Cu doar cateva saptamani inainte sa plece din functie, guvernatorul din Arizona construieste un zid din containere de-a lungul granitei cu Mexic

externe

Guvernatorul statului american Arizona, Doug Ducey, a ordonat construirea unui zid din containere la granita cu Mexic. Constructia a inceput la inceputul acestui an, intr-o incercare de a „securiza” granita, potrivit BBC.

Criticii spun ca proiectul trece ilegal prin terenuri tribale si federale.

Cu doar cateva saptamani pana la parasirea mandatului guvernatorului Ducey, echipele au facut progrese in ceea ce priveste bariera, care consta in containere de transport maritime duble si sarma ghimpata.

Acest progres a fost incetinit recent de protestele grupurilor ecologiste, care spun ca bariera reprezinta un pericol pentru speciile native si sistemele naturale de apa din regiune.

In regiunea Santa Cruz din Arizona, seriful David Hathaway a spus ca intentioneaza sa aresteze echipele de constructii care lucreaza la bariera daca ajung in jurisdictia sa.

„Zona in care plaseaza containerele este in intregime pe teren federal, in padure nationala”, a declarat Hathaway la postul local de stiri Fox 10.

„Nu este teren de stat, nu este teren privat, iar guvernul federal a spus ca aceasta [este] o activitate ilegala”.

Totusi, initiativa are sprijinul serifului din apropierea regiunii Cochise, care crede ca va „descuraja criminalitatea si va opri comportamentul criminal”.

Agentiile federale au declarat bariera ilegala si au ordonat intreruperea lucrarilor.

Ca raspuns, la sfarsitul lunii octombrie, guvernatorul Ducey a intentat un proces in care sustine ca statul are dreptul de a lua masuri pentru a pune capat unei „crize fara precedent” in care „nenumarati migranti” trec granita.

„Rezultatul este un amestec de droguri, criminalitate si probleme umanitare pe care statul nu le-a experimentat niciodata la o amploare atat de mare”, se arata in caz.

Guvernul federal cere respingerea argumentului.

Noul guvernatorul ales, Katie Hobbs, s-a opus barierei, dar nu este clar daca intentioneaza sa indeparteze containerele dupa inaugurarea sa pe 5 ianuarie. Desi anterior sugerase ca acestea vor fi reutilizate pentru a crea  locuinte la preturi accesibile pentru rezidentii cu venituri mici, saptamana trecuta ea a spus ca verifica toate optiunile si a avertizat ca „nu stie care va fi costul indepartarii containerelor”.

Dezbaterea despre bariera vine pe fondul unui numar record de migranti la granita dintre SUA si Mexic. In anul fiscal 2022 care s-a incheiat in septembrie, 2,38 milioane de migranti au fost retinuti la frontiera, marcand o crestere de 37% fata de anul precedent.

Oficialii din mai multe state conduse in mare parte de republicani au criticat dur modul in care administratia Biden a gestionat ceea ce unii au numit o „criza a migrantilor”.

La inceputul acestui an, trei state – Texas, Arizona si Florida – au anuntat initiative de mutare a migrantilor in statele conduse de democrati, pe care le-au acuzat ca sunt jurisdictii „de refugiu” care nu reusesc sa puna in aplicare legile imigratiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: