Cum contraataca Opozitia decizia PSD-PNL de a comasa alegerile: „Referendum pentru pensiile speciale in ziua alegerilor europarlamentare”

politica

Catalin Drula

Alianta Dreapta Unita, prin liderii USR, Forta Dreptei si PMP, respinge ideea comasarii alegerilor pentru ca ar reprezenta „o crima impotriva democratiei romanesti” si anunta ca cele trei formatiuni politice vor avea candidati comuni la toate scrutinurile din anul 2024.

„Comasarea pe care o propun PNL si PSD este o crima impotriva democratiei romanesti. Ceea ce doresc Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca este instaurarea partidului unic in Romania. Adevarata comasare de care vorbim este cea a PNL cu PSD. Astazi vorbim, de fapt, despre disparitia PNL si nasterea partidului unic PSD – PNL. Alianta Dreapta Unita se va opune acestui partid unic.

Astazi, va anunt oficial ca Alianta Dreapta Unita va avea candidati comuni la toate alegerile. Avem un obiectiv crucial: nu ii vom lasa sa fure viitorul Romaniei.

Ceea ce fac Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca este un furt. Se joaca cu democratia romaneasca, se joaca la masa verde, la bambilici, cu viitorul Romaniei incercand prin tot felul de mijloace nefiresti sa pastreze o putere pe care romanii nu vor sa le-o mai dea”, a declarat presedintele USR, Catalin Drula, miercuri, intr-o conferinta de presa comuna a celor trei lideri ai Aliantei Dreapta Unita, desfasurata la Parlament.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, i-a solicitat sefului statului, Klaus Iohannis, in numele Aliantei Dreapta Unita, sa convoace pe 9 iunie, ziua alegerilor europarlamentare, un referendum privind eliminarea pensiilor speciale.

„Este o intrebare care framanta societatea romaneasca si este bine ca romanii sa se pronunte pe acest subiect. De aceea, vom formula si o solicitare oficiala prin care cerem presedintelui sa mai puna o urna langa cele pe care le va inghesui in aceeasi sectie de vot, mutiland democratia, cei de la PSD si PNL prin comasarea pe care au pregatit-o. Pe langa doua alegeri, mai e loc si de un referendum si eu sunt convins ca romanii s-ar bucura sa se poata pronunta pe aceasta tema care este de interes major”, a precizat Eugen Tomac, citat de Agerpres.

La randul sau, liderul Forta Dreptei, Ludovic Orban, a sustinut ca oricine a votat vreodata PNL nu il mai poate vota pentru ca „voteaza PSD”.

„Aceste alegeri reprezinta o motiune de cenzura impotriva Guvernului PSD si PNL si romanii au ocazia, prin alegeri, sa darame acest guvern si sa voteze o adevarata motiune de cenzura impotriva a doua partide care au pierdut legatura cu realitatea si care nu mai reprezinta demult poporul roman”, a spus Orban.

El a sustinut ca modificarea datei alegerilor printr-o eventuala ordonanta de urgenta sau proiect de lege este neconstitutionala si i-a cerut ministrului Justitiei, liberala Alina Gorghiu, sa nu avizeze un astfel de act normativ.

„In cazul in care ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, va aviza de legalitate si de constitutionalitate un act normativ menit sa comaseze alegerile, din punctul meu de vedere o va face pasibila de o cercetare penala pentru comiterea unui sir de infractiuni. (…) Noi vom apela la toate parghiile constitutionale si legale pe care le avem la dispozitie pentru a impiedica acest plan antidemocratic, neconstitutional si care este impotriva interesului general din societate. In cazul in care vor veni cu un proiect de lege, il vom ataca la Curtea Constitutionala, in cazul in care vor emite o ordonanta de urgenta vom sesiza Avocatul Poporului. (…) De asemenea, vom ataca in instanta atat ordonanta, cat si hotararea de guvern care va fi emisa pentru stabilirea datei alegerilor locale, la alta data decat data la care este normal”, a anuntat Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: