Cum a fost pus la punct revizionistul Orban de premierul Slovaciei: „Am vazut ca are un fular vechi, asa ca astazi i-am dat unul nou”

externe

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, i-a oferit lui Viktor Orban un nou fular, dupa ce omologul sau ungar a starnit controverse cu un fular pe care aparea o harta a „Ungariei mari”.

„Am observat ca Viktor Orban are un fular vechi, asa ca astazi i-am dat unul nou”, a scris Heger pe Facebook, adaugand ca „se apropie iarna”.

Orban a distribuit, de asemenea, o imagine cu el insusi purtand noua esarfa slovaca alaturi de Heger, dar nu a comentat subiectul.

„Traiasca prietenia ungaro-slovaca”, a scris el pe Twitter. „Summitul V4 este pe cale sa inceapa. Ma astept la o intalnire extraordinara cu [premierul polonez] Mateusz Morawiecki, Eduard Heger si [premierul ceh] Petr Fiala”.

Premierul ungar a fost criticat de vecinii sai europeni pentru ca a facut publicitate „Ungariei Mari” la un meci de fotbal recent, aduce aminte Associated Press.

O harta pe fularul sau prezenta granitele fostului regat al Ungariei – pierdut in urma Tratatului de la Trianon din 1920 – care include zone din Austria, Croatia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina din zilele noastre.

Orban a respins criticile privind fularul, argumentand ca „echipa nationala de fotbal a Ungariei este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”.

Pierderea a doua treimi din teritoriul sau dupa Primul Razboi Mondial este considerata o tragedie nationala de o mare parte a societatii maghiare.

Ministerul roman de externe l-a acuzat pe Orban de „revizionism”, in timp ce Kievul a cerut „scuze oficiale” din partea Budapestei.

Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, calificase, de asemenea, esarfa istorica drept „dezgustatoare”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Comentarii: