life

Cum arata amortizoarele pentru tancuri. Germanii si americanii folosesc astfel de „ciudatenii”

Compania germana de armament Rheinmetal a realizat un asa-numit „amortizor pentru tancuri”, un dispozitiv menit sa atenueze considerabil sunetul emis de lansarea proiectilelor. Imaginile sunt virale pe retelele de socializare insa Rheinmetal nu e prima care a creat asa ceva.

Dispozitivul a fost fabricat de compania germana de munitii Rheinmetal si de laboratorul de inginerie acustica IfL, in speranta de a reduce nivelul de zgomot la o instalatie de cercetare in domeniul armamentului.

„In cooperare cu Rheinmetall si MAN, IfL a efectuat masuratori acustice si a dezvoltat un amortizor pentru tunul de 120 mm al Leopard 2. Scopul acestei cercetari a fost de a reduce incarcatura de zgomot produsa de focurile de arma de mare calibru in apropierea instalatiilor de testare militara si a altor instalatii in care se trage din pozitii definite

Ideea generala a acestui tip de amortizor este de a extinde gazele de propulsie intr-un rezervor adecvat si de a stoca gazele acolo pana cand presiunea si miscarea sunt suficient de scazute pentru ca acestea sa poata parasi rezervorul intr-un flux subsonic constant in aerul inconjurator”, se arata intr-un raport al IFL, citat de snopes.com.

Iata imagini cu un amortizor mare in jurul tevii unui obuzier autopropulsat M109 de 155 mm.

Acest amortizor nu este primul de acest fel. O fotografie a unui amortizor similar poate fi vizualizata in numarul din 1969 al revistei „Army Research and Development News”:

Un raport al Defense Technical Information Center arata ca si armata americana are propriile sale amortizoare, atat pentru 105 mm, cat si pentru 120 mm.

Locuitorii din Golful Chesapeake s-au plans ca sunt afectati de sunetele exploziilor artileriei de la o zona apropiata de exercitii militare.

Amortizorul poate fi ridicat in pozitie si utilizat atunci cand se trage la o inaltime de 30 de grade. Dar nu poate fi atasat la turela, deoarece testele au aratat ca afecteaza reculul si dauneaza tevii turelei.

Gaurile de pe amortizor sunt pastrate cat mai mici posibil pentru a mentine nivelul de decibeli mai mic. Costul total al constructiei este de 100.000 de dolari.

Amortizoarele pot reduce zgomotul exploziei cu pana la 20 de decibeli, ceea ce poate parea putin, dar reprezinta diferenta dintre zgomotul produs de televizor si cel de blender.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

China a detronat Rusia, a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa. Ce urmareste de fapt Beijingul

China a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa, depasind Rusia, anunta publicatia…

4 ore ago

UNICEF: peste 40% dintre copiii romani se afla in risc de saracie si excluziune sociala, dublu fata de media europeana

In Romania, peste 40% dintre copii se afla in prezent in risc de saracie si…

4 ore ago

S-a redeschis circulatia pe Transalpina. Intre Ranca si Curpat se va circula doar intre orele 08:00 – 18:00

Directorul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anuntat ca Transalpina s-a…

4 ore ago

Cautarea tinerilor disparuti in viitura din Italia continua. MAE nu le confirma, inca, cetatenia romana

Cei trei tineri, un baiat si doua fete, probabil de origine romana, dati disparuti din…

4 ore ago

Abordare fascista la Brasov, candidatul Scripcaru are de gand sa cenzureze cultura. El anunta ca „valorile bolnavicioase” vor fi interzise

Candidatul PSD-PNL la Primaria Brasovului, George Scripcaru, anunta ca in cazul in care va reveni…

4 ore ago

Mai bine mai tarziu decat niciodata! O carte imprumutata in 1939 a revenit la o biblioteca finlandeza dupa 84 de ani

Angajatii unei biblioteci publice din Helsinki au fost surprinsi cand o copie a „Refugiatilor” de…

7 ore ago