Cum ajuta AUR fortele antiromanesti si antieuropene din Moldova. Sorin Ionita: „AUR livreaza exact sperietoarea de care au nevoie Voronin si Dodon in campanie”

analize

Analistul Sorin Ionita, expert in politica de la Chisinau, a explicat, sambata, cum ajuta AUR fortele antiromanesti si antieuropene din Republica Moldova in contextul alegerile parlamentare anticipate.

Comentand declaratiile rasiste ale fostului presedinte comunist Vladimir Voronin („Va doriti ca soldatii NATO sa vina aici si sa aveti copii cu pielea inchisa la culoare, nu doar cu pielea alba? Asta va doriti? Iar dupa ei sa vina jandarmii romani?”), Sorin Ionita arata cum AUR ajuta pe „oricine vrea sa vopseasca in negru Romania si Occidentul”.

„Batranul comunist intrat in campanie electorala stie ce face: nu doar ca apeleaza la instinctele primare ale electoratului, dar intareste mesajul cu celebrul cliseu al ‘jandarmului roman’. Lumea de dincoace nu realizeaza cat de puternica e mema asta in Basarabia, bazata pe o farama de adevar istoric si multa propaganda sovietica adaugata deasupra.

Si din pacate AUR livreaza exact sperietoarea de care au nevoie Voronin si Dodon in campanie. Paradoxul e ca desi partidul e anti-european si anti-NATO la Bucuresti (la fel ca Dodon), reuseste sa fie in Moldova intruchiparea arogantei si agresivitatii ro/occidentale, intrand la fix in calapodul creat de propaganda sovieto-rusa decenii la rand. Agita apele, panicheaza electoratul centrist si minoritatile, da apa la moara Kremlinului, care a avertizat tot timpul ca de la Bucuresti o sa vina fasistii etc. Cu alte cuvinte, reuseste sa aiba in ambele tari exact mesajul cel mai daunator posibil, producand maxim de pagube.

Cum zicea un prieten din Chisinau, AUR e Jandarmul Roman 2.0, reinviat ca tema perfecta de campanie in Moldova pentru oricine vrea sa vopseasca in negru Romania si Occidentul. Pana de curand nu prea mai aveau argumente concrete iar soft powerul nostru era in crestere din motive evidente. Le-am promis prosperitate, investitii, acces in Vest, am bagat ani de zile bani in ambulante si microbuze scolare pentru Gagauzia – iar acuma le livram trombonul nationalist al lui Simion, in ajun de alegeri, ca sa stricam tot.

Ne aruncam in flashback istoric, pe stanga si pe dreapta: comunistul Voronin contra fasisti.. Si nu, nu e mana Moscovei: liderii moldoveni ai AUR vin tot din zona Plahotniuc, inginerul de partide si eternul pescuitor in ape tulburi”, arata Sorin Ionita pe Facebook.

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a facut vineri declaratii rasiste la un post de televiziune, incercand sa ii sperie pe alegatori in perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Voronin a format o alianta cu Igor Dododn incercand astfel sa o infranga pe Maia Sandu.

Voronin a transmis alegatorilor ca vor avea „copii cu pielea inchisa la culoare, nu doar cu pielea alba” daca vor vota cu partidul pro-euroopean al Maiei Sandu.

„Asta va doriti, dragi alegatori, cand veti vota pentru parlament? Va doriti ca ei sa voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al tarii? Si pentru ca soldatii NATO sa vina aici si sa aveti copii cu pielea inchisa la culoare, nu doar cu pielea alba? Asta va doriti? Iar dupa ei sa vina jandarmii romani?”, a declarat Voronin in cadrul unei emisiuni la TVC 21.

Presedintele PSRM, Igor Dodon, i-a cedat lui Vladimir Voronin primul loc pe lista electorala comuna a comunistilor si socialistilor.

„Eu cred ca dl Voronin, ca cel mai bun presedinte de tara – si o sa repet acest lucru de cate ori va fi necesar – cel mai bun presedinte de tara din 30 de ani de independenta a fost Vladimir Voronin, are o experienta enorma, doua mandate de presedinte, de aceea va conduce lista si blocul in aceasta campanie”, l-a laudat Igor Dodon pe Voronin in vlogul sau de pe internet.

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), al fostului presedinte prorus Igor Dodon, si Partidul Comunistilor, condus de Vladimir Voronin, au depus pe 12 mai actele la Comisia Electorala Centrala din Chisinau pentru inregistrarea blocului electoral oficializat miercuri seara de catre liderii politici ai celor doua formatiuni.

Membrii Consiliului republican al PSRM au votat pentru formarea unui bloc electoral cu Partidul Comunistilor in scopul participarii la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ulterior, Dodon s-a dus sa se intalneasca cu Vladimir Voronin pentru a semna documentul de formare a blocului electoral.

Potrivit lui Igor Dodon, este necesara unificarea fortelor politice ‘patriotice’ si ‘stataliste’, deoarece suveranitatea Republicii Moldova ar fi in pericol, iar ‘interesele poporului moldovenesc sunt subordonate intereselor altor tari, inclusiv planurilor de transformare a teritoriului tarii in camp de manevre militare’, relateaza Radio Chisinau.

El si-a reiterat discursul amenintator, subliniind ca ‘factorii straini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chisinau, vor sa impuna cetatenilor un set de pseudovalori’. Dodon sustine ca s-ar urmari ‘lichidarea identitatii moldovenesti, inclusiv prin interzicerea limbii moldovenesti’, precum si ‘transformarea tarii intr-o colonie, care sa devina o sursa de forta de munca ieftina’, dupa cum se arata intr-un mesaj al sau.

Cu zece ani in urma, Igor Dodon parasea Partidul Comunistilor, spre suprinderea fostului sef de partid, Vladimir Voronin, care l-a catalogat imediat drept ‘tradator’. Au urmat ani lungi de schimburi de replici, in care liderul comunist dadea clar de inteles ca nu il va ierta niciodata pe fostul discipol. Nici Igor Dodon nu i-a ramas dator, afirmand la un moment dat ca Vladimir Voronin a ‘vandut tara’, evoca in acest context Agora.md.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: