Cum a intors Ucraina situatia in favoarea sa in cazul atacurilor aeriene ale Rusiei: „Ce s-a schimbat in decurs de doar cateva saptamani?”

externe

patriot

Marea intrebare care ii face pe comandantii militari rusi sa se scarpine in cap este: „Ce a facut ca apararea antiaeriana a Ucrainei sa fie atat de impenetrabila dintr-o data?”. Iata ce scrie  CNN pe acest subiect.

Numai in aceasta luna, Rusia a lansat opt valuri de atacuri cu rachete asupra capitalei ucrainene, cel mai recent dintre acestea fiind un bombardament in primele ore ale zilei de marti, care a implicat cel putin 18 rachete de diferite tipuri si un roi de drone.

Cu toate acestea, Kievul sustine ca a scapat fara nicio zgarietura, negand ca vreuna dintre rachete sau drone si-au atins tintele.

Este posibil sa fie o exagerare: oficialii americani cred ca un sistem de aparare Patriot, fabricat in SUA, a fost probabil avariat.

Pana de curand, majoritatea analistilor si chiar si oficiali americani din domeniul apararii se indoiau pur si simplu ca apararea antiaeriana a Ucrainei ar fi in stare sa respinga un asalt sustinut al Rusiei.

Chiar luna trecuta, documente guvernamentale americane au detaliat modul in care stocurile ucrainene de rachete de aparare antiaeriana cu raza medie de actiune din epoca sovietica sunt aproape de epuizare, in timp ce chiar si Alexander Rodnianski, consilier economic al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenksi, a recunoscut recent pentru CNN ca apararea antiaeriana a tarii sale „nu face fata suficient de bine”.

Aceste evaluari au urmat atacului din 9 martie, in care Rusia a lansat 84 de rachete asupra marilor orase din Ucraina. Cu acea ocazie, chiar si Kievul a recunoscut ca sase rachete balistice Kinjal au reusit sa treaca de apararea sa antiaeriana.

Asadar, ce s-a schimbat in decurs de doar cateva saptamani?

Raspunsul evident, cel putin in regiunea Kievului, este desfasurarea sistemelor de aparare antiaeriana Patriot, fabricate in SUA, care au sosit in Ucraina luna trecuta.

SUA si Germania au furnizat fiecare cate o baterie Patriot Ucrainei.

Rachetele interceptoare Patriot pot lovi avioane la mare si medie altitudine, rachete de croaziera si unele rachete balistice, potrivit Centrului pentru Studii Strategice Internationale (CSIS).

Atat de eficiente sunt sistemele de aparare Patriot incat Rusia si-a propus sa le elimine.

Iar atacurile de marti asupra Kievului au avariat probabil, dar nu au distrus, unul dintre sistemele Patriot ale Ucrainei, a declarat un oficial american pentru CNN.

Dar nu doar bateriile Patriot apara cerul Ucrainei.

Kievul a primit mai multe sisteme de aparare antiaeriana cu raza scurta si medie de actiune de la alte tari NATO, potrivit CSIS.

Printre acestea se numara unele dintre cele mai avansate sisteme disponibile, precum bateriile germane IRIS-T, si unele mai putin avansate, precum sistemul antiracheta Hawk, predecesorul bateriilor Patriot.

„Liderii ucraineni au declarat ca sistemul IRIS-T a avut succes in 90% din angajamente”, a scris Ian Wiliams de la Missile Defense Project din cadrul CSIS intr-un raport din aceasta luna, adaugand ca o alta donatie occidentala, sistemul american NASAMS, a avut o rata de succes de 100%.

Apoi, exista armele pe care Ucraina le detinea deja inainte de izbucnirea razboiului, in mare parte sisteme din epoca sovietica care includ rachetele antiaeriene cu raza medie de actiune S-300 si Buk M1. Aceste sisteme au avut o rata de succes de aproximativ 80% in ceea ce priveste lovirea rachetelor de croaziera rusesti, se arata in raportul CSIS.

Razboiul de uzura

Dar Kievul ramane rapid fara munitie pentru sistemele sale din epoca sovietica, potrivit documentelor americane care au facut obiectul unor scurgeri de informatii si raportului CSIS.

„Cu un numar limitat de rachete ramase, ucrainenii vor trebui sa le pastreze pentru cele mai prioritare tinte – avioane sau rachete rusesti care se indreapta spre cele mai sensibile tinte”, se arata in raportul CSIS.

Unii se intreaba daca epuizarea stocurilor de rachete antiaeriene ale Ucrainei este scopul atacului actual.

Marti, Rusia a declansat un atac din mai multe directii: rachete balistice Kinjal lansate din avioane de lupta, rachete de croaziera Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagra si rachete Iskander lansate de pe uscat, a declarat seful armatei ucrainene. Atacul a venit dinspre nord, sud si est.

Videoclipuri de la Kiev au aratat dare de rachete pe cerul noptii.

In ritmul actual de utilizare a munitiei – de ambele parti – razboiul s-ar putea reduce la cine ramane primul fara munitie in razboiul aerian, cred unii analisti.

„Volumul mare de activitate aeriana a pus fara indoiala la grea incercare capacitatea apararii antiaeriene ucrainene, iar tacticile rusesti par sa aiba ca scop tocmai epuizarea capacitatii de aparare a Ucrainei”, a scris Williams de la CSIS.

Dar Williams a remarcat ca ramasitele unora dintre rachetele rusesti care au lovit Ucraina pareau sa sugereze ca acestea erau de inventar nou, ceea ce sugereaza ca arsenalele Armatei Ruse ar putea fi in curs de epuizare.

Si exista indoieli serioase cu privire la capacitatea Moscovei de a produce arme noi in volume mari, datorita sanctiunilor occidentale care ii impiedica accesul la piesele critice.

Sustinatorii occidentali ai Ucrainei, pe de alta parte, par sa fie hotarati sa mentina Kievul aprovizionat.

Intariri pe drum

La 9 mai, Departamentul american al Apararii a anuntat un pachet de 1,2 miliarde de dolari pentru a consolida apararea antiaeriana si stocurile de munitie de artilerie ale Ucrainei.

„Pachetul contine munitie pentru doborarea sistemelor aeriene fara pilot, servicii comerciale, servicii de imagistica prin satelit si sprijin pentru activitati de instruire, intretinere si sustinere”, se mai arata in comunicat.

Intre timp, luni, Marea Britanie a confirmat ca va trimite sute de rachete de aparare antiaeriana in Ucraina.

Williams a declarat ca sprijinul occidental va fi esential in saptamanile si lunile urmatoare, deoarece Rusia dispune de stocuri suficiente de bombe gravitationale de joasa tehnologie lansate din avioane.

Daca fortele aeriene rusesti pot opera deasupra Ucrainei, pot face multe pagube.

„In cazul in care Rusia reuseste sa uzeze apararea antiaeriana a Ucrainei si sa obtina superioritatea aeriana, razboiul devine semnificativ mai dificil pentru Ucraina”, a scris Williams.

„In masura in care este posibil, reaprovizionarea cu interceptori si cu echipamente de aparare antiaeriana aferente trebuie sa ramana o prioritate ridicata pentru pachetele de ajutor militar occidental in viitorul apropiat”, a scris el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: