Cum arata viata in orasele sigilate din China, cu milioane de oameni. Tot ce se stie pana acum despre efectele virusului

externe

Un focar de coronavirus care a debutat in orasul Wuhan, situat in centrul Chinei, a provocat pana in prezent decesul a 41 de persoane si a infectat peste 1.300, relateaza sambata Reuters, citata de Agerpres.

China a anuntat sambata extinderea cordonului sanitar impus pentru limitarea raspandirii noului coronavirus identificat initial in orasul Wuhan, masura ce are drept consecinta izolarea de restul lumii a 56 de milioane de persoane, relateaza AFP.

Cinci orase din provincia Hubei (centru) au fost adaugate celor 13 care erau deja vizate de aceasta dispozitie ce implica in special suspendarea transportului public spre si dinspre aceste aglomerari si inchiderea bretelelor de autostrada care le deservesc.

Virusul a declansat alarma la nivel international deoarece este inca prea devreme pentru a se sti cat de periculos este si cat de usor se poate raspandi in randul populatiei umane. Si, pentru ca este o tulpina noua, oamenii nu au dezvoltat inca imunitate la acest virus.

Iata ce se cunoaste pana in prezent:

– Pana la data de 24 ianuarie au fost confirmate 1.287 de cazuri si 41 de decese in China, conform Comisiei Nationale de Sanatate.

– China va inaspri masurile pentru limitarea raspandirii virusului, a relatat televiziunea de stat.

– Se crede ca tulpina necunoscuta anterior a aparut la sfarsitul anului trecut, avand ca sursa animale salbatice comercializate ilegal intr-o piata din Wuhan.

– Thailanda a raportat cinci cazuri, Australia patru, Singapore, Franta, Japonia si Taiwan cate trei, Vietnam, Coreea de Sud si Statele Unite cate doua si un caz a fost consemnat in Nepal.

– Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut „situatia de urgenta din China”, insa a apreciat ca este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenta globala din cauza acestui virus.

– Simptomele noului coronavirus sunt, in multe cazuri, similare cu cele ale unei raceli, dar pot fi insotite de febra si oboseala, tuse uscata si dispnee (dificultate in respiratie).

– China a anuntat ca virusul sufera mutatii si poate fi transmis prin contact uman.

– Cele mai afectate sunt persoanele varstnice si cele care sufera de afectiuni preexistente.

– Trei echipe de oameni de stiinta au inceput sa lucreze la dezvoltarea unor potentiale vaccinuri, a anuntat Coalitia pentru inovatii in domeniul pregatirii pentru epidemii.

– Cercetatorii spera sa testeze primele posibile vaccinuri peste circa trei luni.

– In Wuhan, centru urban cu 11 milioane de locuitori, au fost impuse masuri stricte, transportul urban fiind suspendat, la fel si cursele aeriene cu plecare din acest oras.

– Autoritatile chineze au recomandat populatiei sa evite zonele aglomerate, iar transportul public a fost suspendat in peste zece orase din provincia centrala Hubei, unde se afla Wuhan.

– Autoritatile de la Beijing au restrictionat accesul turistic in Orasul Interzis si in unele zone din Marele Zid Chinezesc si au anulat adunarile publice de amploare, inclusiv doua targuri programate cu ocazia Anului Nou Chinezesc.

– Parcul de distractii Disney din Shanghai va fi inchis incepand de sambata.

– Hong Kong a declarat stare de urgenta si a dispus extinderea vacantei scolara pana la data de 17 februarie. Orasul a anulat de asemenea toate sarbatorile oficiale de Anul Nou chinezesc si vizitele oficiale in China continentala.

– Orasul Haikou din China, capitala provinciei insulare sudice Hainan, a introdus o perioada de observatii medicale centralizate timp de 14 zile pentru turistii din Hubei. Orasul Sanya din provincie, o populara destinatie de vacanta, a restrictionat accesul in toate zonele turistice.

– Aeroporturile din intreaga lume au intensificat masurile de screening.

– Unii experti considera ca acest virus nu este la fel de periculos ca focarele de Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), din 2002-2003 – care a ucis aproape 800 de persoane – si Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a provocat decesul a peste 700 de persoane din 2012.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: