CTP, transant: „Dorneanu de ce nu a sesizat Comisia de la Venetia si cand a luat hotararea cu Kovesi? Orban are dreptate”

analize

Cristian Tudor Popescu ii da dreptate lui Ludovic Orban in disputa pe care acesta o are cu CCR si ironizeaza anuntul lui Valer Dorneanu privind sesizarea institutiilor internationale in legatura cu „atacul suburban” al premierului la adresa CCR.

„Domnul Dorneanu facand apel la Comisia de la Venetia, la Consiliul Europei… Dar cand au luat hotararea aia in legatura cu Laura Codruta Kovesi, atunci au facut vreun apel sa vada ce zice Comisia de la Venetia? Inainte sa ia acea hotarare, au facut vreun apel la organismele europene? De pilda, la Asociatia Curtilor Constitutionale din Europa, unde vor sa faca acum apel. Atunci au intrebat ‘Oare e bine ce vrem sa facem noi?’, ca sa nu ajungem in situatia de a ne spune CEDO ca ce facem este foarte rau si impotriva oricaror reguli democratice? Nu! Atunci nu au intrebat nimic”, a declarat Cristian Tudor Popescu, vineri seara, la Digi24.

CTP a mai spus  este de partea lui Ludovic Orban in disputa cu CCR.

„Aici are dreptate Orban! Asta nu inseamna ca imi este simpatic Orban in vreun fel. Dar, are dreptate spunand ca nu pot sa stabileasca parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru ca ei sunt implicati, au interes direct in asta. Asta este un argument foarte logic si foarte puternic. Si, de fapt, este aceeasi poveste repetata cu imunitatea parlamentara – unde hotarasc parlamentarii daca unul dintre ei va merge pe calea justitiei, sau nu. Asa si aici! Hotaram noi cat mai stam in functii. Cum sa faci asta? Nu este in regula! Trebuie ca alta institutie sa hotarasca data cand au loc alegerile, si acea institutie, fireste, nu poate sa faca lucrul asta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementari, ceea ce in cazul de fata Guvernul a facut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. In jurul acestei date s-au intamplat lucrurile de 30 de ani incoace”, a explicat CTP.

In continuare, Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Valer Dorneanu, presedintele CCR, atragand atentia si asupra greselilor gramaticale pe care le-a facut acesta in cadrul ultimelor aparitii publice.

„Din punctul asta de vedere este o hotarare care insa nu-i o noutate la aceasta Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui sa-i spun ‘Curte al lui Dorneanu’. Ca dansul are o alta gramatica a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit si eu azi la televizor: ‘Parlamentul este a poporului!’. ‘A poporului’, zice domnul Dorneanu. Dansul fiind… are doi ‘crieri’ in cap, e profesor universitar… ‘Parlamentul este a poporului!”’ , l-a ironizat CTP pe Dorneanu.

„Deci, poate ca o sa castige alegerile PNL-ul acum si o sa faca alianta cu USR, cu PMP… Da, dar aceasta Curte Constitutionala va lucra in continuare – indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra in favoarea PSD. Asta va face! Si atunci cred ca in continuare ii va fi greu sa guverneze urmatorului guvern, sau aceluiasi, nu stiu, care va veni”, a concluzionat CTP.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat vineri seara ca ca sesiza mai multe organizatii internationale fata de „atacurile suburbane” ale premierului Ludovic Orban.

„O sa discut cu colegii mei, acum lucrurile au luat o amploare care impune o asemenea interventie la Comisia de la Venetia, la Consiliul Europei, la Asociatia Internationala a Curtilor Constitutionale.

Actori politici sa respecte institutiilor fundamentale ale statului de drept”, a anuntat Dorneanu la Antena 3.

„Este o presiune evidenta, cu salariile, impotriva noastra. In niciun stat din Europa nu exista asemenea atacuri din partea primului-ministru”, s-a mai plans Dorneanu.

Dorneanu a mai sustinut ca Orban a atacat statul de drept cand a criticat CCR.

„Este evident ca este un atac impotriva statului de drept, CCR este un pilon al statului de drept”, a mai spus Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca „trebuie schimbata componenta CCR” ca urmare a deciziei prin care CCR a decis ca Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare.

”Vreau sa spun cateva cuvinte despre decizia CCR, care mi se pare abracadabranta, care mi se pare o incalcare flagranta a Constitutiei de catre organismul care trebuie sa fie paznicul Constitutiei. Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate asa cu asemenea… Trebuie schimbata componenta CCR, trebuie eliminati politrucii de acolo. Trebuie sa intre numai magistrati cu cariere serioase in spate, nu oameni care au facut politica si care sunt numiti sa raspunda la comenzi politice.

(…) Multe dintre deciziile de acolo vin impotriva intereselor Romaniei.

(…) De ce, ca da ordine Florin Iordache si cu altii catre Dorneanu si cei care au fost numiti politic, care dau pe banda rulanta decizii care nu au legatura cu Constitutia? Majoritatea asta toxica distruge Romania, se comporta ca un inamic intern”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Mai mult despre: ,

Comentarii: