Cu ajutorul AI, cercetatorii au descoperit ca elefantii isi spun unii altora pe nume

life

elefanti, Londra, safari, interdictie, Botswana, turism

Potrivit unui nou studiu, elefantii se striga unul pe altul folosind nume individuale pe care le inventeaza pentru ceilalti, potrivit The Guardian.

In timp ce delfinii si papagalii se adreseaza unul altuia, mimand sunetul altora din specia lor, elefantii sunt primele animale despre care se stie ca folosesc nume care nu implica imitatie, au sugerat cercetatorii.

Pentru noul studiu publicat luni, o echipa de cercetatori internationali a folosit inteligenta artificiala pentru a analiza chemarea a doua turme salbatice de elefanti din Kenya.

Cercetarea „arata nu numai ca elefantii folosesc vocalizari specifice pentru fiecare individ, dar ca ei recunosc si reactioneaza la apelurile adresate lor, ignorandu-le pe cele adresate altora”, a spus autorul principal al studiului, Michael Pardo, de la Universitatea de Stat din Colorado.

„Acest lucru indica faptul ca elefantii pot determina daca un apel le-a fost destinat doar auzind apelul, chiar si atunci cand este in afara contextului sau original”, a spus Pardo.

Cercetatorii au cercetat „zgomotele” produse de elefanti inregistrate in rezervatia nationala Samburu din Kenya si parcul national Amboseli intre 1986 si 2022.

Folosind un algoritm de invatare automata, au identificat 469 de apeluri distincte, care au inclus 101 elefanti care au emis un apel si 117 care au primit unul.

Elefantii scot o gama larga de sunete, de la trambite puternice la zgomote atat de scazute incat nu pot fi auzite de urechea umana.

Numele nu au fost intotdeauna folosite in chemarea elefantilor. Dar cand erau strigate nume, era adesea pe o distanta lunga si de obicei cand adultii se adresau elefantilor tineri.

De asemenea, adultii erau mai predispusi sa foloseasca nume decat puii, ceea ce sugereaza ca ar putea dura ani pentru a invata acest talent special.

Cel mai frecvent apel a fost „un sunet bogat armonic, de joasa frecventa”, potrivit studiului din revista Nature Ecology & Evolution.

Cand cercetatorii au redat o inregistrare unui elefant in care prietenul sau membrul familiei ii striga numele, animalul a raspuns pozitiv si „energic”, au spus cercetatorii. Dar acelasi elefant era mult mai putin entuziasmat cand se auzea numele altora.

Acest lucru sugereaza ca elefantii si oamenii sunt singurele doua animale cunoscute care inventeaza nume „arbitrare” unul pentru celalalt, mai degraba decat sa copieze doar sunetul destinatarului.

„Dovezile oferite aici arata ca elefantii folosesc sunete non-imitative pentru a-i eticheta pe altii, ceea de arata ca au capacitatea de gandire abstracta”, a spus autorul principal al studiului George Wittemyer.

Oamenii de stiinta au cerut mai multe cercetari cu privire la originea evolutiva a acestui talent pentru nume, dat fiind ca stramosii elefantilor s-au separat de primate si cetacee in urma cu aproximativ 90 de milioane de ani.

Oamenii si elefantii au multe lucruri in comun, cum ar fi „unitati familiale extinse cu vieti sociale bogate, sustinute de creiere foarte dezvoltate. Ca elefantii isi folosesc nume unii pentru altii este probabil doar inceputul revelatiilor care vor urma”, a spus Frank Pope, CEO-ul organizatiei Salvati Elefantii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: