UPDATE Cucos si Sindile nu au reusit sa blocheze redeschiderea dosarului 10 August. Au vrut sa o recuze pe judecatoare

news

Curtea de Apel a respins, luni, solicitarea fostilor sefi ai Jandarmeriei de recuzare a judecatoarei Ruxandra Grecu in procesul in care DIICOT solicita redeschiderea anchetei impotriva lor. 

UPDATE Curtea de Apel a amanat cererea DIICOT de redeschidere a dosarului „10 august” pentru anchetarea sefilor Jandarmeriei

„In temeiul art.68 alin (2) si (5) rap. la art.67 Cod procedura penala respinge cererea de recuzare a judecatorului Ruxandra Grecu de a participa in cauza avand ca obiect confirmarea redeschiderii urmaririi penale, in dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulata de inculpatii Cucos Gheorghe – Sebastian si Sindile Ionut- Catalin, prin aparatorii alesi. Definitiva. Cercetata in camera de consiliu si pronuntata in sedinta din data de 10 august 2020”, se arata in minuta instantei.

Cucos si Sindile au invocat apoi necompetenta Curtii de Apel Bucuresti si cer mutarea cauzei la Tribunalul Bucuresti. Instanta a ramas in pronuntare pe acest aspect.

Curtea de Apel Bucuresti urma sa dezbata luni cererea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva sefilor Jandarmeriei in dosarul ’10 august’.

Saptamana trecuta, CAB a amanat pentru luni discutarea acestei cereri.

Conform deciziei instantei, sefii Jandarmeriei implicati in acest caz vor fi citati sa se prezinte luni la proces.

Martea trecuta, procurorul sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat partial solutia de clasare a dosarului ”10 august” si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cazul fostilor sefi din Jandarmerie.

Solutia de redeschidere a anchetei trebuie aprobata de un judecator, dupa care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

Daca magistratul de la Curtea de Apel Bucuresti va aproba ordonanta DIICOT, se va redeschide urmarirea penala fata de colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Acestia vor fi cercetati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului, fals intelectual si uz de fals.

In ordonanta de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul ca procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzatiile la adresa sefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele stranse de Parchetul Militar in dosarul ”10 august” si nici nu a reaudiat suspectii, victimele si martorii.

Giorgiana Hosu arata ca sefii Jandarmeriei nu au vrut sa dea declaratii atunci cand au fost chemati la Parchetul Militar, insa ei trebuiau citati la DIICOT, dupa preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoana vatamata si niciun martor nu au fost citati la DIICOT, cu exceptia unor oficiali – si anume Carmen Dan, Speranta Cliseru, Aurelian Badulescu si Alin Ionel Mastan.

In plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele stranse de Parchetul Militar.

Mai mult despre: ,

Comentarii: