Cum a aratat inmormantarea unui polonez ucis in Ucraina. Tatal lui: „Respect ce a facut, s-a luptat cu armata intunericului. I-am scris ca este de partea binelui”

externe

Un polonez care a murit luptand in Ucraina a fost inmormantat marti in pamantul natal. Cei care il plangeau l-au laudat ca pe un erou al celor doua natiuni, relateaza Associated Press.

Trupul lui Daniel Sztyber, in varsta de 35 de ani, din Varsovia, a fost depus intr-un sicriu acoperit cu steagul alb-rosu al Poloniei. Tineri ucraineni drapati in drapelul natiunii lor si veterani in varsta din Al Doilea Razboi Mondial s-au alaturat parintilor, surorii si prietenilor din copilarie ai lui Sztyber pentru a-l plange.

La mormantul din cimitirul Powazki din Varsovia, locul de odihna al polonezilor ilustri, Sztyber a fost numit un „luptator pentru libertate”, parte din cadrul unei lungi traditii poloneze de sacrificiu.

Este ilegal ca polonezii sa lupte in armatele straine, dar unii s-au oferit voluntari pentru a ajuta la apararea Ucrainei in timpul invaziei Rusiei. Polonezii, ca si alti straini care au decis sa participe la un razboi care, din punct de vedere tehnic, nu este al lor, simt ca lupta pentru a apara lumea libera impotriva amenintarii unui imperialism rusesc redesteptat.

Nu este clar cati polonezi sau voluntari din alte natiuni au murit in timp ce luptau in Legiunea straina ucraineana. Nici Rusia, nici Ucraina nu au facut public numarul soldatilor lor ucisi in timpul razboiului.

Niciun polonez nu a fost urmarit penal pentru ca a mers sa lupte in Ucraina.

Soldatii din armata poloneza au stat marti in picioare in semn de omagiu la mormantul lui Sztyber, un act menit sa arate respect pentru cei cazuti, dar care nu reflecta o aprobare a deciziei de a lupta in razboiul din Ucraina, a declarat Arkadiusz Pulawski, un reprezentant al unui departament de securitate din cadrul biroului premierului polonez.

Tatal luptatorului polonez, Miroslaw Sztyber, a declarat la mormantul fiului sau ca nu a vrut sa vorbeasca, dar ca nu s-a putut abtine. El a spus ca Daniel a murit in timp ce incerca sa salveze un camarad si ca a suferit dureri atroce in ultimele trei ore de viata.

Potrivit reporterilor din presa poloneza, Sztyber a fost ucis intr-o batalie cu rusii in regiunea Luhansk la sfarsitul lunii noiembrie.

Un reprezentant al Ambasadei Ucrainei s-a aflat printre cei prezenti la inmormantare, numindu-l pe Sztyber un „erou al Ucrainei” si spunandu-le celor indurerati ca „suntem alaturi de voi in durerea voastra”.

„I-am scris sa fie curajos, ca se lupta cu armata intunericului si ca este de partea binelui. Iar el mi-a scris: Multumesc, tata”, a declarat Miroslaw Sztyber pentru The Associated Press.

„Respect ceea ce a facut si am respectat-o de la inceput. El a ales pe deplin constient ca isi asuma un risc, dar si-a dorit o natiune libera, sa asigure protectia Poloniei, Europei si a lumii”, a declarat Miroslaw Sztyber.

Pulawski a declarat ca guvernul polonez crede ca numarul polonezilor care lupta in Ucraina este nesemnificativ si ca Rusia exagereaza cifrele ca parte a unui efort de propaganda.

„Ei ar vrea sa arate ca nu pierd impotriva ucrainenilor, ci impotriva altcuiva”, a spus el.

El a mai spus ca Rusia ii acuza pe polonezi ca desfasoara efective militare pentru a putea invada Ucraina in viitor, o minciuna menita sa creeze diviziuni intre polonezi si ucraineni.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: