Cu ce se confrunta CTP dupa ce a fost concediat de la Digi24. Schimbare majora in atitudinea „sefutilor” si „prietenilor”: „M-au clasat mai jos de un simplu cetatean”

politica

Cristian Tudor Popescu descrie intr-o postare pe Facebook cu ce se confrunta dupa ce a fost concediat de la Digi24. El a sesizat o schimbare semnificativa in atitudinea celor din jurul lui, pe care o compara cu o situatie similara din anii ’90 de la Adevarul.

CTP a publicat un text pe Facebook in care a relatat cum s-au comportat colegii lui de la Adevarul in anii ’90 dupa ce a publicat un text critic la adresa lui Ion Iliescu. Toti credeau ca va fi dat afara. El arata cum aceeasi atitudine o vede acum dupa ce a fost concediat de la Digi24.

„Pana atunci, vechii scanteisti ma studiau cu o teama respectuoasa. Nu pricepeau ce dracu cauta peste ei inginerul asta inca tanar, venit in pufoaica de pe campuri. Dar pentru ca fusesem adus in redactie de noul director, hispanistul Darie Novaceanu, banuiau probabil ca sunt un fel de Abbadon, el angel exterminador, al lui Sabato sau Bunuel, venit sa-i termine.

Campionul slugarniciei preventive era un anume nea Petre Popa, titularul rubricii „Aflam de la Militie”. Un batranel mic, gras si maroniu ca un ursulet. Dovedea insa o mobilitate si capacitati de flexare a coloanei vertebrale iesite din comun: cum dadea cu ochii de mine, se atinea pe langa zid, pe coridorul scaldat intr-o lumina verzuie, pe care puteau sa incapa doua tancuri, si pana treceam facea doua-trei plecaciuni la 90 de grade, de-mi era frica sa nu pice in cap.

Pe la pranz insa, incepuse sa fie data ca sigura azvarlirea subsemnatului pe scari, afara din redactie.

Scanteistii vazusera multe executii la viata lor si le era greu, daca nu imposibil, sa conceapa ca va fi altfel. Peste ce facusem eu, nu se putea trece, nimeni, oricat de sus pus, nu m-ar fi putut scapa, gandeau ei.

Si uite ca ma intalnesc cu nea Popa. Nu stiu daca am vazut in viata o asemenea iluminare la un om, o transfigurare de parca holul Adevarului era drumul Damascului. Ursuletul aplecator a trecut pe langa mine drept ca o rigla, fara a-mi arunca o privire. Nea Petre Popa isi recastigase verticalitatea, curajul, demnitatea umana, onoarea…

Ceilalti ma mai priveau, relaxati, fara sa se mai scurga pe langa pereti, ma priveau ca pe un soarece mort. Cand intram in incinta, zambeau scurt, serpeste, imi ziceau ceva si continuau sa convorbeasca. Am trait atunci senzatia acuta ca nu mai sunt. Ca am disparut pentru restul lumii. Nu e un sentiment atat de rau.

Am regasit privirile si cuvintele acelea dupa 32 de ani, cu prilejul darii afara de la Digi24. Cine mi se adresa intrebandu-ma respectuos cand as avea timp de o intalnire, acum imi spune „maine, la ce ora sa ne vedem”, fara semnul intrebarii. Diversii sefuti ai locurilor pe unde ma mai duc, au trecut de la „Ce mai faceti, domnule Popescu?” la un „Buna ziua” uscat.

Insi care, sa zicem, ca mi-au fost prieteni, n-au stricat nici macar un telefon pe mine. Unul, cu care n-am mai vorbit de vreo 10 ani, mi-a dat un sms cum ca sa facem o emisiune impreuna. Daca nu esti la televizor, nu prea mai esti folositor.

Nici macar un om obisnuit, un simplu cetatean nu ma mai considera, m-au clasat mai jos de atat… A, uitam, de la Adevarul n-am fost dat afara in `90, e o alta poveste de ce, o sa v-o spun altadata. Oare, ce credeti ca a facut atunci, in fata acestei lovituri de teatru, nea Petre Popa?”, a scris CTP.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anuntat saptamana trecuta ca a fost „concediat” de Digi24 dupa ce in ultima sa emisiune a criticat un „fake news” difuzat de acest post de televiziune si legile sigurantei nationale.

„Diagnosticul – mai daunator decat boala. Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamna. Analizand continutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis sa inceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotarare unilaterala, care apartine Digi 24. Diagnosticele puse in Cap Limpede final au fost considerate mai daunatoare pentru imaginea postului decat boala.

Ar fi trebuit sa ma despart de mult de Digi 24. Am mai ramas din respect fata de telespectatorii emisiunii Cap Limpede si de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pandaru. Acum, sunt dezlegat.

Nu exista vreo televiziune de stiri la care sa iau in considerare a ma ‘transfera’. Poate ca ne vom revedea pe youtube, ma voi gandi.

Deocamdata, iau o pauza video. Dar, ne putem intalni in continuare in scris, in Republica, pe facebook si, audio, joia dimineata, la Europa FM. Desi concediat, nu plec in concediu”, a transmis CTP pe pagina sa de Facebook.

In ultima emisiune de la Digi24, CTP l-a criticat pe Cosmin Prelipceanu pentru ca prezentat un clip vechi de cel putin 14 ani ca fiind o inregistrare cu un ”recrut rus” care vorbea despre razboiul din Ucraina.

„Este vorba despre o minciuna neagra. Exista gri, exista mai multe trepte de gri in fake news. Asta este un fake news negru, nu are legatura nimic cu nimic. Nu preiei niciodata o stire fara o verifici. Cum sa nu traduci ce se spune efectiv in limba de pe stire?

Deci, acolo se vorbea rusa. Daca vrei sa dai o astfel de stire, tu trebuie sa vezi, jurnalist profesionist… Eu intotdeauna ma duc si caut originalul, sa vad cum suna in limba de origine, pentru ca pot sa apara traduceri care sa deformeze”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Mai mult despre:

Comentarii: