analize

Culisele demiterii sefului SBU, serviciul secret din Ucraina. Acesta era prieten din copilarie cu Zelenski

Demiterea sefului securitatii si a procurorului general al Ucrainei de catre presedintele Volodimir Zelenski a reaprins intrebarile privind infiltrarea serviciilor secrete rusesti in ministerele cheie inainte de razboi, sugerand, de asemenea, diviziuni din ce in ce mai evidente in randul cercului sau de inalti functionari, scrie corespondentul The Guardian de la Kiev, Peter Beaumont.

Dupa informari anonime recente impotriva prietenului din copilarie al lui Zelenski, Ivan Bakanov – care a fost din 2019 la conducerea serviciului de securitate de stat, SBU, care numara 30.000 de angajati – din cauza unor acuzatii de esec in combaterea infiltrarii rusesti, Bakanov a fost suspendat brusc duminica, impreuna cu procurorul general, Irina Venediktova, care conducea investigatiile privind crimele de razboi.

Motivul invocat pentru aceste demiteri a fost numarul mare de colaboratori ai Rusiei din cele doua institurii, insa demitrile arata si o lupta pentru influenta in jurul presedintelui intre jucatorii cheie.

Zelenski, apreciat pe plan mondial pentru modul in care isi conduce tara in timp de razboi, a fost vizat pe plan intern, inainte de invazie, de acuzatii potrivit carora ar fi numit persoane fara experienta, inclusiv prieteni, in posturi in care nu aveau experienta.

Ultima miscare vine la doar o saptamana dupa ce Zelenski a demis ambasadorii in cinci tari, inclusiv Germania, si alti cativa trimisi, inclusiv in Ungaria, Norvegia, Republica Ceha si India. Luna trecuta a avut loc o cearta publica cu seful fortelor sale armate.

Bakanov, in special, era considerat un apropiat al lui Zelenski, crescand in acelasi oras Kryvyi Rih. El a lucrat pentru compania de productie Studio Kvartal-95 a lui Zelenski si a condus campania fostului actor in timpul cursei sale prezidentiale. La momentul numirii sale, a fost acuzat ca detinea o functie de conducere intr-o companie privata inregistrata in Spania, incalcand aparent legislatia anticoruptie din Ucraina.

In timp ce observatorii sugereaza ca unul dintre motive este acela de a demonstra publicului ucrainean ca Zelenski nu va tolera performantele slabe, miscarile vin, de asemenea, pe fondul unor informatii ostile care vizeaza figuri cheie care a crescut in ultimele saptamani.

Rapoartele initiale au sugerat ca cei doi au fost concediati, dar Andri Smirnov, adjunctul sefului de cabinet al lui Zelenski, a precizat ca acestia au fost suspendati. „Toata lumea asteapta de suficient timp rezultate mai concrete si, poate, radicale din partea sefilor acestor doua organisme pentru a le curata de colaboratori si tradatori”, a declarat el. „Cu toate acestea, in cea de-a sasea luna de razboi, continuam sa gasim zeci de astfel de persoane (tradatori) la fiecare dintre aceste institutii”.

Un articol bine documentat pentru Politico de acum trei saptamani a citat oficiali de rang inalt neidentificati care spuneau ca Zelenski planuia sa-l inlocuiasca pe Bakanov din cauza lipsei de competenta, dupa plangeri ca serviciul sau nu a fost bine pregatita pentru invazia rusa, in special din cauza esecului sau de a distruge un pod cheie spre Herson in sud.

Articolul sugera ca Zelenski si Bakanov vorbeau rar, ca presedintele era ingrijorat de impactul public al demiterii unei persoane din cercul sau intim si ca operatiunile zilnice ale SBU erau conduse din biroul prezidential.

„Suntem foarte nemultumiti de munca sa si lucram pentru a scapa de el”, a declarat un oficial apropiat lui Zelenski pentru Politico. „Nu suntem multumiti de [abilitatile] sale manageriale, pentru ca acum ai nevoie de … abilitati de management anticriza pe care nu credem ca le are”.

Pe 27 iunie, cand a fost intrebat despre pozitia lui Bakanov la un briefing de presa, Zelenski a parut sa sugereze ca postul sau este in siguranta. „In ceea ce il priveste pe seful serviciului de securitate al Ucrainei, daca as fi vrut sa il concediez, l-as fi concediat deja”, a spus el.

Decretul prezidential de duminica prin care a fost anuntata demiterea celor doi oficiali a mentionat sute de proceduri penale privind presupuse tradari si colaborari ale unor persoane din cadrul departamentelor lor si ale altor agentii de aplicare a legii.

„In special, peste 60 de angajati ai procuraturii si ai SBU [serviciul de securitate de stat] au ramas pe teritoriul ocupat si lucreaza impotriva statului nostru”, a declarat Zelenski in discursul sau video nocturn catre natiune. „O astfel de serie de infractiuni impotriva bazelor securitatii nationale a statului si legaturile inregistrate intre fortele de securitate ucrainene si serviciile speciale rusesti ridica intrebari foarte serioase cu privire la liderii respectivi”.

Anuntul a fost facut in contextul in care fostul sef al SBU din Crimeea, Oleh Kulinich, care a fost demis in martie, a fost arestat sub suspiciunea de inalta tradare.

Suspendarea lui Venediktova, care conducea investigatiile privind crimele de razboi din Ucraina si era o alta fosta colaboratoare in sediul de campanie al lui Zelenski, a fost considerata mai surprinzatoare. Admirata de oficialii occidentali si de mass-media, ea a fost, totusi, considerata mai controversata in Ucraina din cauza esecurilor departamentului sau in ceea ce priveste o serie de cazuri de anticoruptie de profil inalt.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

2 ore ago

Regiunile bogate in petrol din Kazahstan se pregatesc pentru inundatii. Raurile siberiene si-au iesit si ele din matca

Kazahstanul s-a pregatit, vineri, pentru o crestere brusca a nivelului raului Ural, ceea ce ar…

2 ore ago

Armenia capituleaza, a acceptat sa restituie Azerbaidjanului patru sate situate la frontiera lor comuna: „Eveniment istoric indelung asteptat”

Armenia a fost de acord sa returneze in Azerbaidjan patru sate situate la granita comuna,…

51 de minute ago

Armenia ar fi de acord cu revenirea „istorica” a patru sate de granita la Azerbaidjan

Armenia a fost de acord sa returneze in Azerbaidjan patru sate situate la granita comuna,…

2 ore ago

Bode: „Partidul National Liberal va da presedintele Romaniei in persoana domnului Nicolae Ciuca”

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, se arata increzator ca ”Partidul National Liberal va da…

O oră ago