CTP, reactie fabuloasa dupa ce a vazut-o pe Dancila pronuntand „douazeci-douazeci”. Prelipceanu: „Nu este derapaj de limbaj, este literatura”

news

Cristian Tudor Popescu a spus, la Digi24, ca atunci cand a aflat de gafa facuta de premierul Viorica Dancila, care a pronuntat „douazeci douazeci” in loc de „doua mii douazeci”, s-a dus cu gandul la un paragraf din romanul „Cel mai iubit dintre pamanteni”, al lui Marin Preda.

„Eu n-am vazut in direct aceasta zicere a doamnei Dancila, am vazut stirea pe Digi24 si reactia mea a fost literara, pe loc, m-am dus, am scos cartea din biblioteca si va citesc cateva randuri. E vorba de un detinut in mina de la Baia Sprie in anii 50: ‘La intrarea in galerie, treceam prin fata unei gherete, in care statea la caldura, in timp ce noi tremuram de frig, un gardian caruia trebuia sa-i spunem ce numar suntem (fiindca nu mai aveam nume, eram numere). Si nu stiam ce il apuca pe gardian cand i se spuneau numere care treceau de o mie, de pilda 1003, cum era al meu, incepea sa urle, iesea afara si se pornea sa ne care la pumni in figura si lovituri cu bocancul in fluierele picioarelor injurand cu o mare inventivitate. Am inteles repede, insa, ca individul nu stia sa scrie astfel de numere, si unul dintre noi ne scapa de furia turbata a acestui semianalfabet, pronuntand nu o mie trei, ci zece zero trei. ‘Pai, asa, futu-va mama voastra de reactionari’, zise gardianul, si de atunci incetara si accesele lui de violenta. Nu mi-ar fi trecut prin cap sa ghicesc din ce pricina isi iesea asta din pepeni, dar unul dintre noi mai vechi avusese inspiratia’”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Cosmin Prelipceanu a facut in acel moment o precizare pentru CNA: „Nu este derapaj de limbaj, este literatura”.

„Daca se apuca CNA sa-l sanctioneze pe Marin Preda va fi interesant. Cel mai iubit dintre pamanteni – Nu putea sa ma duca gandul la altceva. Sau nu. Mai e ceva la care sa ne gandim. Atat in legatura cu doamna Dancila cat si cu domnul Coldea. De-a lungul vremii, lectura in gand nu s-a practicat decat foarte tarziu. Acum ni se pare normal. Pana in evul mediu tarziu s-a citit cu glas tare. Alexandru Macedon a primit o scrisoare in fata soldatilor sai si a citit-o in premiera in gand, fara sa silabiseasca pe hartie, secole s-a citit asa, cu voce. Cel care reusea sa citeasca in gand era mare savant”, a adaugat jurnalistul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: