Culisele negocierilor PSD-PNL: Ciolacu insista pentru candidat comun la Presedintie, din partea PSD, si comasare parlamentare cu prezidentiale

politica

Marcel Ciolacu, promisiuni, salariu mediu bruta, 2000 de euro

Surse politice au dezvaluit pentru aktual24.ro o parte dintre subiectele fierbinti care sunt pe masa de dezbateri in cadrul intalnirilor dintre liderii PSD si PNL. Marcel Ciolacu insista pentru un candidat comun la prezidentiale care sa fie din partea PSD.

De asemenea, PSD si-ar dori si o comasare a parlamentarelor cu prezidentialele, in timp ce PNL doreste o comasare a europarlamentarelor cu localele.

In cadrul negocierilor, liderii PNL au spus ca daca PSD nu renunta la ideea candidatului comun la prezidentiale, atunci nu se va debloca discutia pe comasarea parlamentarelor cu prezidintialele.

Liberalii au argumentat ca nu se poate vorbi acum despre candidaturi, ei ar dori sa deschida discutia [pe acest subiect abia dupa europarlamentare.

De asemenea, in ce priveste comasarea turului doi al prezidentialelor cu parlamentarele, liberalii afirma ca nu se poate, sustinand ca eeste neconstitutional si ar avantaja prea mult AUR.

Liberalii ar fi dispusi sa discute eventual despre comasarea turului intai al prezidentialelor cu alegerile parlamentare.

In privinta candidatului comun la prezidentiale, PNL cere ca dupa alegerile europarlamentare sa fie luat eventual in calcul un sondaj de opinie pe acest subiect.

Luni, liderii coalitiei se intrunesc din nou pentru a relua subiectul comasarii, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute discutiile s-au incheiat cu un esec.

Ciuca: „Partidul National Liberal trebuie sa aiba propriul sau candidat la prezidentiale”

Cu putin timp inainte de a intra la negocieri cu PSD, Nicolae Ciuca a subliniat ca „Partidul National Liberal trebuie sa aiba propriul sau candidat la prezidentiale”.

„Inainte de a fi discutat de comasare, am mers in Biroul Politic National si am cerut mandat pentru conducerea partidului sa negociem si am cerut negociere pentru comasare fara nicio alta varianta care sa fie asumata de catre conducerea partidului, orice altceva in afara acestui mandat nu poate fi asumat de conducerea partidului. Partidul National Liberal trebuie sa aiba propriul sau candidat la prezidentiale, asta este tot ceea ce poate fi mai sanatos pentru democratie”, a declarat Nicolae Ciuca.

El a spus ca varianta ca PNL sa primeasca de la PSD functia de premier si candidatura la Primaria Capitalei pentru ca liberalii sa sustina candidatul PSD la prezidentiale nu este una echitabila.

„Nu mi se par absolut deloc benefice pentru tot ceea ce inseamna un proces democratic de vot sa negociem toate aceste chestiuni ca si cand ar fi asa stabilite dinainte. Cred ca (varianta candidaturilor separate – n.r.) este o solutie foarte buna pentru ca vom vedea fiecare dintre noi care este optiunea romanilor pentru un partid sau altul”, a adaugat presedintele PNL.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: