CTP, reactie transanta: „Cel care a creat criza politica este Citu, sa fie foarte clar”

politica

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a tinut sa sublinieze, la Digi24, ca principalul vinovat de actuala criza politica si guvernamentala este premierul Florin Citu. 

„Domnul Citu nu gandeste rau din punct de vedere economic. In schimb, comportamentul lui… Citu a tinut sa comunice in spatiul public ca si cum el a pus restrictiile, el personal. De ce sa faca asta? De ce nu a apelat la Parlament ca sa isi asume toata lumea decizia? Pentru ca el este Superman.

La fel si problema cu painea. L-am vazut acum, din nou, incercand sa justifice ce a spus atunci. Vai de mine, a dat din lac in put. A spus ca el a fost foarte sincer, ca ar fi putut da un raspuns clasic cum fac politicienii ‘Nu eu fac cumparaturile’. Bai tovule, nu te-a intrebat nimeni daca ai fost sincer. Nu era vorba aici de sinceritate sau de ce tip de raspuns sa dai. Era vorba de competenta si constiinta. Sa stii cat costa o paine standard, sa stii cat costa tigarile, chiar daca nu sunt un produs esential si chiar daca tu nu fumezi. Daca esti prim-ministru trebuie sa ai toate lucrurile astea in minte in fiecare moment, pentru ca te ocupi de cetateni. Nu ti-a cerut nimeni sa fii sincer, ti-a cerut sa fii competent si sa ai ceva constiinta si ceva empatie fata de oamenii pe care ii guvernezi.

La inceput se afla zicerea despre ursul Arthur, aia a fost inaugurarea. ‘Poate nu e cel mai mare urs din Romania’. A fost omorat, dar poate nu e cel mai mare urs. Singurul cuvant pe care pot sa-l folosesc in legatura cu aceste atitudini ale domnului Citu este: respingator. Asta face domnul Citu, creeaza o reactie de respingere oamenilor, fireasca. Aceste acte de ‘asta e pofta ce am poftit eu, facem asa ca asa vreau eu’. Domnul Citu e lipsit de orice empatie, parca nu ii vede pe oamenii pe care ii guverneaza.

Asta este grav si afecteaza imaginea, scorul electoral si increderea in PNL si in Guvern, comportamentul acesta care este de cele mai multe ori gratuit. Domnul Citu putea sa evite toate aceste situatii, nu era nevoie, la fel cum putea sa evite demiterea lui Stelian Ion, care, sa nu se inteleaga ca era un ministru bun la Justitie.

PNDL-ul nu era o urgenta. Citu a vrut sa dea PNDL-ul pentru Congresul PNL ca sa fie popular printre primari iar USR PLUS a zis ‘Bine, dar noua ce ne iese din afacerea asta? Nimic? Sa ne iasa si noua ceva’. Era o situatie politica tipica de negociere romaneasca.

Citu avea clar spatiu de negociere, nu a facut asa, nu a negociat, l-a dat afara pe Stelian Ion. Cel care a creat criza politica este Citu, sa fie foarte clar”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Premierul Florin Citu a declarat, vineri, ca nu va lasa Romania fara Guvern.

„Nu comentez. Domnul Orban se pare ca este cel mai mare sustinator al acestei motiuni si al celor de la USR. Ideea este urmatoarea: nu voi lasa Romania fara Guvern. Orice varianta in care pleaca Florin Citu inseamna ca lasam Romania fara Guvern si, dupa aceea, nu este nicio garantie cat va dura o negociere. In acest moment, ganditi-va, si o zi daca nu am avea Guvern. Trebuie sa adoptam, in fiecare zi apar noi probleme, avem o OUG pentru compensarea facturilor la iarna, suntem in plina pandemie, poate este nevoie sa alocam resurse. Astazi, am dat o hotarare de Guvern pentru a aloca resurse de care era nevoie pentru calamitati si toata Romania a fost afectata de calamitati si asa mai departe”, a spus Citu.

Potrivit acestuia, cei care doresc ca actualul Guvern sa cada se gandesc doar la propriul interes.

„Nu ne permitem si oricine spune ca ar trebui sa cada acest Guvern este o persoana iresponsabila, o persoana care se gandeste la propriul interes si nu la interesul romanilor. In acest moment sa te gandesti sa dai jos Guvernul este un act iresponsabil si acei oameni ar trebui sa raspunda si vor raspunde in fata romanilor la un moment dat”, a sustinut Florin Citu.

Intrebat daca ia in calcul o negociere cu PSD pentru sprijin in Parlament avand in vedere ca USR a anuntat ca nu va sustine Guvern minoritar, el a raspuns: „Exista o alianta clara a USR – AUR in Parlamentul Romaniei si stim foarte bine ca USR negociaza cu PSD pentru voturi pentru a da jos acest Guvern. (…) Eu nu stiu de alte negocieri”.

Mai mult despre:

Comentarii: