Cum a reusit Ucraina sa elimine 12 generali rusi. SUA recunosc ca au oferit informatii si detaliaza de ce a fost atat de usor: „Disciplina precara, lipsa de experienta, aroganta si esecul de a aprecia capacitatile ucrainene”

externe

Statele Unite au furnizat informatii care au ajutat fortele ucrainene sa ucida multi dintre generalii rusi care au murit in razboiul din Ucraina, a relatat New York Times, citand oficiali americani de rang inalt.

Ajutorul  face parte dintr-un efort clasificat al administratiei Biden de a furniza Ucrainei informatii in timp real despre campul de lupta, a precizat ziarul.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locatiei si a altor detalii despre cartierele generale mobile ale armatei ruse, care se muta frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informatii geografice cu propriile lor informatii – inclusiv comunicatii interceptate care alerteaza armata ucraineana cu privire la prezenta unor ofiteri rusi de rang inalt – pentru a efectua lovituri de artilerie si alte atacuri care au ucis ofiteri rusi.

Schimbul de informatii face parte dintr-un flux intensificat de asistenta din partea SUA, care include arme mai grele si zeci de miliarde de dolari in ajutoare, demonstrand cat de repede s-au schimbat restrictiile americane initiale privind sprijinul acordat Ucrainei, in timp ce razboiul intra intr-o noua etapa care s-ar putea desfasura pe parcursul a luni de zile.

Sprijinul serviciilor de informatii americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv pe campul de lupta, confirmand tintele identificate de armata ucraineana si indicandu-i noi tinte. Fluxul de informatii utilizabile privind miscarile trupelor rusesti pe care America l-a oferit Ucrainei are putine precedente.

Oficialii ucraineni au declarat ca au ucis aproximativ 12 generali rusi pe campul de lupta, potrivit New York Times. Oficialii au refuzat sa precizeze cati generali au fost ucisi ca urmare a asistentei americane, a adaugat ziarul.

Oficialii intervievati de NYT au vorbit sub rezerva anonimatului despre informatiile clasificate care sunt impartasite cu Ucraina.

Administratia a incercat sa pastreze secreta o mare parte din informatiile de pe campul de lupta, de teama ca acestea vor fi vazute ca o escaladare si il vor provoca pe presedintele Rusiei, Vladimir V. Putin, la un razboi mai amplu. Oficialii americani nu au vrut sa descrie modul in care au obtinut informatii despre cartierele generale ale trupelor rusesti, de teama sa nu-si puna in pericol metodele de colectare. Dar, pe tot parcursul razboiului, agentiile de informatii americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliti clasificati si comerciali, pentru a urmari miscarile trupelor rusesti.

Secretarul Apararii, Lloyd J. Austin III, a mers atat de departe incat a declarat luna trecuta ca „vrem sa vedem Rusia slabita in asa masura incat sa nu mai poata face genul de lucruri pe care le-a facut prin invadarea Ucrainei”.

Intrebat despre informatiile furnizate ucrainenilor, John F. Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului, a declarat ca „nu vom vorbi despre detaliile acestor informatii”. Dar el a recunoscut ca Statele Unite ofera „Ucrainei informatii si informatii pe care le pot folosi pentru a se apara”.

Dupa publicarea articolului de NYT, Adrienne Watson, o purtatoare de cuvant a Consiliului National de Securitate, a declarat intr-un comunicat ca informatiile de pe campul de lupta nu au fost furnizate ucrainenilor „cu intentia de a ucide generali rusi”.

Nu toate loviturile au fost efectuate cu ajutorul informatiilor americane. O lovitura efectuata in weekend intr-o locatie din estul Ucrainei, unde generalul Valeri Gherasimov, ofiterul in uniforma cu cel mai inalt rang din Rusia, a fost vizitata, nu a fost furnizata de serviciile de informatii americane, potrivit mai multor oficiali americani. Statele Unite isi interzic sa furnizeze informatii despre cei mai inalti lideri rusi, au declarat oficialii.

Dar informatiile americane au fost esentiale in moartea altor generali, au recunoscut oficialii.

Oficialii americani au recunoscut public ca Statele Unite au inceput sa ofere Ucrainei informatii utile in perioada premergatoare invaziei Rusiei din 24 februarie. Inaintea invaziei, de exemplu, agentiile de informatii americane au avertizat asupra unui atac iminent asupra aeroportului Hostomel, la nord de Kiev. Acest lucru a permis Ucrainei sa isi consolideze apararea. Fortele aeropurtate rusesti nu au reusit, in cele din urma, sa detina aerodromul.

De asemenea, generalii rusi s-au lasat adesea expusi ascultarii electronice vorbind prin telefoane si radiouri nesigure, au declarat actuali si fosti oficiali militari americani.

„Arata o disciplina precara, lipsa de experienta, aroganta si esecul de a aprecia capacitatile ucrainene”, a declarat Frederick B. Hodges, fostul comandant de top al armatei americane in Europa, care in prezent lucreaza la Centrul pentru analiza politicilor europene. „Nu este greu sa geolocalizezi pe cineva care vorbeste la telefon in clar”.

Tacticile militare rusesti au lasat, de asemenea, generali de rang inalt vulnerabili. O ierarhie de comanda centralizata, de sus in jos, ofera autoritate decizionala doar celor mai inalte niveluri – in comparatie cu structura americana mai descentralizata care impinge multe decizii pe campul de lupta catre personalul de rang inalt si ofiterii subalterni – fortandu-i pe generalii rusi sa faca deplasari riscante pe front pentru a rezolva probleme logistice si operationale.

„Cand exista probleme, ofiterii generali trebuie sa mearga sa le rezolve”, a declarat generalul Hodges.

Mai mult despre: ,

Comentarii: