Cum a ajuns Romania „natanga Europei” in urma guvernarilor PSD. Reportaj Euronews, suntem groapa de gunoi a Europei

news

Euronews a difuzat un reportaj despre modul in care Romania a acceptat sa devina groapa de gunoi a Europei cu un titlu foarte sugestiv: „Romania, natanga Europei”.

Managementul deseurilor reprezinta o provocare majora pentru Romania care vede cum ajung pe terenul sau din tarile din vest toate tipurile de deseuri, transformandu-se in pubela Europei. Asta, pentru ca tratarea deseurilor este foarte ieftina: 17 euro pe tona fata de 250 de euro oriunde altundeva in Europa.

Importate deseori ilegal, sub pretextul ca este marfa, aceste deseuri sunt trimise in fabricile de ciment unde sunt arse.

”Companiile ascund natura exacta a deseurilor exportate in Romania, ceea ce este ilegal”, explica Romana Puiulet, citata de hotnews.ro.

”Ancheta noastra arata prezenta deseurilor contaminate, deseurilor medicale sau deseuri menajere. Nu exista niciun control special la granite, unde ar putea fi oprit traficul de deseuri”.

O alta destinatie pentru deseuri, in afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate in energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atentia asupra impactului fumului toxic asupra populatiei.

”Nu este o solutie buna pentru ca emisiile de dioxina si furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populatie. Pentru moment, aceste emisii nu sunt masurate si nu stim nivelul de toxicitate din aer”, a explica Marius Cobarzan de la ”Zero waste Romania”.

In ceea ce priveste mediul, si in special gestionarea deseurilor, Romania este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei. In Bucuresti, in timp ce pubelele sunt pline si aproape ca nu exista colectare selectiva a deseurilor, asta ducand la o rata scazuta de reciclare.

Euronews il citeaza pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arata cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

”Comisia Europeana nu a recomandat finantarea managementului integrat al deseurilor, gropile de gunoi si incineratoare in Romania, in bugetul actual. Prioritatea nationala este de a mari colectarea selectiva care este in prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Gunoi aruncat in strada

”Doar in Bucuresti – un oras care reprezinta 10% din populatie – gospodariile produc peste un milion de tone de deseuri pe an. Cu o groapa de gunoi care functioneaza partial, depozitarea tuturor deseurilor este aproape imposibila. Unele persoane gasesc alternative: arunca gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Mari Jeanne Ion.

Autoritatile de la Bruxelles au declansat procedura de infringement impotriva tarii noastre din cauza poluarii aerului si a taierilor masive de paduri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: