Culmea culmilor: cancelarul Karl Nehammer cere evaluarea securitatii Austriei, pentru a contracara „infiltrarea rusa” in aceasta tara

externe

Karl Nehammers, securitate, Austria, spioni rusi

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat luni ca va convoca Consiliul National de Securitate pentru a discuta despre securitate pentru a contracara ceea ce el a spus ca este o infiltrare rusa in tara.

Nehammer a declarat ca este necesara o „evaluare si o clarificare” amanuntita a situatiei de securitate. Declaratia sa vine dupa recenta arestare a unui fost ofiter de informatii austriac pentru ca ar fi spionat pentru Rusia.

Consiliul National de Securitate – format din ministrii guvernului si membri ai tuturor partidelor politice si un grup consultativ cheie in materie de securitate si aparare – urmeaza sa se reuneasca la 9 aprilie.

„Trebuie sa impiedicam retelele de spionaj rusesti sa ne ameninte tara prin infiltrarea sau exploatarea partidelor sau retelelor politice”, a afirmat Nehammer in declaratia citata de Deutsche Welle, referindu-se la miscarea de extrema dreapta „FPO”, care are legaturi in trecut cu Moscova.

Ofiterul de informatii, care a lucrat pentru o agentie de informatii din Austria, acum disparuta, a fost arestat la sfarsitul lunii martie, fiind suspectat de spionaj pentru Rusia. Luni, Tribunalul Penal din Viena a aprobat o prelungire cu 14 zile a perioadei de detentie a cetateanului austriac in legatura cu acuzatiile care i se aduc.

Parchetul din Viena a refuzat sa ofere detalii despre acuzatiile de spionaj, dar a declarat ca acestea se refera la „abuz de functie” si au fost „daunatoare pentru Austria”. Barbatul este suspectat ca ar fi transmis autoritatilor ruse date potential sensibile din telefoanele mobile ale trei fosti oficiali de rang inalt din Ministerul de Interne austriac in 2022.

Austria, membra a Uniunii Europene, care are o politica de neutralitate militara si gazduieste mai multe agentii ONU in capitala sa, Viena, a ordonat, de asemenea, ca doi diplomati de la Ambasada Rusiei la Viena sa paraseasca tara la inceputul lunii martie. Un oficial austriac a declarat ca acest caz este legat de activitati de spionaj.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: