Cum a ajutat Elon Musk la raspandirea propagandei rusesti?

externe

Elon Musk, solicitare, ajutoare militare, ucraina, blocaj, Congres, Starlink, Rusia

Stirea ca Elon Musk ar fi oprit intentionat si pe ascuns reteaua de sateliti Starlink pentru a nu permite ucrainenilor sa bombardeze flota rusa – dar ajutand astfel la uciderea a sute de civili de catre rusi – i-a determinat pe multi sa puna sub semnul intrebarii motivatiile unui asemenea gest.

Musk s-a aparat, sustinand ca a facut-o pentru ca razboiul sa nu escaladeze, dar analistii afirma ca miliardarul de origine sud-african nu este motivat doar de considerente umanitare, ci se comporta ca un „agent de influenta” rus.

De pilda, ei subliniaza faptul ca X (fostul Twitter) a permis propagandei rusesti sa ajunga la un numar mai mare de persoane dupa inceperea razboiului pe scara larga, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.

In cursul anului 2022, conturile de social media aliniate Kremlinului au castigat mai multi adepti in intreaga Europa. Iar la inceputul anului 2023, acestea au primit un impuls, datorita eliminarii standardelor de siguranta ale Twitter de catre Musk.

Gradul de promovare al conturilor pro-Kremlin a crescut cu 36% dupa ce Elon Musk a decis sa ridice masurile prohibitive care vizau conturile sustinute de Kremlin. Miliardarul a justificat, in mod halucinant, aceasta decizie, afirmand ca „toate stirile sunt, intr-o anumita masura, propaganda”.

Musk a decis sa retraga Twitter din codul voluntar de conduita pentru combaterea dezinformarii, care a fost propagat in iunie 2022. De asemenea, el a relaxat regulile de continut si a redus personalul de aplicare a legii.

In plus, de cand a intrat in proprietatea lui Musk, compania a renuntat la etichetele de „presa de stat” pe care le atasase Russia Todau si altor conturi controlate de Kremlin. In acelasi timp, ropagandistii rusi au platit pentru programul de verificare blue-check al platformei, initiat tot de Musk, pentru ca postarile lor sa fie mai vizibile pe online.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: