„Cum am fost dat afara din Romania”. Experienta ABSURDA a unui american la Bucuresti

life

Un blogger american care calatoreste prin lume de peste 14 ani s-a confruntat in Romania cu o situatie total absurda.  Autoritatile i-au refuzat prelungirea vizei de sedere in baza unor motive aiuritoare.

Earl a sosit in urma cu cateva zile la Bucuresti, venind din India. El a mai stat in Romania, dorea acum sa obtina un permis de sedere temporar pentru a scrie despre tara noastra pe blogul lui, wanderingearl.com.  Potrivit legilor romanesti, cetatenii americani care intentioneaza sa stea in Romania mai mult de 90 de zile sunt obligati sa solicite Oficiului Roman de Imigrari emiterea unui permis de sedere temporar.

Asa stia si Earl, iar lui i s-a cerut de la Oficiul pentru Imigrari sa vina la inceputul lui martie pentru a-si obtine permisul de sedere. Asta a si spus la aeroport si a fost lasat sa intre in tara. Insa ce a urmat este total absurd.

„A doua zi dupa amiza eram primul la rand la oficiul pentru imigrari din centrul Bucurestiul. I-am dat pasaportul femeii din fata, care a inceput sa tasteze ceva la computer.  Curand s-a oprit si mi-a dat inapoi pasaportul spunand ca mi-a fost refuzat permisul de sedere.

I-am spus ca este imposibil, cat timp tot acolo mi s-a spus sa vin sa-mi ridic permisul la inceputul lunii martie. Imposibil este si pentru ca am urmat cu exactitate instructiunile pe care mi le-au dat functionarii pentru a obtine permisul.

Ea a repetat ca mi-a fost refuzat permisul, iar dupa ce a cotrobait intr-o cutie mi-a intis o scrisoare. Si acolo scria ca mi s-a refuzat sederea, motivul fiind ‘motive insuficiente pentru a i se acorda dreptul de sedere’.

Eram total confuz, mai ales ca m-au lasat sa intru in tara cu o zi inainte. Potrivit sistemului de la aeroport, viza de sedere este valida. Si uite asa m-am trezit ca stau in tara ilegalm deoarece am depasit cu mult cele 90 de zile permise pentru cetatenii americani.

Am cerut explicatii, iar un prieten roman m-a ajutat cu traducerea.

1. Decizia de a mi se refuza dreptul de sedere a fost luata de o echipa de functionari de rang inalt care se ocupa numai cu anumite solicitari de acordare a vizelor.

2. Motivul respingerii a fost urmatorul: daca vreau sa obtin viza pentru a scrie despre experientele mele in aceasta tara si astfel sa o promovez, oare pot sa promovez Romania si din afara ei? De ce trebuie neaparat sa stau in Romania pentru a scrie despre ea?

3. Daca Romania ar avea nevoie de un blogger care sa promoveze tara, atunci si ei ar putea foarte bine sa se duca la oficiul pentru somaj si sa caute un blogger disponibil pentru asa ceva”, sunt experientele relatate de Earl pe blogul sau.

Postarea lui Earl a provocat peste o suta de comentarii, multe dintre ele negative la adresa Romaniei. In 14 ani de calatorii, Earl a trait in peste 85 de tari.

Vama-Veche-4-M

Earl, primul din dreapta, cu prieteni romani in Vama Veche

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: