficienta influenta asupra dlui Citu.

Asta este singura problema. In rest, tot ce auzim, ca Justitia, ca Transporturile, Dezvoltarea – nu. Singura problema este cum poate fi stopat Citu? Si chiar daca va fi stopat Citu, dupa ce se incheie negocierile, pozitia lui – probabil ca va obtine sefia Senatului – fiind sef de partid si presedinte al Senatului va fi ‘uite ce negocieri nenorocite a facut Ciuca! Daca ma lasati pe mine, pai eu faceam, domnule, negocieri, luam tot guvernul, PSD-ul il tineam la usa, sa ne sustina de acolo’. Aceasta va fi pozitia lui in continuare in lupta pe care se pregateste sa o duca, ca asta il intereseaza pe dl. Citu acum. Il intereseaza cati romani mor, cati n-au ce manca, cati n-au de unde sa-si mai ia salariile? Nu! Il intereseaza cum sa-si duca in continuare razboiul sau personal. Si sa nu aiba soarta dlui Orban. Stie ce se intampla acum, daca nu mai este premier si se pregateste pentru aceasta lupta de gherila din pozitiile pe care vi le-am spus, ceea ce, vedeti, PSD-ul deja se teme de asta – se teme de instabilitatea care se va perpetua in PNL.

La PSD acum e liniste. Gasca lui Ciolacu stapaneste partidul, nu sunt probleme. In schimb, la PNL oscilatiile vor continua in interiorul PNL. PSD-ul, fireste, se teme de asta, dar in acelasi timp PSD va ramane in combinatia aceasta atat cat va considera ca trebuie. Au mai plecat ei ‘la pont’, va amintiti, in 2008? S-au carat prin Sarindar inainte de alegeri. Cand vor considera ca PNL s-a compromis suficient, pentru ca s-a dus suficient de mult sub 15 la suta, atunci vor pleca, vor gasi un pretext sa plece de la guvernare, sa faca alegeri anticipate, unde vor castiga, probabil vor face cam ca in 2016, poate si mai mult, procentual”, a declarat CTP la Digi24.

Mai mult despre:

Comentarii: