analize

CTP, transant: „Este sarlatanie ce face ‘doctorita-minune’ Flavia Grosan. Cei care o cred sunt maglavite, nu vite”

Cristian Tudor Popescu a reactionat in cazul „doctoritei minune”, Flavia Grosan, pe care a catalogat-o drept „sarlatan”. CTP i-a catalogat pe cei care cred in spusele doctoritei drept „maglavite”, cu referire la fenomenul „Maglavit”.

„Maglavite, nu vite, ca am avut probleme cu vitele. Ce avem aici este un Maglavit perfect. In vara lui 1935, un cioban alienat mintal din Maglavit a povestit ca l-a vazut pe Dumnezeu sub forma unui mos care plutea deasupra pamantului, invaluit in propriul par alb si plutea. S-a simtit un miros de flori de camp foarte puernic si ca acest Dumnezeu i-a spus sa le zica oamenilor ca daca nu se pocaiesc, atunci o sa le rupa muncile. Acest moment venea dupa ani de seceta groaznica in Oltenia, care le distrusese vitele. Pe acest fond a venit povestea, pura si simpla. Din aceasta zicere a unui cioban cu retard mintal a rezultat o afacere fabuloasa, care a fost preluata de popa local, care s-a inteles cu senatorul, au facut o gramada de bani. Au navalit oameni cu zecile de mii ca sa se vindece. Nicolae Iorga a spus ca se vindeca ‘doar cei cu boli mintale’.

Aici avem acelasi lucru. Aceasta doamna spune ca a vindecat o mie de oamneni. Care o mie de oameni? Cine sunt, cu ce stare au venit la dansa, cum au plecat, ce diagnostic le-a fost pus? Dansa le pune dupa voce la telefon, ca marii vindecatori din perioada sovietica care vindecau la televizor. Aparea la televizor si vindeca oamenii care se uita. Doamna vindeca prin calculator, online, nu e nevoie sa mergi la ea. Nu se stie nici macar reteta minune, miracol, pe care p foloseste: ‘Nu spun, ca mi-o faceti praf’. O tine secreta ca sa vina oamenii ca la Maglavit la dansa, la cabinet.

Evident ca este sarlatanie. Sarlatania se calculeaza dupa rezultat. Nu ma intereseaza daca este in toate mintile, ci ce face el. Cum erau celebrii doctori sarlatani de acum sute de ani care veneau cu leacuri prin piata.

Am o afectiune mare pentru oamenii cu afectiuni psihice, am vazut multi de-a lungul vietii. (…) Rezultatul este acesta: zeci de mii de oameni au semnat petitii sa se faca demonstratie la la Colegiul Medicilor. S-a facut petitie pentru ca un jurnalist de la Antena 3, Radu Tudor, pentru concedierea lui. Acesti oameni… maglaviti si maglavite.

Citeste si: Suparare mare, „antenistii” vor ca Radu Tudor sa fie dat afara pentru ca a „jignit-o” pe „doctorita-minune”, Flavia Grosan

Asta este ce ma ingrozeste in povestea asa, cantitatea de gandire magica din aceasta tara. Este o tulburare a gandirii, este diagnosticabila. In psihiatrie, gandirea magica consta on falsa credinta ca gandurile sau actiunile cuiva vor produce sau preveni o anumita consecinta intr-un mod care sfideaza legile ratiunii.

(…) Am intelegere si compasiune pentru oamenii cu afectiuni ale mintii, insa doamna ar trebui sa fie ajutata”, a declarat CTP la Digi24.

Antena 3 a continuat sa o promoveze puternic si vineri seara pe doctorita Flavia Grosan, care este considerata in continuare drept „doctorita minune”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Marian Vanghelie: „Piedone are vreo 20 de membri de familie in primarie, ii cunosc pe toti. Pe fiul lui il stiu de mic”

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 si un apropiat al lui Cristian Popescu Piedone,…

2 ore ago

Somnul ratiunii naste monstri chiar si la primarie. Asa ca nu va lasati adormiti de basmele lui Pieleanu

Pripasit pe langa sediul PSD ca un motan cu noua vieti, care supravietuieste oricarei caderi…

5 ore ago

Cum s-au impartit responsabilitatile in PNL: Rares Bogdan – sef campanie europarlamentare. Cine va conduce campania prezidentiala

Liderii PNL au stabilit, marti, in sedinta organizata la Palatul Parlamentului, ca Rares Bogdan sa…

O oră ago

Seful PNL Timis: „Mai bine imi tai mana decat sa semnez candidatura lui Simonis”

Tensiuni explozive in judetul Timis intre PNL si PSD din cauza desemnarii candidatilor comuni. Presedintele…

O oră ago

USR, plangere penala impotriva lui Piedone pentru delapidare si abuz in serviciu: „Isi plateste postarile de pe social media din banii publici”

Alexandru Dimitriu, candidat USR la Primaria Sectorului 5, a depus marti o plangere penala pe…

2 ore ago