externe

Cum de au reusit hackerii chinezi sa sparga e-mailurile unor inalti oficiali americani. Guvernul american acuza Microsoft de o „cascada” de erori

Microsoft a comis o „cascada” de „erori evitabile” care au permis hackerilor chinezi sa patrunda in reteaua gigantului tehnologic si, ulterior, in conturile de e-mail ale unor inalti oficiali americani anul trecut, inclusiv ale secretarului de stat pentru comert, potrivit unei analize a guvernului SUA, relateaza CNN.

Hackingul „a putut fi evitat si nu ar fi trebuit sa aiba loc niciodata”, se arata intr-un raport publicat marti de Consiliul de revizuire a sigurantei cibernetice din SUA (CSRB), un grup de experti guvernamentali si privati in domeniul securitatii cibernetice condus de Departamentul pentru Securitate Interna. Acesta a fost infiintat de presedintele Joe Biden in 2021 pentru a studia cauzele incidentelor majore de hacking.

Consiliul de evaluare a reprosat Microsoft ca nu a protejat in mod adecvat o cheie criptografica sensibila care le-a permis hackerilor sa se conecteze de la distanta la conturile Outlook ale tintelor lor prin falsificarea acreditarilor.

„Cultura de securitate a Microsoft a fost inadecvata si necesita o revizuire”, avand in vedere „pozitia companiei in ecosistemul tehnologic”, concluzioneaza raportul.

Hackingul a zguduit Washingtonul si a permis agentilor chinezi sa aiba acces la conturile de e-mail neclasificate ale unor diplomati americani de rang inalt, inclusiv ale ambasadorului SUA in China, Nicholas Burns, in ajunul unei vizite a secretarului de stat Antony Blinken in China, in iunie anul trecut, a relatat CNN.

Hackerii au descarcat aproximativ 60.000 de e-mailuri numai de la Departamentul de Stat, a declarat purtatorul de cuvant al departamentului, Matthew Miller.

Hackerii au spart si contul de e-mail al secretarului pentru comert Gina Raimondo inainte de calatoria acesteia in China in august anul trecut, a confirmat Raimondo.

China a negat acuzatiile de piraterie informatica.

Microsoft a declarat in noiembrie ca isi va consolida practicile de securitate pentru dezvoltarea de software si protejarea utilizatorilor sai, ca urmare a presupusului incident de piraterie informatica din China si a examinarii practicilor sale de securitate de catre legislatorii americani.

Microsoft a „mobilizat echipele noastre de ingineri pentru a identifica si a atenua infrastructurile vechi, pentru a imbunatati procesele si pentru a aplica reperele de securitate”, se arata intr-un comunicat al companiei. „Inginerii nostri de securitate continua sa intareasca toate sistemele impotriva atacurilor si sa implementeze senzori si jurnale si mai robuste pentru a ne ajuta sa detectam si sa respingem atacurile cibernetice ale adversarilor nostri”, se mai arata in comunicat.

Presupusul atac informatic din vara anului trecut a fost unul dintr-o serie de campanii de spionaj cibernetic legate de China si Rusia care au exploatat programe informatice de larga utilizare realizate de companii precum Microsoft pentru a viza interesele de securitate nationala ale SUA. Hackerii rusi s-ar fi infiltrat in 2020 in software-ul realizat de firma americana SolarWinds pentru a fura e-mailuri de la agentiile guvernamentale americane.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

59 de minute ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

45 de minute ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

O oră ago

Presshub: Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. „Cum sa ramai indiferent stiind ca i-au cazut dintii din gura din pricina inanitiei?”

Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. Marius Balo, care a fost…

48 de minute ago

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

2 ore ago