Cum dicteaza pretul PETROLULUI actiunile militare ale lui Putin. 2016 va fi un an PERICULOS

analize

Presedintele rus Vladimir Putin a surprins lumea din punct de vedere militar de mai multe ori in ultimii ani. Invazia si anexarea ulterioara a Crimeei, oferirea de suport de lupta pentru separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, aducerea de trupe in Siria, reinstituind astfel prezenta Rusiei in Orientul Mijlociu, sunt doar cateva din exemplele recente care au prins Vestul cu garda jos. 2016 ar putea foarte bine sa aduca alte surprize geopolitice din partea Kremlin-ului, relateaza Washington Times.

Economia Rusiei e in cadere libera si e de asteptat sa scada si mai mult in cursul acestui an. Pana acum, poporul rus si-a sustinut presedintele, desi au existat cateva mici proteste anti-razboi si nemultumiri iin ceea ce priveste reducerea bugetelor sociale, cum ar fi cel pentru sanatate si cel pentru educatie. Sanctiunile Vestului provoaca prejudicii majore economiei rusesti, corporatiile si bancile nemaiputand negocia noi finantari pe pietele internationale. Kremlin-ul a salvat cateva din ele, dar rezervele de valuta straina scad din ce in ce mai mult.

Problema este reprezentata de colapsul pretului petrolului nerafinat pe pietele internationale. De la caderea Uniunii Sovietice, Rusia nu a reusit sa isi diversifice economia dincolo de productia de hidrocarburi. De fapt, economia curenta e mai putin diversificata fata de cum era in perioada URSS. Consecintele acestui esec incep sa devina din ce in ce mai evidente.

Este foarte probabil ca pretul petrolului nerafinat sa scada in continuare, chiar sa ajunga in zona de 20 de dolari, si sa ramana acolo pentru foarte mult timp, fara sa existe un catalizator ce l-ar putea creste din nou. Pur si simplu exista o oferta mult prea mare pe piata si nu se intrevede o shimbare in acest sens. Iranul isi intensifica productia in urmatoarele luni, sau chiar ani. In Statele Unite si China cererea stagneaza. Petrolul american de sist a introdus un nou mod de control al pretului pe piata petrolului, puturile putand fi redeschise in orice moment, fara a necesita investitiile de bani si timp pe care le necesita celelalte tipuri de puturi. Acest lucru inseamna ca fortarea mentinerii unui pret scazut pentru petrolul nerafinat va continua pentru multa vreme.

Asta inseamna ca visteria federala a Rusiei nu se va mai umple pentru multi ani de-acum incolo. Acest scenariu pune o presiune enorma asupra Kremlin-ului, incercarea de a-si moderniza armata intrand in conflict cu dorinta populatiei de a-si creste standardul de viata. Putin a adus milioane de oameni in clasa de mijloc din perioada dezastroasa a lui Boris Eltin. La un moment dat, acesti oameni se vor infuria foarte tare daca acest standard de viata le este distrus din cauza aventurilor militare ale Rusiei.

Putin a fost extrem de abil in a se folosi de conflictele internationale pentru a distrage atentia poporului de la problemele interne. Pentru a folosi o expresie a lui Donald Trump, Putin a facut Rusia mareata din nou, cel putin in ochii pupulatiei ruse. Gratitudinea sincera si suportul rusilor va face ca poporul sa indure greutati o perioada, dar acestea nu vor dura la nesfarsit. Kremlin-ul realizeaza asta. Au suprimat aproape orice urma de presa libera din Rusia, au scos in afara legii influentele straine si au luat in vizor opozitia politica pentru a pastra puterea.

Urmatorul pas in incercarea de a preveni tulburari sociale in Rusia ar putea fi implicarea in mai multe conflicte internationale. Un element nou foarte interesant este aparitia axei Iran – Rusia – Siria in Orientul Mijlociu. Odata cu cresterea puterii militare si influentei Rusiei in regiune, creste si nesiguranta in ceea ce priveste modul in care aceasta putere poate fi folosita. Ar putea Rusia sa obtina prin forta militara alte regiuni producatoare de petrol din Orientul Mijlociu? Ar putea sa adopte o politica de cucerire intr-o incercare de a creste pretul petrolului?

Unul din lucrurile pe care lumea ar fi trebuit sa le invete de-a lungul ultimilor 10 ani despre Putin este faptul ca e imprevizibil si nu ii este frica sa foloseasca forta militara, atunci cand o considera necesara pentru Rusia (si cei ce o conduc), si ca poate castiga. Vestul nu este eficient in fata agresiunii rusesti, ducand lipsa de autoritate. Putin stie in mod sigur ca viitorul presedinte American va fi mai puternic si ca isi va baza programul politic pe reconstruirea puterii geopolitice a Americii. Asadar, Rusia are la dispozitie 12 luni pentru a dobandi ceea ce are nevoie pentru a mentine puterea Kremlin-ului in tara. Traim intr-adevar vremuri periculoase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: