Cu ochii pe banii din PNRR: Fiscul promite ca va fi mai bland cu platitorii de impozite

actualitate

Pentru a indeplini conditiile asumate pentru atragerea fondurilor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Ministerul Finantelor va initia o reforma a activitatii ANAF prin care va incerca sa scada ponderea controalelor coercitive la contribuabili, odata cu masuri pentru cresterea conformarii voluntare a platitorilor de impozite.

In cadrul conferintei internationale cu tema „Perspective ale dreptului afacerilor”, organizata vineri, 18 noiembrie la Academia de Studii Economice, reprezentantii ANAF au spus ca prin reforma fiscala care va fi derulata se prevede o mai buna comunicare si interactiune cu contribuabilii.

  • “Reforma fiscala va modela mentalitatile, atat ale salariatilor ANAF cat si ale contribuabililor. Accentul va cadea pe comunicarea dintre ANAF si contribuabili, colaborarea si, bineinteles, scopul final, conformarea voluntara”, a mentionat Daniela Teodoru, director general al Directiei Generale Control al Veniturilor Persoane Fizice.

Concret, inainte de selectarea si notificarea contribuabilului despre o actiune de control fiscal, va fi introdusa o noua etapa: notificarea de conformare voluntara.

  • “In propunerea de modificare a legislatiei am prevazut ca inainte de selectarea pentru controlul fiscal si notificarea referitoare la control sa dam contribuabililor o sansa sa se conformeze. Contribuabilii vor fi notificati, li se vor prezenta riscurile fiscale pe care le prezinta din punct de vedere al Fiscului si li se va acorda o perioada de timp pentru corectarea neajunsurilor. In aceasta perioada nu se vor efectua actiuni de control fiscal la contribuabilul in cauza.”, a precizat Sia Jiru, director in Directia Generala Control al Veniturilor Persoanelor Fizice din cadrul ANAF.

Totodata, reprezentantii ANAF au precizat ca in cadrul reformei fiscale aflata in derulare se pune accent tot mai mult pe folosirea instrumentelor digitale pentru a creste eficienta activitatilor de control.

In plus, se pune tot mai mult accent pe managementul integrat al riscurilor pentru ca s-a observat ca de la un contribuabil la altul difera tipul de risc fiscal care poate fi: ridicat, mediu sau scazut. In functie de acest criteriu, platitorii de impozite vor fi tratati fiscal in mod diferit.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: