Cum arata o fabrica de fake news a Rusiei. De aici erau gestionate 100.000 de conturi false pe Facebook si Twitter, Ucraina le-a anihilat

externe

Serviciul ucrainean de securitate (SSU) a anuntat ca, de la inceputul razboiului cu Rusia, a descoperit si inchis cinci ferme de boti cu peste 100.000 de conturi false in retelele sociale prin care erau raspandite fake news.

Reteaua, care functiona in Harkov, Cherkasy, Ternopil si Zakarpattia, urmarea sa descurajeze cetatenii ucraineni si sa instige la panica prin distribuirea de informatii false despre invazia rusa si despre statutul aparatorilor, informeaza Bleeping Computer.

Potrivit anuntului SSU, scopul retelei era de a destabiliza situatia socio-politica din diferite regiuni, reducand astfel rezistenta fortelor ucrainene.

Fortele de ordine din Ucraina au efectuat un raid in locatiile care gazduiau fermele de boti si au confiscat urmatoarele obiecte:

  • 100 de seturi de gateway-uri GSM
  • 10.000 de cartele SIM pentru diversi operatori de telefonie mobila pentru a masca activitatea frauduloasa
  • laptopuri si calculatoare utilizate pentru controlul si coordonarea botilor

Site-ul web al SSU a ramas offline de mai multe ori si pentru perioade indelungate in ultima luna, deoarece agentia s-a confruntat cu provocari tot mai mari si a trebuit sa se concentreze pe descurajarea unei invazii militare.

Cu toate acestea, este remarcabil si laudabil faptul ca agentiile cibernetice din Ucraina raman operationale, cel putin intr-o oarecare masura, si publica zilnic anunturi privind activitatile lor.

Sambata, politia cibernetica ucraineana din regiunea Vinnytsia a anuntat arestarea unui barbat care pirata conturi de pe retelele de socializare prin intermediul unor link-uri de phishing si le folosea pentru a organiza false strangeri de fonduri pentru munitie.

Toate aceste eforturi ale fortelor ucrainene semnifica o noua era in domeniul razboiului, in care guvernele nu pot ignora activitatile cibernetice rau intentionate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: