Cum i-a trecut unei propagandiste ruse infocate cheful de a mai sustine razboiul din Ucraina: „Vai! Nu cred ca poate fi adevarat”. Femei luate de pe strada pentru a fi trimise pe front

externe

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Euronews Romania) relateaza cum functioneaza mobilizarea in Rusia, exemplicand cu cazul concret al unei jurnaliste care sustinea infocata invadarea Ucrainei pana cand prieteni apropiati au ajuns sa se confrunte cu abuzuri ale autoritatilor militare.

„Karma ruseasca. Cazul jurnalistei de la Televiziunea rusa de stat Ирина КуксенкоVа/Irina KuksenkoVa

Aceasta poveste este extrem de… ruseasca. Ma grabesc sa o spun. Promit sa fie interesanta, dar mai inainte trebuie sa va fac o introducere. Asta ca sa intelegeti cine este Irina si de ce realitatea ruseasca bate orice scenariu?

Irina KuksenkoVa s-a nascut in Kiev in 1984. A plecat la Moscova unde a ajuns sa fie principalul corespondent de razboi la postul de stat de televiziune. Pervai Kanal este cel mai mare, mai important post de televiziune federal din Rusia. Ma rog, altele nici ca exista. Televiziunile cu acoperire federala sunt doar de stat si controlate de stat.

Fiind principalul reporter de razboi la principalul post de televiziune rusesc, Irina este si o sustinatoare infocata a razboiului dus de Rusia in Ucraina. Atat de infocata, ca pe canalul de Telegram, acolo unde isi comunica realizarile sale, si-a scris v-ul din nume cu caracter din alfabetul latin si Caps Lock. Asta cu trimitere la una din literele de pe tehnica militara cu care Rusia a invadat Ucraina.

Irina sustine si asa-zisele referendumuri din regiunile separatiste invadate de Rusia.

Irina a prezentat de curand unul din cele mai mari mitinguri din Rusia de sustinere a asa-numitelor referendumuri din Ucraina.

Desigur, Irina sustine si mobilizarea pe front pentru a ajuta ”rusii din Ucraina” sa se alipeasca la ”Rusia mama”. ”Когда видишь перед собой 50 тысяч человек, на секунду эта мощная энергетика парализует, забываешь как дышать! Я в конце не выдержала и расплакалась. Всё будет хорошо, всё будет – Россия”/ ”Cand vezi 50 de mii de oameni in fata ta, pentru o secunda aceasta energie puternica paralizeaza, uiti sa respiri! La final nu m-am putut abtine si am plans. Totul va fi bine, totul va fi – Rusia.”

A scris entuziasmata Irina despre mitingul pro-referendumuri din Moscova care a avut loc pe 23 septembrie. Si a avut dreptate. Totul a fost… Rusia.

A simtit-o pe propria piele. Pe 24 septembrie a scris o postare pe acelasi cont de Telegram in care povesteste o situatie extrem de… ruseasca prin care trece o prietena de a sa.

Soarta poate fi extrem de ironica uneori. Karma face niste glume de nu-ti vine sa crezi. Cu toate acestea, ce va spun este adevarat.

Situatia despre care vorbeste Irina are legatura directa cu Ucraina, cu Razboiul, dar mai ales cu mobilizarea pe care le-a sustinut si inca le sustine.

Sa stiti ca autoritatile ruse pot lua la razboi si femei, nu doar barbati. Asta daca au nevoie, de pilda, de medici.

A fost si cazul prietenei Irinei KuksenkoVa. Se numeste Olesea si este medic in orasul Vladimir. Olesea, prietena Irinei a fost pur si simplu luata pe sus de autoritati si dusa intr-un loc in care urma sa se pregateasca de razboi. Punct!

Familia a fost anuntat despre asta si atat. Sotul si cei doi copii nu au reusit sa vorbeasca mai multe cu ea, daramite sa o vada.

Sa nu va mire acest fapt. Este o practica in Rusia. Te iau de pe strada, de la munca, te duc undeva si ti se spune ca mergi la razboi. Ai voie sa-ti anunti rudele printr-un apel scurt, ramai fara telefon si… cam asta stiu ai tai despre tine.

Doar ca in acest caz doctorita luata cu arcanul de la locul de munca a avut noroc. Era prietena cu Irina KuksenkoVa, care este jurnalista de razboi la Pervai Kanal, sustinatoare a razboiului si a mobilizarii.

