Cum functioneaza „fermele de postaci” pe Facebook: „15 tineri gestionau cate 5 profile de Facebook de fiecare”. Serviciul secret din Moldova a descoperit o retea finantata de un mogul implicat in politica

politica

Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova a descoperit o „ferma de trolli” pe Facebook in urma unei perchezitii efectuata intr-o cladire care apartine omului de afaceri Veaceslav Platon. SIS a aratat in detaliu cum lucreaza astfel de „trolli” pe Facebook.

Ofiterii SIS au deconspirat o „ferma de trolli” care de mai mult de doua luni promoveaza imaginea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pe Facebook, dar si participa activ la denigrarea concurentilor electorali, inclusiv a presedintelui Maia Sandu. Descoperirea a avut loc in cadrul perchezitiilor de saptamana aceasta, intr-o casa de pe strada Pavel Botu din cartierul Malina Mica, informeaza descopera.md.

La primele doua etaje ale casei, oamenii legii au dat peste 15 laptopuri la care lucrau mai multi tineri. Acestia erau supravegheati de un specialist in IT, Stanislav S. Totodata, au fost depistate mai multe cartele SIM in baza carora au fost create mai multe profile „fake” pe Facebook.

„Pe suprafata de lucru a calculatoarelor erau deschise mai multe profile de Facebook, dar si pagini de stiri politice. Cei 15 tineri gestionau cate 5 profile de Facebook de fiecare, cu ‘nikname-uri’ Ilinca Manole, Oleg Codreanu, Mihaela Codreanu, Eduard Cristian, Mihaela Pavlova, Maria Doloscan, Alima Marcu, Mihaela Cozonac,Eva Canja, Maxim Velcev, Radu Costea, Elena Petrescu, Nina Staver, Elena Reu, Margo Ionco, Marius Oprea, Ciprian Voinovac, Eugen Haman, Elizaveta Cociug, Alexandru Lucisin, Eduard Iachim, Arcadii Ionel, Ana Breahna, dar si altele”, a dezvaluit un ofiter SIS.

De pe aceste profile false se scriau comentarii de lauda si sustinere pe pagina de Facebook a lui Veaceaslav Platon avand scopul de a crea aparente de sustinere din partea utilizatorilor reali. Totodata, erau aduse acuzatii si denigrari la adresa Maiei Sandu, dar si a partidului PAS.

Utilizatorii, care gestionau aceste profile false, duceau evidenta paginilor accesate, numarului de comentarii scrise, pentru a nu repeta acelasi mesaje la diferite postari, dar si pentru a da darea de seama dupa fiecare zi de munca.

De o retea similara ar beneficia si primaruk Sectorului 4, Daniel Baluta (vicepresedinte PSD). „Peste o suta de conturi false il sustin si il apara pe primarul sectorului 4 pe Facebook. Trolii care il elogiaza pe Daniel Baluta se ascund in spatele unor poze furate, de la o dama de companie din Israel, pana la o cantareata din Mexic sau chiar o jucatoare de volei din Bucuresti. Atunci cand nu posteaza comentarii pe pagina edilului, armata digitala din sectorul 4 distribuie articole pe diverse grupuri sau comenteaza pe paginile unor publicatii de presa”, a relatat buletin.de.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: