Cu ce zestre formidabila a venit Suedia in NATO: „Si-a dezvoltat un complex militar-industrial de clasa mondiala in perioada in care a fost neutra”

analize

Tara traditional neutra, Suedia a construit un complex militar-industrial formidabil – un lucru care va consolida alianta in fata presedintelui rus Vladimir Putin. Suedia se alatura NATO si nu vine cu mana goala, se arata intr-o analiza publicata de Politico.

Aderarea Suediei este un impuls geopolitic urias pentru NATO. Membrii Aliantei inconjoara acum Marea Baltica (cu exceptia intrarii inguste catre Sankt Petersburg in Golful Finlandei si a exclavei rusesti Kaliningrad). Pe langa faptul ca ingreuneaza viata Flotei rusesti din Marea Baltica, aceasta ofera aliantei capacitatea de a monitoriza conductele si cablurile subacvatice esentiale.

Suedia este, de asemenea, o putere militara de luat in seama. In ciuda unei populatii de numai 10 milioane de locuitori si a faptului ca anul trecut a cheltuit doar 1,54% din PIB pentru aparare, secolele de neutralitate ale tarii au fortat-o sa dezvolte un complex militar-industrial de clasa mondiala.

Acesta produce de toate, de la avioanele de lupta monomotor supersonice Saab JAS 39 Gripen la pustile fara recul Carl Gustav, armele antitanc de umar AT4, submarinele din clasa Gotland si rachetele anti-nava RBS15. De asemenea, coopereaza cu alti producatori militari, un exemplu fiind Stridsvagn 122, versiunea suedeza a tancului german Leopard 2.

Suedia a depus prima cerere de aderare la NATO in mai 2022, impreuna cu Finlanda, la doar trei luni dupa invazia Rusiei in Ucraina. In timp ce Finlanda a aderat cu succes la alianta in putin mai putin de un an, drumul Suediei spre aderare a fost mai lung si s-a confruntat cu o opozitie semnificativa din partea Turciei si a Ungariei.

In urma vizitei recente a premierului suedez Ulf Kirstersson la Budapesta si a unui acord prin care Ungaria urmeaza sa achizitioneze inca patru avioane de lupta Gripen C si inca 10 ani de sprijin si logistica pentru flota existenta, parlamentul ungar a ratificat luna trecuta statutul de membru al Suediei.

Dupa cum a spus Neil Melvin de la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, decizia Suediei de a adera la NATO „rastoarna o pozitie de neutralitate si nealiniere militara care dateaza din perioada napoleoniana … Aderarea Suediei la alianta alaturi de Finlanda, care a fost declansata de decizia Moscovei de a invada Ucraina, face parte din transformarea Europei de Nord intr-un bastion NATO. „

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: