Cum este scapat Piedone de pedeapsa. Intervine prescriptia, faptele sale ar urma sa fie incadrate la „neglijenta in serviciu”

politica

Jurnalistul Ionel Stoica, specializat pe justitie, dezvaluie modul in care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, ar putea scapa cu o pedeapsa „derizorie” sau chiar fara nicio pedeapsa dupa ce judecatorii din procesul Colectiv au initiat demersuri pentru schimbarea incadrarii juridice a inculpatilor. Daca faptele lui Piedone vor fi incadrate la „neglijenta in serviciu”, acesta ar putea scapa fara nicio pedeapsa intrucat a intervenit prescrierea.

„Se pregateste terenul pentru ca inculpatii din dosarul Colectiv sa scape de acuzatii sau sa primeasca pedepse derizorii. Si va explic indata cum s-ar putea face asta. In fond, primarul Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare, patronii clubului Colectiv- pedepse de cate 11 ani si 8 luni inchisoare, patroana firmei de artificii- 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare etc.

Dupa aproape 5 ani si 6 luni, procesul este aproape de decizia definitiva, s-au readministrat o parte din probe in faza de apel. Doar ca pe 14 aprilie, completul format din judecatorii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan a pus in vedere procurorilor si partilor din dosar ca la termenul din 12 mai se va pune in discutie, din oficiu, schimbarea incadrarii juridice a unor infractiuni retinute in sarcina inculpatilor condamnati in faza de fond.

Am lasat pasajele relevante din incheierea Curtii de Apel Bucuresti, din 14 aprilie, in facsimil, impresia este ca intr-un mod total atipic judecatorii vor sa schimbe incadrarea inclupatilor din abuz in serviciu in neglijenta in serviciu, in forma continuata si nu in concurs. Cu alte cuvinte, o ‘indulcire’ a pedepselor, sentintele s-ar duce in derizoriu. Dupa unele calcule, in cazul in care se schimba incadrarea, neglijenta in serviciu in acest dosar este deja prescrisa. Functionarii Statului Roman implicati in acest proces ar scapa de problemele penale.

Apoi, pentru aceste infractiuni nu se acorda despagubiri in cazul victimelor, pentru ca sunt infractiuni de serviciu, nu contra vietii. Neavand condamnati, nu se mai platesc daunele materiale si morale. Asa ca s-a gasit o metoda inedita pentru a rezolva acest aspect. Judecatorii mai pun in discutie daca cele doua institutii, Primaria Sectorului 4 si Departamentul Situatiilor de Urgenta, pot raspunde financiar in cazul in care inculpatii din dosar sunt achitati sau se constata ca faptele sunt prescrise. Din punct de vedere juridic este o struto-camila, pentru ca Statul raspunde pentru incalcarea articolelor 2 si 3 din CEDO (Dreptul la viata si integritate al persoanei) prin Ministerul de Finante- nu prin DSU sau Primaria Sectorului 4. Aici este o greseala fundamentala, si nelegala, nu pot baga in proces Ministerul de Finante, direct in faza de apel.

Oricum, DNA i-a recuzat pe cei doi judecatori, Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, si a motivat ca temei al incompatibilitatii faptul ca prin punerea in discutie a incadrarilor juridice a faptelor se aduce o stirbire a aparentei de impartialitate, ‘imprejurare ce afecteaza negativ actul de justitie in prezentul dosar’. Cererea de recuzare a celor doi magistrati fost respinsa, pe 21 aprilie, de judecatoarele Mihaela Nita si Cristina Carmen Craiu”, a informat Ionel Stoica.

Cateva zeci de apropiati ai tinerilor care au decedat in incendiul de la Colectiv si supravietuitori au protestat, vineri, in fata Palatului de Justitie fata de schimbarea incadrarii juridice a inculpatilor condamnati in prima instanta. Acestia ar putea primi astfel cu pedepse mici.

Propunerile de schimbare a incadrarii juridice au chiar completului Curtii de Apel. „Nu suntem aici sa intimidam justitia. Vrem sa isi faca treaba”, a declarat Mihai Grecea, supravietuitor al incendiului de la Colectiv, pentru Libertatea.

„Avem temerea ca felul in care a fost anuntata, in pripa, cu voce scazuta, aceasta schimbare de abordare asupra inculpatilor din dosar, facuta la final de termen, poate sa duca la o indulcire nejustificata a pedepselor, probele din dosar fiind dincolo de orice dubiu. De asemenea sunt suficiente motive de ingrijorare, din incheierea de termen, ca se incearca mutarea responsabilitatii de pe statul roman pe persoane fizice ce n-au fost singurele responsabile”, a spus Grecea.

„Daca responsabilitatea va fi diluata, poate deveni un precedent pentru justitia din Romania. Dosarul Colectiv are o valoare de exemplu pentru felul in care justitia va aborda o alta astfel de tragedie”, a adaugat el.

„Nu suntem aici sa intimidam justitia. Noi vrem ca ea sa isi faca treaba. Dreptate nu ne va face noua nimeni, nici celor 65 de morti. Dar e necesar sa se faca justitie”, a subliniat Grecea.

Laurentiu Istrate, tatal unei victime, considera si el ca „imblanzirea pedepselor incurajeaza autoritatile la neglijenta, indiferenta, coruptie. Daca se stiu sub aripa justitiei, isi vor permite si altadata asta”.

Schimbarea incadrarii juridice poate sa scada si din pedeapsa fostului primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, care in prima instanta a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu producerea unor consecinte deosebit de grave. Totodata, in aceasta categorie, se incadreaza si pompierii care au controlat clubul.

Pe 12 mai, se vor discuta aceste propuneri de schimbare a incadrarii juridice.

Cei peste 30 de oameni prezenti in fata Palatului de Justitie au adus cu ei portretele celor 56 de tineri care au decedat. Imagini cu o mama alaturi de portretul fiicei sale, relizate de Marian Raduna, au devenit virale pe retelele de socializare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: