Cum a sabotat PSD initiativa „Fara penali”. Mai multi senatori PSD s-au „imbolnavit” brusc, in timp ce PSD a refuzat vot online

politica

Sedinta plenului Senatului de miercuri nu a mai avut loc din lipsa de cvorum. Cazanciuc a sustinut ca toti pesedistii care au absentat sunt „bolnavi”, Cei de la PNL si USR au fost catalogati drept „chiulangii”.

„Din numarul necesar de voturi de 68, si-au inregistrat prezenta 58 (de senatori – n.r.). In aceste conditii, nu ne ramane decat sa constatam ca nu avem cvorum si declar sedinta inchisa”, a declarat presedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.

Initiativa USR ”Fara penali in  functii publice” nu a putut fi supusa votului si nici cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului sa amane alegerile.

PSD, care detine singur majoritatea in Senat, a dat vina pe „chiulangiii” de la PNL si USR. Insa au absentat si numerosi senatori PSD. Cazanciuc a declarat ulterior ca acestia „sunt bolnavi, puteti sa verificati”.

„Ce era de demonstrat s-a demonstrat. Singurul grup parlamentar prezent astazi a fost grupul PSD. Toate celelalte grupuri parlamentare au absentat. Aveam o lege importanta pe ordinea de zi – Fara penali in functii publice. Am declarat ca sustinem aceasta lege si toti senatorii PSD au prezenti astazi in plenul Senatului. PNL a absentat, probabil pentru a-si proteja penalii aflati pe listele parlamentare. USR si-a boicotat pur si simplu propria initiativa. 58 de senatori au semnat astazi lista de prezenta. Au lipsit cativa colegi de la PSD bolnavi. Toti colegii care au absentat astazi, au absentat din motive medicale. Eu cred ca adevarat miza e ca alesii poporului sa vina sa lucreze, nu sa absenteze, nu sa chiuleasca. Mi se pare minima moralia sa vina senatorii sa lucreze in plenul Senatului. Au ales sa absenteze, cum fac de 3 saptamani”, a explicat Robert Cazanciuc, dupa sedinta Senatului la care nu a fost intrunit cvorumul de prezenta necesar desfasurarii plenului.

Insa acelasi PSD a refuzat vot online, insistand pentru prezenta fizica in sala. Pana recent, numeroase proiecte de legi au fost votate prin vot online. Chestionat de ce a fost decis miercuri dimineata plen cu prezenta fizica si nu online, senatorul PSD a raspuns cu o intrebare: „Incercati sa ii aparati pe cei care chiulesc?”.

„Au inventat in aceasta dimineata obligativitatea de vot fizic care facea imposibila atingerea de 90 de voturi. Tocmai de aceea senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru ca ar fi fost un simulacru. Cerem si dl Ciolacu si Orban sa sustina organizarea unui Birou permanent sa existe un vot distinc pentru Fara penali. Aceasta initiativa trebuie sa fie votata in aceasta saptamana pentru a putea avea un referendum in 6 decembrie. Romanii ne cer si cer ca acest referendum sa fie odata cu parlamentare”, a afirmat Dan Barna, la finalul sedintei Senatului.

Intrebat daca ar fi fost asigurat cvorumul, daca intrau in sala senatorii USR si dadeau o sansa votului, Barna a raspuns: „Nu e vorba de a da o sansa. In sala ar fi fost 68-69 de oameni departe cei 90 necesari si practic am fi contribuit la aceasta lipsa de voturi necesare. Toti senatorii din Senat prin vot telefonic ar fi avut ocazia sa isi exprime opinia de vot. Nu vom asuma un astfel de risc si le cer expres si domnului Ciolacu si domnului Orban sa dea liber initiativei Fara penali. Stim ca de cate ori PSD si PNL si-au dorit un demers, acesta a devenit rapid realitate. Maine dimineata cand se poate organiza o sedinta cu vot telefonic la Senat pentru ca aceasta initiativa sa devina realitate”.

„Azi au facut un circ si au blocat tot. Pentru prima data de cand suntem in pandemie, de 8 luni, dintr-o data la Fara Penali, nu mai functioneaza parlamentul de la distanta, cu vot telefonic…

Maine, joi, daca ar vrea cu adevarat domnii Orban si Ciolacu, am putea vota in 30 de minute initiativa si am avea referendum pe 6 decembrie. Dar nu vor!

As putea sa intru in detalii despre comisii, regulamente, cvorumuri, rapoarte, etc – dar realitatea simpla si condensata e atat de simpla: NU vor Fara Penali si vor USR PLUS la un scor cat mai mic in alegeri. Daca se poate, sa guverneze fara noi.

Restul este gargara si atacuri de campanie. Ne acuza si PSD si PNL pe noi. Unii ca nu votam, altii ca de ce votam”, a explicat liderul deputatilor USR, Catalin Drula, pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: