Categories: news

Cu o saptamana inainte de alegeri, premierul Orban a avut o convorbire cu cancelarul Merkel. Ce au discutat

Premierul Ludovic Orban a avut o discutie vineri, in sistem de videoconferinta, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Printre subiectele abordate a fost si cel al intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, „iar o decizie favorabila, in cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul tarii noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum si contributia sa substantiala la succesul proiectului european”, transmite Guvernul, intr-un comunicat de presa.

„In cadrul discutiei, au fost trecute in revista temele de actualitate de pe agenda bilaterala si europeana, cu accent pe oportunitatile de aprofundare a cooperarii romano-germane in urmatoarea perioada. Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat nivelul excelent al relatiei bilaterale si natura strategica a acesteia si a subliniat interesul major al Romaniei pentru aprofundarea cooperarii romano-germane, cu precadere pe dimensiunea economica. Germania este cel mai important partener economic al Romaniei, iar investitiile si expertiza germana vor continua, fara indoiala, sa aiba o contributie-cheie la dezvoltarea tarii noastre”, arata Executivul, intr-un comunicat de presa.

Orban a mai adus in discutie calitatea deosebita a relatiilor interumane dintre Romania si Germania, facilitate de prezenta si contributia minoritatii germane din Romania la cultura, economia si politica romaneasca, respectiv de existenta, pe teritoriul Germaniei, a unei numeroase comunitati romanesti.

Seful Guvernului a subliniat aprecierea pentru eforturile depuse de Presedintia germana a Consiliului UE, inclusiv in gestionarea provocarilor generate de pandemia de COVID-19. Acesta a subliniat, totodata, importanta unei coordonari mai stranse la nivel european pentru asigurarea unui control eficient al crizei sanitare, dar si pentru lansarea cu celeritate a programelor de redresare economica.

Premierul Ludovic Orban a evidentiat necesitatea stringenta de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 si Planul European de Relansare Economica, care sa permita mobilizarea cat mai rapida a fondurilor europene. A afirmat sprijinul Romaniei pentru o solutie echilibrata, constructiva si acceptabila pentru toate statele membre, in folosul cetatenilor si companiilor europene.

Seful Executivului a reiterat „importanta deosebita acordata de tara noastra aderarii la spatiul Schengen. Romania indeplineste deja criteriile tehnice in acest sens, iar o decizie favorabila, in cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul tarii noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum si contributia sa substantiala la succesul proiectului european”.

De asemenea, prim-ministrul a evidentiat candidatura Romaniei pentru gazduirea sediului viitorului Centru european de competente in materie de securitate cibernetica si a accentuat argumentele solide ale tarii noastre in sustinerea acesteia.

„Cei doi inalti oficiali au realizat si un schimb de vederi cu privire la evolutiile din vecinatatea estica si sudica a Romaniei, cu accent asupra situatiei post-electorale din Republica Moldova. Rezultatele recentului scrutin prezidential din Republica Moldova confirma vointa cetatenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele si valorile europene. Prim-ministrul Ludovic Orban si Cancelarul Angela Merkel au convenit, in acest context, asupra importantei mentinerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reforma democratica din Republica Moldova”, conchide sursa citata.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Maia Sandu l-a dat afara pe Pavel Abraham, care isi gasise culcus pe la Chisinau. Pro-rusii il tin insa in brate pe fostul militian vedeta la Antena 3

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a dat afara pe Pavel Abraham din comisia formata de…

16 ore ago

„Vom repara legile justitiei”. Stelian Ion, mesaj transant dupa discutia cu vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova

Aspecte privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si nou infiintatul Mecanism privind Statul de Drept…

15 ore ago

Dementa in Capitala, un sofer a lovit intentionat caruciorul unui bebelus. Nervos ca tatal copilului i-a reprosat ca ocupa trotuarul

Un sofer din Bucuresti a lovit intentionat cu masina caruciorul in care se afla un…

15 ore ago

Macaulay Culkin solicita ca Trump sa fie sters din „Singur acasa 2”. Trump a fost eliminat si de pe retelele de socializare

Actorul Macaulay Culkin, 40 de ani, interpretul rolului Kevin McCallister din "Home Alone 2 -…

16 ore ago

In ce conditii se redeschid scolile: „Daca un copil dintr-o clasa este depistat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca scolile vor fi deschise pe 8 februarie "in…

16 ore ago

Premierul Citu l-a dat afara pe Dimitrescu, complicele lui Dragnea, din functia de consul al Romaniei la Bonn

Premierul Florin Citu l-a demis, vineri, pe Gheorghe Dimitrescu, sub urmarire penala de DNA in…

16 ore ago