Cum arata noul smartphone produs de Coreea de Nord. Istoricul nu poate fi sters, inregistreaza toate documentele, imaginile si aplicatiile pe care le acceseaza utilizatorii

externe

Noul smartphone al Coreei de Nord, „Madusan”, a fost scos de pe liniile de productie insa nu a ajuns inca magazine, anunta Daily NK.

O sursa din Phenian a declarat pentru Daily NK ca smartphone-ul Madusan a fost lansat in acest an pentru a marca ziua de nastere a regretatului lider nord-coreean Kim Jong Il, pe 16 februarie, precum si cea de-a 110-a aniversare a regretatului fondator nord-coreean Kim Il Sung, pe 15 aprilie.

„Dezvoltarea telefonului mobil a inceput in 2020”, a spus sursa.

Coreea de Nord a lansat doua sau trei noi smartphone-uri pe an din 2017 pana in 2019. Cu toate acestea, niciun telefon nou nu a fost lansat in ultimii doi ani, deoarece inchiderea frontierelor din cauza COVID-19 a pus capat unei mari parti a comertului international al tarii.

Coreea de Nord s-a confruntat in mod clar cu dificultati in a lansa produse noi, insa a tinut sa lanseze un nou smartphone pentru a contribui la comemorarea zilelor de nastere ale lui Kim Jong Il si Kim Il Sung.

Madusan este un „loc de lupta revolutionara” in districtul Anju din provincia Pyongan de Sud.

Potrivit sursei, smartphone-ul Madusan nu este disponibil in magazine: „Nu este un dispozitiv pe care oamenii obisnuiti il pot cumpara”.

„Nu stiu cat costa telefonul, deoarece nu este in magazine”, a declarat sursa. „Cu toate acestea, oamenii din centrele de informare spun ca este in jur de 750 de dolari.

„Din moment ce nu este la vanzare, putini oameni il cauta”, a continuat el, adaugand: „Dar daca vor incepe sa il vanda, exista o clasa de oameni care se vor grabi sa cumpere unul – si anume, oamenii din Phenian si Sinuiju, cadre de partid, donju si functionari.”

Stabilirea specificatiilor exacte ale telefonului este dificila, avand in vedere ca acesta nu este in prezent de vanzare. Sursa a declarat pentru Daily NK ca noul telefon se mandreste cu o securitate mult imbunatatita, face fotografii bune si are o capacitate de stocare mare.

„Se spune ca o alta caracteristica este ca [utilizatorii] nu-si pot sterge istoricul de vizionare”, a spus acesta. „Asta pentru a impiedica programele de eludare disponibile in prezent sa functioneze.”

Acest lucru sugereaza ca autoritatile nord-coreene au luat masuri pentru a bloca utilizatorii sa vizualizeze programe sau fisiere neaprobate.

Smartphone-urile nord-coreene inregistreaza toate documentele, imaginile si aplicatiile pe care le acceseaza utilizatorii. De asemenea, utilizatorii nu pot stoca sau instala fisiere neaprobate.

Cu toate acestea, unii nord-coreeni au dezvoltat programe care sterg istoricul de vizualizare de pe smartphone-uri sau permit utilizatorilor sa foloseasca aplicatii, videoclipuri sau fisiere neaprobate.

Mai mult despre:

Comentarii: