Categories: news

Cum a reusit pesedistul Ion Vargau sa aiba un salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei? Cu de la sine putere

Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, fost senator PSD, are cel mai mare salariu de demnitar din Romania, depasindu-l chiar si pe cel al presedintelui tarii. Cum a reusit sa ajunga la acest nivel? Simplu, prin vointa proprie, s-a ridicat cu de la sine putere de la statutul de functionar la cel de demnitar si, drept urmare, si-a aplicat, tot dupa bunul plac, o leafa mai mare decat cea a presedintelui Senatului sau a presedintelui Romaniei, primii oameni in stat, infotmeaza Adevarul

Ion Vargau, secretarul general al Senatului, o functie pur administrativa, a incasat, incepand cu 1 iulie 2017, un salariu de 19.055 lei brut pe luna, potrivit informatiilor publicate de Parlament. Drept comparatie, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au primit 16.675 lei brut pe luna, iar presedintele Romaniei a incasat o indemnizatie de 17.400 lei brut pe luna.

Cum s-a ajuns la aceasta anomalie, ca un functionar sa castige mai mult decat primii oameni in stat? Pe scurt, printr-o ilegalitate. Potrivit informatiilor publicate de Senat, baza legala pentru salariul regesc incasat de Ion Vargau este Ordonanta de Urgenta 14/2015. Vorbim de celebrul act normativ prin care, in urma cu doi ani, Gabriel Oprea, in calitate de premier interimar – Victor Ponta era internat intr-un spital din Turcia – le-a marit salariile celor mai importanti oameni in stat.

Numai ca secretarul general al Senatului nu era printre cei carora li s-a aplicat ordonanta lui Gabriel Oprea. OUG 14/2015 stabilea lefurile pentru: presedintele Romaniei, sefii celor doua Camere ale Parlamentului, prim-ministru, ministri, consilieri prezidentiali, secretarul general al Guvernului, seful cancelariei primului ministru si sefii altor institutii precum Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ si serviciile secrete.

Surse politice au declarat pentru „Adevarul“ ca Ion Vargau si-a asimilat functia, cu de la sine putere, cu cea a secretarului general al Guvernului, deci si-a calculat salariul dupa grila de majorare oferita de Gabriel Oprea. Din punct de vedere tehnic, salariul a fost calculat de Directia de Resurse Umane din Senat, care se afla insa direct in subordinea secretarului general Ion Vargau. Problema e ca din toti functionarii publici care lucreaza la Parlament, ordonanta lui Gabriel Oprea i s-a aplicat numai lui Ion Vargau. Spre exemplu, indemnizatia secretarului general adjunct al Senatului, precum si lefurile altor directori din institutie au fost stabilite in baza Ordonantei de Guvern 6/2007, care a reglementat la acea vreme drepturile salariale ale functionarilor publici. Iar ordonanta din urma cu 10 ani, emisa in timpul Guvernului Tariceanu, se aplica si azi.

S-a aparat mintind „Sunt la egalitate cu doamna secretar general de la Camera Deputatilor. Veniturile ei sunt egale cu ale mele cu acte in regula. Demonstram. Nu eu am facut legea“, a spus Vargau in apararea sa. Cifrele il contrazic. Secretarul general al Camerei Deputatilor, Silvia Mihalcea, a incasat un salariu de 17.900 de lei, calculat pe baza ordonantei din vremea lui Tariceanu. Iar Ion Vargau a primit 19.055 lei, invocand ordonanta lui Oprea. Spre deosebire de Senat, la Camera Deputatilor, baza legala a salariilor este identica pentru toti functionarii. Fie ca vorbim de secretarul general, adjunctul sau ori alti directori, tuturor li se aplica ordonanta din vremea lui Tariceanu. Asadar, din tot corpul administrativ al Parlamentului, numai Ion Vargau a fost mai cu mot. Secretarul general al Senatului va mai primi doar cateva luni salariul pe care singur si l-a stabilit.

Ion Vargau a fost prefect de Tulcea la inceputul anilor 2000, apoi senator PSD intre 2004-2008. Ulterior, a ocupat mai multe functii in administratia Senatului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

6 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

9 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

9 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

9 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

9 ore ago