Irina a scris cu multa suparare urmatoarele: ”Ой. Я не верю, что это правда. Пытаюсь связаться с военкоматом города Владимир, уточнить трезв и адекватен ли военком вообще там. Мне кажется, что это какая-то ошибка, глупый розыгрыш… P.S. Муж и сестра Олеси подтвердили – её забрал военкомат.”/ ”Vai. Nu cred ca poate fi adevarat. Incerc sa iau legatura cu comisariatul militar al orasului Vladimir, pentru a clarifica daca seful acestui comisariat este treaz si adecvat. Mi se pare ca aceasta este un fel de greseala, o farsa stupida… P.S. Sotul si sora Olesiei au confirmat ca a fost luata de Comisariat.”

Irina sustine in postare ca Olesia nu putea fi luata la razboi potrivit legii pentru ca are doi copii acasa. Doar ca, vedeti voi, Voenkomatul nu o baga in seama, nici macar nu-i raspunde la telefon. Pe scurt, nu-i pasa.

Sa nu va mire nici asta. Este o practica raspandita in Rusia. Teoretic nu esti obligat sa mergi pe front daca nu te incadrezi in anumite criterii stabilite de lege. Practic, Comisariatele Militare iau rusi de-a valma fara sa le pese de criterii si ii trimit sa moara ori sa omoare.

Disperata, Irina, jurnalista de razboi, cea care promovase mobilizarea, referendumurile si invazia in Ucraina face presiuni intr-o noua postare ca sa-i fie eliberata prietena.

Scrie ca a sunat la Moscova, la sefii Comisarului Militar din Vladimir, dar a fost ironizata in legatura cu luarea cu arcanul a prietenei sale: ”приходится звонить в Москву. Тут мне говорят, что невозможно, чтобы женщину призвали, уточнили „действительно ли Олеся не уехала на моря?”/ ”sunt nevoita sa sun la Moscova. Aici imi spun ca este imposibil ca femeia sa fie chemata, m-au intrebat: sunteti sigura ca Olesia nu a plecat la mare?”

Numai ca lucrurile se rezolva cumva, nu stiu cum. La scurt timp Irina revine cu o postare mult mai linistita si impaciuitoare de unde aflam ca sotul Olesei merge sa-si preia sotia din mainile Comisariatului Militar. Mai aflam si ca armata este ”cel mai viu organism din Rusia”.

Irina se mai plange ca ea insasi nu poate fi luata pe front, ca a fost ranita deja in doua locuri, altfel ar merge cu siguranta.

Sa nu credeti ca pun punct.

La scurt timp alte neplaceri rusesti se abat pe capul Irinei. Si acestea au din nou legatura cu razboiul, mobilizarea.

Totul este Rusia, ca sa o parafrazam.

Spune ca un fost coleg de facultate i s-a plans ca nu poate pleca din tara cu avionul. Are bilete dus-intors, are hotelul. Nu vrea sa fuga, s-ar jura fostul coleg. Vrea doar sa mearga intr-o deplasare, dar la granita l-au oprit si l-au intors acasa.

La scurt timp este din nou socata de cum se face mobilizarea pentru razboiul pe care il sustine. Povesteste cum este terorizata o familie de rusi de angajatii unui Comisariat Militar.

De data asta este o colega din Televiziunea de stat, o fosta prezentatoare.

Povesteste ca reprezentantii Vonekomatului(Comisariatul Militar) incearca sa-l ia cu arcanul pe barbatul colegei, vin noaptea, bat la usa, suna incontinuu, unul dintre copii a facut un atac de panica. Mama lui Ivan, ca asa il cheama pe respectivul barbat, a facut atac cerebral. ”Это какой-то ад.”/”Este un fel de iad”, scrie incruntata prietena Irinei, cea care sustine razboiul, mobilizarea, referendumurile rusesti din Ucraina.

Aceasta poveste nu are inca un final. Nu stim daca Ivan a fost ori ba luat pe front.

Ultima postare a Irinei pe Telegram este un text pe care il numeste ”gluma trista”, despre faptul ca persoanele LGBT din Rusia nu sunt luate pe front. Sustine crearea unui batalion format din Gay in cinstea lui Alexandru Machedon care sa fie trimis pe front”, a relatat Cojocari, care este vorbitor de limba rusa.

Mai mult despre:

Comentarii: