Cum au fost furati zilnic si indatorati cu mii de euro toti romanii (P)

politica

Calcule impozite

Pe langa accizele majorate si impozitele si taxele crescute de pe o zi pe alta, dar cunoscute macar in momentul publicarii ordonantelor in Monitorul Oficial, Guvernul PSD-PNL a mai pus in practica, in ultimii doi ani si jumatate, o schema de scos bani, zi de zi, din buzunarele si conturile romanilor. Taxa se numeste inflatie si, prin intermediul ei, practic fara vreun anunt public si fara sa fie schimbat ceva in Codul fiscal, Guvernul s-a asigurat ca totii cetatenii – copii, angajati, pensionari, someri – platesc o taxa ce nu poate fi evitata.

„Romania, campioana in Uniunea Europeana”. In mod normal, un titlu precum cel de sus ar trebui sa ne bucure. Doar ca este vorba de un nedorit record: Romania este campioana in Uniunea Europeana la… inflatie. In luna februarie, in timp ce rata inflatiei a scazut per ansamblul UE la 2,8%, Romania se mentine pe primul loc, cu 7,1%. Pentru un tablou complet, trebuie spus ca cele mai scazute rate ale inflatiei in randul statelor UE vin din Danemarca si Letonia, doar 0,6%.

Procentele nu reusesc, insa, sa descrie complet tabloul sumbru prin care banii din buzunarul romanilor si-au pierdut valoare, constant, in ultimii doi ani si jumatate. In ciuda anunturilor triumfaliste de la Guvern, in realitate, orice roman care merge la piata sau la magazin pentru a face cumparaturi stie ca preturile la multe produse, inclusiv alimentare, aproape ca s-au dublat fata de luna noiembrie 2021, luna in care, sub patronajul presedintelui Klaus Iohannis, PSD si PNL au batut, din nou, palma si s-au instalat la guvernare. Atunci a inceput dezmatul pe banii romanilor.

Schema prin care statul a alimentat si alimenteaza in continuare inflatia

Pentru ca risipesc tot mai multi bani pe pensii speciale, agentii noi, scheme de ajutor de stat directionate politic si salarii de mii de euro pe luna pentru sinecuristi si tot felul de alte privilegii, PSD si PNL au nevoie de cat mai multe incasari la buget. Pentru asta, pe langa introducerea de noi taxe (precum „taxa pe boala”) si majorarea celor existente, statul a repornit tiparnita si pompeaza bani noi in economie. In ultimul an, masa monetara a Romaniei a tot crescut si crescut. Plus 64 de miliarde de lei fata de anul trecut, din care 19 miliarde de lei doar in luna decembrie. Cu alte cuvinte, pe final de an, PSD si PNL au pompat la greu bani in economie.

Doar ca acesti bani nu sunt acoperiti de bunuri si servicii in economie, in conditiile in care activitatea economica a incetinit in Romania din cauza cresterii taxelor si a cheltuielilor statului.

Claudiu Nasui, deputat USR si fost ministru al Economiei: „Romania este una dintre cele sase tari din UE care au inregistrat o scadere a PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut. De ce? Pentru ca, in ultimii doi ani, marile avantaje economice ale Romaniei au fost aproape complet distruse. Regimul microintreprinderilor care a activat mult dinamism antreprenorial a fost decimat. Era un regim nebirocratic, simplu si clar, de taxare redusa pentru intreprinderile mici. Acum, zeci de mii de microintreprinderi au fost inchise. Iar politicienii PSD si PNL tot anunta noi masuri care sa mai inchida din microintreprinderi. Aceiasi politicieni care au marit bugetul pentru pensii speciale la maximul lor istoric din ultimii 34 de ani. Tiparitul de bani, combinat cu ingreunatul activitatii economice, a dus inevitabil la inflatie”.

Fiecare roman a fost indatorat cu peste 8.800 de euro

Tot pentru ca nu le ajung banii ca sa-si recompenseze specialii si sinecurile, PSD si PNL ne-au inglodat pe toti in datorii. Asa a ajuns fiecare roman sa fie dator cu 8.815 euro, din care 1.315 euro au fost adaugati doar in 2023.

In total, statul roman are de platit 168,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna aproape jumatate (49%) din PIB.

Dincolo de sumele uriase, si mai ingrijoratoare sunt dobanzile – de pana la 8% pe an – la care a ajuns Romania sa se imprumute in regimul Partidului Unic PSD-PNL. In 2023, 2% din PIB-ul Romaniei s-a dus pe dobanzi. Ca sa intelegem mai bine cifrele, am platit anul trecut pe dobanzi nu cu mult mai putin decat am platit pentru Educatie.

La fel de ingrijoratoare sunt si cifrele referitoare la deficitul bugetar, care explodeaza oricat baga PSD si PNL mana in buzunarul romanilor si oricat imprumuta in disperare. Pe ianuarie 2024, deficitul este la 0,45% din PIB (in ianuarie 2023, era 0,25%). Pe februarie 2024, se contureaza ca deficitul ajunge deja la 1,6% din PIB. Ca sa ne facem o idee, in februarie 2023 era 1,07% din PIB.

„Cu alte cuvinte, Romania se indreapta spre dezastru. Totul arata ca Guvernul PSD-PNL va rata din nou tinta de deficit. Va fi mult mai mare nu doar fata de anul trecut, ci si fata de cat a promis Guvernul Ciolacu pentru 2024. Asta, in conditiile in care trebuia sa reduca deficitul bugetar anul acesta. Si, mai grav, gaura crescanda din buget e doar dupa doua luni din anul 2024. Grosul cheltuielilor urmeaza, mai ales ca ar trebui majorate si pensiile in luna septembrie”, spune Cristina Pruna, deputat USR si candidat la europarlamentare.

Ce urmeaza? Impozite si taxe tot mai mari

„Nu vor creste taxele si impozitele si nici nu vor fi introduse taxe noi”. De cate ori ati auzit acest refren de la liderii PSD si PNL pentru ca, la putin timp, sa mai tranteasca vreo ordonanta Guvernul PSD-PNL de modificare a Codului fiscal fix in directia majorarii taxelor si impozitelor? S-a intamplat asa si in 2022, si in 2023, ultimul val de masuri de „ajustare fiscala” marca PSD-PNL lovind din plin salariatii si antreprenorii de la 1 ianuarie 2024.

Pentru 2025 nici macar nu se mai chinuie sa minta reprezentantii PSD-PNL. Ministrul PNL al Finantelor vorbeste de impozitarea progresiva a veniturilor – asa cum, de altfel, isi doreste PSD de multa vreme -, premierul PSD zice de majorarea impozitarii capitalului si si unul, si celalalt spun de majorarea/uniformizarea TVA. Dincolo de cifrele halucinante aruncate pe piata – impozit de 25-30% pentru veniturile de peste 5.000-8.000 de lei, TVA de 21-24%, impozite locale de 2-3 ori mai mari – toate scenariile au cateva puncte comune: „Banca Mondiala/FMI/OCDE/Comisia Europeana cere…”. PSD si PNL gasesc mereu ca altcineva e de vina.

De fapt, nu cere nimeni, doar ca Guvernul PSD-PNL are obligatia incadrarii in tinta de deficit sau macar apropierii de aceasta. Or, potrivit estimarilor Consiliului Fiscal, in lipsa unor masuri ferme, deficitul are toate sansele sa sara de 6% din PIB in 2024. Adica aproape dublu de cat ar fi trebuit sa avem si substantial mai mult de cat rezulta din calendarul de reducere a deficitului negociat.

Solutiile corecte propuse USR

In loc sa alimenteze cresterea preturilor pentru a strange mai multi bani la buget si in loc sa creasca taxele si impozitele, impovarandu-i si mai tare pe salariati si antreprenori, Guvernul poate taia cheltuielile inutile. USR spune „stop risipei din bani publici” de mult timp, fie ca este vorba de pensii speciale si privilegii nemeritate sau de mii de posturi la stat create pentru clientela de partid, fie de institutii inutile sau cheltuieli aberante, gen cele 7-9 milioane de euro pentru palatul „imparatului” Iohannis.

Si, pentru ca USR nu este PSD-PNL si punem mai mult pret pe fapte decat pe vorbe, am prezentat si solutiile concrete pentru reformarea Romaniei: un stat mai mic, cheltuieli mai mici, taxe mai mici si un deficit bugetar controlat. De exemplu, prin bugetul alternativ pentru 2024, prezentat in decembrie 2023, USR a propus sapte masuri liberale pentru reducerea cheltuielilor:

– inghetarea salariilor brute la stat si cresterea salariilor nete pentru toti romanii prin reducerea taxarii muncii

– desfiintarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale

– desfiintarea sinecurilor, inclusiv a ministerelor Familiei, Economiei si Digitalizarii, a agentiilor inutile si a academiilor fictive

– desfiintarea schemelor de afaceri pe banii statului

– oprirea programelor pentru firmele de partid, de tip PNDL/Anghel Saligny

– limitarea cresterii cheltuielilor cu bunuri si servicii la toate ministerele (cu rata inflatiei)

– reducerea subventiei pentru partide la cat era inainte de regimul Dragnea.

Daca ar fi aplicate masurile propuse de USR, deficitul pe 2024 ar fi de 4,4% din PIB. PSD si PNL au refuzat, insa. Pentru Ciolacu, Ciuca si Iohannis sunt mai importante impartirea ciolanului si protejarea grupurilor de interese din jurul lor, nu ii intereseaza cum traiesc romanii.
Tocmai de aceea, trebuie sa iesim la vot in numar cat mai mare si sa nu-i lasam sa ne fure viitorul!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: