Cum arata si cat costa prima casa din cel mai mare cartier de locuinte din lume construit cu imprimante 3D, in Texas VIDEO

analize

Casa imprimanta 3D

Cea mai mare comunitate de case tiparite 3D din lume este construita in Texas, iar cartierul tocmai si-a prezentat prima casa finalizata, transmite CNN.

Cu pereti „tipariti” cu ajutorul unui material pe baza de beton, structura cu un singur etaj este prima dintre cele 100 de astfel de locuinte care urmeaza sa primeasca rezidenti incepand cu luna septembrie.

Comunitatea face parte dintr-o dezvoltare mai ampla din Georgetown, Texas, numita Wolf Ranch. Aceasta este situata la aproximativ 50 de kilometri nord de Austin, capitala statului, si este o colaborare intre firma de constructii texana ICON, compania de constructii de locuinte Lennar si biroul danez de arhitectura Bjarke Ingels Group (BIG).

Sambata, potentialii cumparatori au vizitat casa model finalizata la marea deschidere a proiectului, iar unele dintre unitati au fost deja vandute, a declarat Cara Caulkins, purtator de cuvant al ICON, pentru CNN prin e-mail.

Imagini ale cladirii recent finalizate, prezentate de companie, arata interioare luminoase si pereti gri. Peretii sunt realizati dintr-un amestec de beton numit Lavacrete, care este introdus in pozitie cu ajutorul unor imprimante robotizate. Dupa ce peretii sunt tipariti, sunt instalate usile, ferestrele si acoperisurile – toate acestea fiind echipate cu panouri solare.

Proprietatile oferite in prezent sunt vandute la preturi cuprinse intre 475.000 si 599.000 de dolari. Casele tiparite 3D au dimensiuni cuprinse intre 1.500 si 2.100 de metri patrati si au intre trei si patru dormitoare.

Mai rapid, mai curat si mai accesibil

Cand ICON a anuntat proiectul in 2021, cofondatorul si directorul sau general Jason Ballard a descris comunitatea ca fiind un „moment de cotitura in istoria dezvoltarii la scara comunitara”. Imprimarea 3D, a spus el, ofera locuinte de inalta calitate mai rapid si la preturi mai accesibile decat metodele de constructie conventionale.

In conditiile in care Statele Unite se confrunta cu un deficit de aproximativ cinci milioane de locuinte noi, Ballard a spus ca exista o „nevoie profunda de a creste rapid oferta fara a compromite calitatea, frumusetea sau durabilitatea, iar acesta este exact punctul forte al tehnologiei noastre”.

Intre timp, Martin Voelkle, partener la Bjarke Ingels Group, a declarat intr-un comunicat ca cladirile tiparite 3D reprezinta „pasi importanti in directia reducerii deseurilor in procesul de constructie, precum si in directia realizarii unor locuinte mai rezistente, mai durabile si mai autosuficiente din punct de vedere energetic”.

Cercetari independente arata ca imprimarea locuintelor poate reduce emisiile de dioxid de carbon si deseurile din constructii. Imprimantele 3D pot construi cladiri fara cofraje (matritele de beton in care se toarna de obicei cimentul), ceea ce poate reduce semnificativ utilizarea globala a materialului. Cimentul este responsabil pentru aproximativ 8% din emisiile globale de CO2 anual.

Un studiu realizat in 2020 in Singapore a constatat ca o baie construita cu ajutorul imprimantei 3D a fost cu 25,4% mai ieftina si a produs cu aproape 86% mai putin dioxid de carbon decat una realizata prin metode de constructie conventionale.

Cu toate acestea, criticii au subliniat ca locuintele tiparite 3D se bazeaza in continuare pe betonul cu emisii mari de dioxid de carbon si ca nu au fost inca adoptate pe scara larga codurile de constructie care abordeaza siguranta si stabilitatea structurilor.

Ballard a declarat pentru CNN in 2019 ca tehnologia companiei sale ar putea fi folosita si pentru a combate lipsa de locuinte sau pentru a oferi adapost in urma unor dezastre naturale.

„Imprimarea 3D nu este science-fiction. Am trecut acel prag de la science fiction la realitate. In viitor, pariul nostru este ca aceasta va fi cea mai buna speranta a umanitatii pentru o solutie de locuinte care sa corespunda celor mai inalte valori si idealuri ale noastre”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: