Cum extirpam cancerul. Exemplu din Georgia, tara care i-a concediat pe toti politistii intr-o singura zi

news

Cazul din Caracal a scos in evidenta, intr-un mod extrem de dureros, mizeria si incompetenta din structurile de stat, in special din cadrul Politiei. Ce poate fi facut? Iata cum a reusit Georgia, in urma cu 15 ani, sa scape de coruptia si incompetenta generalizate din structurile de politie.

In 2004, dupa venirea la putere a presedintelui Mihail Saakasvili, au fost concediati toti sefii fortelor de ordine din Georgia si peste 15.ooo de ofiteri. „Numai intr-o singura zi, in august 2004, au fost concediati 15 mii de ofiteri de politie”, povestea diplomatul Avtandil Mikatadze.

Lupta principala s-a dat cu agentii rutieri corupti: acestia erau filmati de serviciile speciale din Georgia si, in cazul in care luau mita, erau judecati si condamnati la 10 ani de inchisoare. Timp de trei luni, pe drumurile Georgiei practic nu au existat politisti rutieri, in acest rastimp fiind instruiti loctiitorii tineri ai acestora.

O alta etapa a reformei MAI din Georgia a fost inlocuirea Politiei rutiere cu Serviciul de patrulare, creat pe 15 august 2004. Acesta are menirea de a asigura ordinea si securitatea la trafic. Angajatii Serviciului au salarii de la 250 de dolari pe luna si patruleaza cu automobile de model Volkswagen Passat, Opel si Skoda, dotate cu tehnica computerizata, proiect care a costat circa un milion de dolari SUA. Agentii care lucreaza in acest Serviciu trebuie sa fie cetateni ai Georgiei, cu varste intre 23 si 37 de ani, cunoscatori ai limbii georgiene si Constitutiei, cu studii superioare si posesori ai unui permis de conducere. Acestia sunt inarmati cu arme israeliene de tip „Jericho-941”, bastoane de cauciuc si arme cu soc electric, relata presa din Romania la acea vreme.

Mai mult decat atat, cazurile de coruptie au fost pedepsite aspru. Potrivit directorului de informatii si analize din cadrul Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, numai in anul 2005, 200 de politisti au fost condamnati pentru luare de mita. Astfel, la un an dupa reforma lui Saakasvili, penitenciarele s-au umplut cu 25.000 de condamnati. Totodata, autoritatile georgiene au marit salariile de la 40 pana la 500-700 de dolari pe luna si au concediat mai mult de 80 la suta din personalul fortelor de ordine.

Nou-angajatii politiei trebuiau sa treaca patru etape ale unui concurs cu teste psihologice, elaborate in comun cu specialisti straini. Totodata, Georgia a pus accentul pe tehnologizarea politistilor dotand institutia cu aparataj modern si sedii cu pereti transparenti.

In Georgia au fost realizate peste 70 de reforme. Cea mai de rezonanta reforma a fost chiar cea a politiei. Rezultatele acesteia in cifre se prezinta astfel: in anul 2011 cota de incredere fata de politie a constituit in Georgia nivelul-record de 87%. Pentru comparatie: in anul 2005, indicatorul respectiv constituia doar 5 la suta. „Apropo, imediat dupa efectuarea reformei si tot timpul dupa aceasta, nivelul de incredere fata de politie n-a coborat mai jos de 70%”, a precizat diplomatul Avtandil Mikatadze.

Din 110.000 de functionari au fost concediati 80%, inclusiv toti politistii (ulterior, populatia din inchisori s-a triplat, la 18.000) si toti vamesii, apoi inlocuiti de tineri pana cand numarul total s-a stabilizat la 70.000.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: