CTP, transant: „Tudorel Toader nu este erou, a tacut malc”. Il numeste Matreata cu Fata

politica

Cristian Tudor Popescu ironizeaza pretentiile lui Tudorel Toader de a se considera „erou” prin rezistenta pe care ar fi manifestat-o la presiunile lui Liviu Dragnea pe cand era ministru al Justitiei.

„Indata ce s-a mai relaxat covidul, distinsul om al legii Matreata cu Fata a iesit la drumul mare cu dezvaluiri cutremuratoare. Cica i-a pus Dragnea genunchiul pe gat sa dea Ordonanta de Urgenta cu amnistia si gratierea – dar el, nu si nu. De ce a refuzat, nu precizeaza nici acum.

Matreata cu Fata s-a pus pe picioarele dindarat pentru ca soarta lui don Dragnetti era pe muchie de cutit – daca ii fac pe plac si pica, ma trage si pe mine cu el, a calculat corect ministrul Tudorel.

Atunci, T. Toader nici gand sa-si dea demisia si sa spuna public ca nu poate accepta presiunile PSD asupra Justitiei pentru scaparea mafiotilor. A tacut malc si a fost demis.

Acum insa, cand Dragnea e de un an la casuta cu capace, hop si eroul sa ne povesteasca cum a rezistat el… Nu mai lipsea decat sa-si spuna lui insusi, ca Trumpf: ‘Sanchiu, magistre Tudorel!’.

Cat despre confesiunile femeii Dancila pe acelasi subiect, faptul ca nu mai are nicio functie de partid si de stat ma scuteste sa mai stric vreo vorba pe dansa.

(…) Cand vad ce poate sa faca Trumpf in America, imi fuge gandul la ce-ar fi facut chelnerul lui, Dragnea, daca ajungea dictatorul Romaniei, pe baza ‘antrenamentului’ din 10 august 2018…”, a scris CTP in Republica.

Tudorel Toader, ministru al Justitiei, a dezvaluit, luni, in premiera cum Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila au facut presiuni uriase asupra sa pentru a emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal, in sensul reducerii termenului de prescriptie a raspunderii penale. De asemenea, liderii PSD si ALDE i-au cerut „amnistie si gratiere”, tot prin ordonanta de urgenta.

„In februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian. Mi-a dat telefon, care ne cunosteam, este vrancean, a facut liceul in acelasi timp cu mine. A vrut o discutie cu mine la Rectorat, a spus ‘eu vin in numele aliantei, sa va propuna sa deveniti ministru’. Zic ‘lasati-ma sa ma gandesc o saptamana’. Bine. Zice, dar daca da, veniti la Bucuresti, sa vorbiti cu domnul Tariceanu, cu domnul de la PSD (Liviu Dragnea n.red.).

Peste o saptamana ma intalnesc din nou si spun ca eu accept cu doua conditii. ‘Sa nu-mi cereti sa devin membru al unui partid si sa-mi lasati libertatea de decizie’. Eu mi-am facut iluzia ca cu experienta pe care o aveam, de judecator, voi putea sa pun umarul la bunul mers al justitiei. Mi s-a promis ‘Da’. Am acceptat, am depus juramantul, am devenit ministru. Un lider de partid mi-a propus de trei ori sa devin membru de partid, am spus ‘Nu’.

N-am facut ceea ce dansii si-au dorit. Si-au dorit amnistie si gratiere, ordonanta de urgenta. Afirmatia ca romanii vor un moment T zero, ca lumea vrea amnistie, vrea clementa. Eu am spus atunci ca politica penala nu se face prin ordonante de urgenta, este apanul legiuitorului si nu comoetenta Guvernului.

Ce-au mai vrut? Sa modifice Codul de Procedura Penala, sa preia solutiile care rezistasera la CCR. Cu reducerea unui termen de prescriptie, multe le stim. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare inseamna ca este constitutional. Eu am spus un lucru care am crezut ca trece neobservat, ca au existat anumite centre de reflectie. Proiectele de ordonante care mi se serveau mie erau gandite si alcatuite in alta parte. Sa nu-mi cereti sa va spun unde, pentru ca gandul v-ar duce la Parlament. Nu va contrazicc dar nu erau doar la Parlament ci si la cei care dadeau lectii de moralitate”, a declarat Tudorel Toader intr-un interviu acordat lui Cristoiu.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odata am avut o intrevedere de patru ore si jumatate la varful varfului, eram patru din tara asta, era si doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Viorica Dancila – n.red.). Mi se cerea sa promovez ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal/Procedura penala, cu ce ramasese de la CCR.

Si, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi in care eu veneam din strainatate. Eram intr-un soi de oboseala, oboseala aia care uneori te intareste.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgenta ca sa modifici Codul Penal prin procedura de urgenta, sa reduci termenul de prescriptie a raspunderii penale? Ati inceput in Parlament, finalizati in Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu stiam ca in acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabila”, a mai spus Toader.

Mai mult despre:

Comentarii: