Cum apara PSD in Parlament imunitatea lui Gabriel Oprea: „De cand DNA ancheteaza uciderea din culpa?”

politica

Senatorul Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, si-a indemnat colegii luni sa voteze impotriva cererii Justitiei privind inceperea urmaririi sale penale pentru ucidere din culpa in dosarul referitor la moartea politistului Bogdan Gigina.

UPDATE Senatul a respins cererea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea.

Oprea a sustinut, in timpul sedintei plenului in care senatorii trebuie sa dea un vot cu privire la aceasta solicitare a PICCJ, ca accidentul in care a fost implicat Gigina a fost determinat de proasta semnalizare a gropilor de pe strada Stirbei Voda.

„Sunt un om care am cautat intotdeauna sa imi fac datoria. Aflat pe bancheta din spate nu puteam sa comit aceasta ucidere din culpa. Cred ca greseala, ceea ce a determinat (accidentul — n.r.) sunt cele trei gropi, care au fost prost semnalizate, si aici trebuie sa se indrepte ancheta. Va rog sa votati impotriva acestei cereri”, a afirmat Gabriel Oprea.

El a reamintit faptul ca, in urma cercetarilor, a rezultat faptul ca masina cu care se deplasa avea viteza legala, existand totodata si baza legala care permite prezenta unui antemergator pentru deplasarile unora dintre demnitari.

„Mi se pare ceva halucinant. In seara tragediei veneam de la o institutie pe linia securitatii nationale, nu veneam de la restaurant. (…) Exista baza legala pentru un antemergator. In seara respectiva, in jurul orei 19,00, aveam antemergatorul in fata. Din cercetari rezulta ca atat antemergatorul, cat si masina cu care ma deplasam aveau viteza legala”, a precizat Oprea.

Senatorul a tinut sa precizeze si faptul ca nu ministrul de Interne stabileste traseul si nici viteza de deplasare.

„Nici nu puteam sa discut cu tanarul coleg de pe motocicleta. Am trait un cosmar”, a conchis acesta.

PSD a sarit imediat in apararea lui Gabriel Oprea. Senatorul Serban Nicolae si-a manifestat indignarea ca DNA ancheteaza uciderea in culpa.

„Am incercat sa inteleg de ce DNA ancheteaza o ucidere din culpa. Nu trebuie sa fii jurist pentru a-ti pune o intrebare elementara: ce are a face uciderea din culpa cu faptele de coruptie? Sa ridice piatra cel care n-a mers niciodata peste viteza legala in localitate. Dar pentru ca nu vreau sa duc discutia intr-o alta zona, as spune ca sa vorbesti despre ucidere din culpa ca despre o fapta de competenta DNA este foarte, foarte riscant.

Am ajuns in situatia neplacuta sa discutam despre combaterea coruptiei la un omor din culpa. In acest dosar a murit un tanar. Peste lucrul asta nu se poate trece cu usurinta, o ancheta temeinica trebuie sa se faca, sa stim cu totii daca a fost sau nu ucidere din culpa.

Se spune in referatul respectiv ca ministrul Oprea trebuia sa anticipeze un asemenea deznodamant. In dosarul respectiv s-au facut deja anchete, expertize, verificari, s-a determinat viteza la viteza respectiva, 84 km/h si a constatat, mai presus de toate, ca au fost incalcate toate regulile cu privire la marcajele rutiere, la semnalizarea unor asemenea obstacole. Acolo, din nefericire, putea sa cada oricine. Eu votez impotriva acestei cereri si va rog sa faceti acelasi lucru, pentru ca nu este o chestiune de „sa-si faca justitia datoria. Prima conditie este sa nu fim si noi ca procurorul un simplu postas”, a transmis Nicolae de la microfonul Senatului.

Pe 1 septembrie, procurorii anticoruptie au cerut inceperea urmaririi penale pe numele fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina. Procurorii anticoruptie arata ca, „profitand de autoritatea pe care functia de ministru de Interne i-o conferea asupra functionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de Interne Oprea Gabriel a determinat atat insotirea sa permanenta cu echipaje ale politiei rutiere”, inclusiv a unei motociclete pentru a-si facilita deplasarile, in noaptea mortii politistului Bogdan Gigina acesta indreptandu-se spre locuinta personala. Procurorii au identificat drept cauza a mortii neadaptarea vitezei de deplasare la conditiile meteorologice din acea seara, coloana oficiala deplasandu-se cu 84 km/h, si au precizat ca fostul ministru de Interne era singurul in masura sa solicite marirea vitezei dincolo de depasirea limitei de siguranta, fapt care a dus la decesul politistului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: