Cu ce se vor confrunta oamenii pe MARTE. Temperatura medie este MINUS 60 de grade

life

marte

Ideea vietii pe Marte a aparut in literatura SF inca din secolul XIX, cand astronomul american Percival Lowell a lansat speculatia ca retelele de canale formate in mod natural pe Planeta Rosie ar fi fost de fapt construite de martieni. Daca vom ajunge vreodata sa traim pe Marte, iar organizatia olandeza non-profit Mars One deruleaza un proiect de ridicare a unei colonii permanente din 2025, care ar fi conditiile de viata pe cea de-a patra planeta de la Soare?

In 1965 sonda Mariner 4, apartinand NASA, a incheiat cu succes un prim survol al planetei Marte, iar sase ani mai tarziu Uniunea Sovietica a trimis prima sonda care a asolizat pe Planeta Rosie, Mars 3. De atunci s-au inregistrat numeroase misiuni de succes pe Marte, dintre care reamintim misiunea celor patru rovere autonome amplasate de NASA la sol — Sojourner si Spirit care nu mai sunt active dar si Opportunity si Curiosity care continua explorarea acestei planete. Sonda orbitala Mars Odyssey, apartinand NASA, a cartografiat in detaliu intreaga suprafata a planetei. De altfel, NASA a anuntat ca are de gand sa trimita oameni pe Marte in jurul anului 2030 (dar daca proiectul Mars One va fi un succes, astronautii NASA nu vor fi primii oameni pe Planeta Rosie)

Deocamdata nu este foarte clar unde vor fi puse bazele viitoarei colonii de pe Marte sau unde NASA va alege sa asolizeze primii astronauti americani „dar probabil ca pe undeva la o latitudine mai mica in emisfera nordica”, a comentat pentru SPACE.com Ashwin Vasavada, cercetator in cadrul Mars Science Laboratory, citat de Agerpres.

La fel ca si pe Pamantul, pe Marte exista o succesiune a anotimpurilor din cauza inclinarii pe axa a planetei, pe de-o parte, dar si din cauza orbitei foarte eliptice pe care o desfasoara in jurul Soarelui. Astfel, emisfera sudica este inclinata in directia opusa Soarelui atunci cand planeta se gaseste in cel mai indepartat punct al orbitei ei fata de astru — rezultand niste ierni mult mai aspre decat cele din emisfera nordica. De asemenea, atunci cand planeta se afla mai aproape de Soare, emisfera sudica este inclinata spre astru rezultand veri mult mai calduroase decat in emisfera nordica.

Colonistii care se vor stabili in emisfera nordica se vor bucura de aproximativ 7 luni de primavara, sase luni de vara, putin mai mult de 5 luni de toamna si doar 4 luni de iarna. Un an pe Marte este egal cu 1,88 ani terestri, iar o zi martiana dureaza putin mai mult de 24 de ore.

Temperatura medie pe Marte este de — 60 de grade Celsius, iar variatiile sunt cuprinse intre—126 de grade Celsius iarna, in apropierea polilor si 20 de grade Celsius vara, in zona ecuatorului. Temperaturile pot cunoaste schimbari dramatice de la o zi la alta. Aceste variatii de temperatura stau la originea unor puternice furtuni de praf care pot acoperi intreaga planeta cu o val de particule de praf dupa doar cateva zile. Astfel de furtuni de praf ar putea afecta instalatiile electrice si instrumente electronice ale viitorilor colonisti, conform lui Vasavada.

Atmosfera martiana are doar 1% din densitatea celei terestre, conditii in care poate distruge prin frecare meteoritii foarte mici, de dimensiunea unor margele, iar colonistii vor trebui sa se fereasca de cei mai mari de atat. Din fericire, riscul de a fi lovit de un meteorit mai mare sunt foarte mici, conform cercetatorului de la NASA. De asemenea, colonistii nu au de ce sa-si faca griji prea multe in legatura cu activitatea vulcanica si cea tectonica.

„Principalul pericol pentru un astronaut aflat pe Marte este reprezentat de radiatiile cosmice”, a adaugat Ashwin Vasavada. Spre deosebire de Pamant, Marte nu este protejat de magnetosfera si de o atmosfera densa.

Daca un colonist va dori sa-si contacteze familia sau prietenii aflati pe Pamant va trebui sa se inarmeze cu rabdare. Un mesaj ajunge de pe Marte pe Pamant in aproximativ 15 minute. „Poate fi destul de enervant daca incerci sa vorbesti pe Skype cu cineva”, a comentat Vasavada.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: