Cu opt luni inainte de alegeri, Biden ar obtine 43% din voturi, fata de cele 48% ale lui Trump. Sondaj publicat de New York Times

externe

Joe Biden pierde teren in fata rivalului sau republican Donald Trump, care il devanseaza intr-un sondaj publicat, sambata, de New York Times. Sondajul transmite semnale alarmante pentru actualul presedinte american pe langa unii alegatori democrati, noteaza AFP.

In asteptarea „Super Tuesday”

Publicarea acestui sondaj are loc cu opt luni inainte de alegerile din noiembrie si cu patru zile inainte de „Super Tuesday”, un eveniment crucial in cadrul caruia 15 state organizeaza simultan primarele democrate si republicane. Joe Biden si Donald Trump sunt de departe favoritii partidelor lor.

Daca alegatorii ar vota astazi pentru a-si alege presedintele, 43% ar vota pentru Biden, fata de 48% pentru Trump, potrivit acestui sondaj realizat la nivel national de New York Times si universitatea Siena College.

Presedintele democrat de 81 de ani poate insista, cu cifre in sprijinul sau, ca economia merge bine, dar „numai unul din patru alegatori cred ca tara evolueaza in directia buna”, fata de „majoritatea alegatorilor (care) crede ca economia merge prost”, scrie NYT.

Biden si-a pierdut 10% din alegatori in favoarea lui Trump

Acest sondaj dezvaluie „o serie de semnale alarmante pentru presedinte referitor la punctele slabe din tabara democrata, in special in randul femeilor, alegatorilor de culoare si latino”, precum si al unor muncitori, a scris New York Times.

In pofida numeroaselor sale probleme judiciare, controlul lui Trump asupra Partidului Republican ofera, dimpotriva, o tabara „mai unita”: fostul presedinte „castiga 97% din voturile celor care spun ca l-au votat in urma cu patru ani si practic niciunul dintre fostii sai partizani nu a declarat ca doreste sa-l voteze pe Biden”.

In schimb, „Biden este sustinut doar de 83% dintre alegatorii sai din 2020, 10% afirmand ca il sustin in prezent pe Trump”, a adaugat New York Times.

Pe langa economie, varsta presedintelui Biden, 81 de ani, precum si sprijinul ferm pentru Israel, aflat in razboi in Fasia Gaza, explica, de asemenea, nemultumirea din randul unei parti a electoratului democrat.

In noiembrie, New York Times a publicat un sondaj cu un an inainte de prezidentiale, care il arata, similar, pe Trump inaintea lui Biden in cinci din sase state-cheie, democratul pierzand teren in randul tinerilor si minoritatilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: